Kdo je odborný specialista v ČR a SR?

V přehledu najdete prodejce, kteří vám jednak odborně poradí, zajistí montáž a servis setů, mají k dispozici půjčovnu a testovací centrum. Samozřejmě jsou mezi nimi rozdíly ve velikosti obchodu, půjčovny i počtu odborníků. Kde a kdo?Začněme od východu, na Slovensku má skialp delší tradici i početnější skupinu vyznavačů.

Slovensko

Vysoké Tatry majú veľa obchodov. Legendou európskeho skialpinismu je horský vodca Robo Gálfy. Vlastní Intersport Rent vo Starom Smokovci, ktorý je zameraný čisto len na skialp a je 100 metrov od zubačky na Hrebienok. O zákazníkov sa postará Marek Šidlovský. V nedalekom Hornom Smokovci, opät v Intersporte Gálfy je servis a požičovňa. Tu je kráľom známy fachman Šaňo – Alexander Růžička. V Smokovci působí aj známy horolezec, skialpinista aj vodce Ivan Urbanovič, obchod sa volá Sport 2000 Urbanovič.

Intersport Gálfy nájdete aj v Poprade pod Tatrami predávajú skialp Sport Rysy. Výraznou osobnosťou tatranského skialpu je aj Peter Lichý, ktorý práve s Robom Gálfym vybojoval 3. miesto na legendárnom preteku Pierra Menta. V Poprade na Teplickej ulici vám poradia Juro Karafa a Janko „Chacho“ Chalák. Sport Rysy je aj na nám. Sv. Egídia, tam hľadajte Mira „Repu“ Repčeka.

Ešte viac na východe sú dve predajni, v Prešove Sport Rysy, který vedie Peter „Siďo“ Sidorják a Hudy sport v Košiciach, tam vás fundovane obslúži horský vodca Tomáš Vaverčák.

Na strednom Slovensku, pod južnými svahmi Nízkych Tatier, na brehu Hrona je Geošport Nemecká. Experti na skialp sú Mišo Rohoň a Radovan Daňo. V Liptovskom Mikuláši sa specializuje na skialp Itoca, odborníkom je Igor Gažo. Ružomberok a okolie obsluhuje Adam Sport, špecialistami sú Patrik Lupták a Pali Hanula. V Bánskej Bystrici provozuje Active Planet alias skialp4u držitel medailí z majstrovstev světa i Európy z počiatku storočia – Miro Leitner. V Bystrici predáva skialp v Hudyšporte fajný chalan Jirko Mazal.

Skvostný obchod na Orave, v Dolnom Kubíne, vybudoval Piso – Milan Pisarčík. Skvelý športovec aj člověk, asi najväčší odborník na montáže viazaní Visegradskej štvorky:-). Všetci predavači skialpujú, krom Pisa sa obracajte trebárs na Vlasta.

V okolí Malej Fatry nabízí výbavu horský vodca Ivan „Dosky“ Doskočil. Mr. Lacný skialp sa premenoval na Skialpshop a má predajňu na kraji Martina, vo Vrútkach. V cen­tru Martina nájdete Outventure Šport a v ňom chalanov Rasťa Šmondrka a Martina Janíka.

Bratislave má pobočku Sport Rysy, pod názvom Yak & Rysy, kde vám pomôže Tomáš Jurínyi. Nakupovať môžte aj Hudy sporte na ulici Obchodná. Slušnou nabídku má i legendární slovenský outdoorman Peter Valušiak v obchode Outdoor Guide

Morava

Pod Beskydami, ve Zlíně vybudoval Petr Skácel slušnou speciálku SP Sport. Na opačné straně Beskyd, v Ostravě má speciálku Sachasport Jirka Sacha. Ovšem nejblíž na Lysou to je z Ostravice, kde v nově postavené prodejně Rumasport nabízí výbavu Katka Manestarová a Martin Růžička. Ve skialpu výrazně posílil velký obchod v Ostravě - Mariánských Horách Madeja Sport s plochou 700 m2 s výborným servisním zázemím, obslouží vás jednak majitel Petr Madeja nebo Standa Holek. Doménou Madeja Sportu je široký výběr bot a jejich bootfitting. V obchodním centru Karolina prodáva skialp Rock Point, vyhledejte Romana Tulínského. Největší tradici v prodeji skialpu má v Ostravě prodejna Alpsport v pasáži VesmírV neda­lekém Havířově, v OC Elan je Santi sport, poradí vám Petr Gorecki. Více zkušeností se skialpem má ale v Havířově Petr Valchář, prodává v Hudy sportu jiné značky, než Santi. U Třince sídlí jediný eshop - skialpshop.cz, který nemá kamennou pobočku. Přesto má na seznamu svoje opodstatnění. Vede ho bývalý závodník a odborník Stacho Heczko. Rodí se i nové obchody. Kousek od Hranic na Moravě postavili lyžařskou a skialpovou speciálku Nixski. Vedou ji Jarda Zeman a Markéta Dostálová. Zakládají si na osobním přístupu, servisu a komplexních službách.

V Jeseníkách, resp. V oblasti Králického Sněžníku pod skiareálem Dolní Morava provozuje skialpovou speciálku a Testcentrum Dynafit horský vůdce Pavel Žofka. Zábřeh je v dolině, ale je odtud vidět Praděd a horský vůdce Pepíno Morávek tam prodává vybavení, má servis i půjčovnu, vše najdete v prodejně Dena­liOlomoucké skialpinisty zásobuje Rock Point na Riegrově ulici. Mají půjčovnu a test centrum. V moravské metropoli Brně je oblíbenou prodejnou s příjemnou atmosférou Alpsport na Josefské. V Olympii má prodejnu Rock Point.  U výstaviště BVV je autem snadno dostupná, velká prodejna pod hlavičkou Endor­phin Republic s půjčovnou i servisem. V Brně nesmím zapomenout na Trtík sport, i když je to sjezdařská speciálka, ale postupně přibývá věcí na freeride i skitouring. Pokud vás tlačí bota, tak David Trtík vám pomůže, je to jeden z nejlepších odborníků na bootfiting u nás.

Čechy

pardubickém Hudy sportu šéfuje horský vůdce Libor „Kožich“ Kožíšek, sympatický a spolehlivý vlasáč, který to na lyžích umí pořádně rozjet. Kromě kšeftu má dobře vybavený skialp servis a půjčovnu s testcentrem. V podkrkonošském Jičíně je Sagita outdoor a jeho majitel Jirka „Fugas“ Všetečka vám pomůže vybrat tu správnou telemarkovou, BC a skialpovou výbavu, určitě výborně poradí i zapůjčí vybavení. Ve Vrchlabí působí Namche, na adrese Krkonošská 15. U spodní lanovky areálu Herlíkovice sídlí Vancl Sport. Dovozce švýcarských pásů Montana provozuje půjčovnu s 50 páry skialpových setů. Přímo ve Špinderově Mlýně působí Tomáš Kunčík ze Ski Sort Horka. Tradici má ve Špindlu M SPORT, kde vás odborně obslouží Matěj a Štěpán Dunkovi, kteří mají i půjčovnu a umí i bootfitting. Nedaleko Jilemnice je v Benešově u Semil velká prodejna Outdoor Distributions, dobře vám poradí Petr Polanecký. V Peci pod Sněžkou působí Intersport RentPeci po Sněžkou pod vedením Rudolfa Kopka. Devizou prodejny je pujcovna s 35 páry skialpovych lyží a 50 párů bot, servis lyží, montáž vazání a renovace pásů.

Hlavní město Praha má slušných prodejen několik. Nejdelší tradicí se chlubí prodejna Namche, z Palmovky přestěhovaná do Karlína, kterou vede známá "8000lady" Soňa Boštíková. Dvě prodejny má v Praze Alpsport, disponují servisem i půjčovnou. Na Florenci vyhledejte nestora mezi skialpovými servismany Romana Danka a na Vinohradech Jakuba Kaše. Rock Point prodává skialp ve své velkoplošné prodejně na Perštýně a hlavně v OC Letňany. Hudysport kon­centroval výbavu pro skitouring do prodejny v centru – na Havlíčkovu, kde vzniklo Skialpcentrum s dobře vybaveným koutkem only for skialp. Zkušený bard outdoorového prodeje Zdeněk Batěk se s nadšením věnuje poradenství ve 4camping.cz. Je to sice eshop, ale s možností individualní osobní konzultace na Veselské v Praze 9. Volejte předem.

Slušně vybavenou prodejnu i půjčovnu provozuje v Karlíně Boatpark, pod vedením Pavla Lichtága. Specializují se hlavně na kanadskou značku G3, kterou importují. Mají rozsáhlou půjčovnu a servis. Nedaleko odsud je monobrandová prodejna švýcarské značky Scott pod hlavičkou Endorphin Republic..

Na jihu v Českých Budějovicích je příjemný Hudy Sport, nejlépe kontaktujte Honzu Lukše nebo Jana Vochosku. V Plzni se začal věnovat skialpu i Rock Point s vyhlášeným skiservisem. Vede to tam Eda Duffek. Pod Krušnými horami najdete v  Teplicích obchod i půjčovna Koloshop.cz. Poradí vám Iva Macholdová. Ještě dále, na západě, v Chomutově, provozuje Skialpcentrum Honza Tóth.

Věřím, že jsem na nikoho nezapomněl. Pokud ano, napište mi na michal@skitou­rguru.com nebo na facebookový profil SkitourGuru.cz, rád doplním!

PS. Pro jistotu předesílám, že tento text, stejně jako předchozí, jsem napsal z vlastního rozhodnutí, žádný obchodník mě k jeho sepsání nenabádal a nikdo mi za něj nic nezaplatil!