Made by Dynafit

Poslední dobou se většina značek snaží nabízet kompletní sortiment v celém segmentu trhu. Kdo vyráběl lyže a neměl vázání, začíná nabízet i vázání a pásy. Ať už vlastní nebo si to nechá vyrobit u konkurence a označit svým logem. Tak se stalo, že vázání vyrobené Dynafitem najdete v nabídce značek Look/Dynastar, Movement nebo Fischer, na vázání je uvedeno malým písmem „Made by Dynafit“. Podobný princip praktikuje svým partnerským programem u lavinových batohů ABS Airbag.

Radical 2 získal certifikát bezpečnosti TÜV Skrýt poznámky

Robustní Radical 2

Radical 1 versus Radical 2? Rozdíl je na první pohled zřejmý. Nová dvojka je o něco robustnější než původní jednička. Platí to hlavně pro patku, zejména patní opěrku a její uložení. Parametry všech vázání Dynafit i všech dalších značek na trhu najdete v sekci vybavení, kde můžete filtrovat a porovnávat.

Verze ST a FT

ST je označení modelu pro skitouring, disponuje rozsahem vypínacích sil DIN 4-10 a pár váží 1200 g. O něco masivnější varianta pro freeride je označena FT, vypínací síly v rozmezí DIN 5-12 a pár váží o 60 g víc než ST. Pro větší chlapy, kteří váží víc než 90 kg, je jistější pořídit si model FT. Brzdy se pro verze ST a FT dodávají ve shodných šířkách 90, 105, 120, 135.

Otočná špička

S otočnou špičkou, při přepnutí vázání do módu „ski“ přišel Dynafit u freeridového vázání Beast a dokázal ho aplikovat ve zmenšené podobě i na tourový Radical 2. Efektem je zlepšení dynamických vlastností vázání, které nevypne zbytečně brzy, ale přesněji, až v okamžiku, je to potřeba. Radical 2 prošel úspěšně testem bezpečnostní funkce ve zkušebně. Soustava „boty a vázání“ splňuje normu pro bezpečnostní lyžařská vázání TÜV, přesněji DIN ISO 13992, podobně jako Marker Kingpin. Popisovaná rotační špička je patentově chráněná.

Klasická aretace výstředníkem se neliší od konkurence. Ve stoupacím módu „walk“ je rotace špičky zamknutá (viz obrázek), po přepnutí na „ski“ se uvolní.

Snadný nástup podpoří nálitky před piny, které vymezí polohu skeletu tak, že stačí posunout botu vodorovně k pinům a nálity zafungují jako nárazník, načež stačí špičku zašlápnout a piny zaskočí do otvorů boty.

Vylepšená patka

Patka je otočná, jak je Dynafitu obvyklé. V jednom směru a o 90°. Otočením o čtvtkruh ve směru hodinových ručiček se brzda zaaretuje a patka je připravena na chůzi. Otočením zpět na sjezd.

Výhodou patky Radical 2 je možnost posouvat její polohu pro velikost skeletu v rozsahu tří centimetrů.

Patku původního Radicalu byla nahoře mnohem subtilnější než je nové dvojky. Poctivá, kovová horní krytka, na níž je masivní uložení pro hřídelku. Na té se otáčí dvě patní opěrky. Stejný princip jako u jedničky, odolnost a životnost budou asi výrazně vyšší.

Reakce na průhyb lyže

Na rozdíl od předchozích touringových vázání Dynafit je patka usazena na kolejničkách, díky kterým může vázání reagovat na průhyb lyže posouváním patky ve vodorovném rozsahu až o 10 mm.

Pro koho je Radical určen

Na závěr připomínám, že Radical ST 2.0 je hlavně pro milovníky klasických túr, Radical FT 2.0 pro neextrémní freeridery, kteří si na start své lajny vyšlápnou z údolí a ne od lanovky.

Vše co jste dosud četli vám názorně přiblíží video, Radical 2 vám představí v angličtině  Benni Böhm, špičkový skialpinista a zároveň šéf Dynafitu.

 Dovětek

Rakušan Fritz Barthel, který před 30ti lety vymyslel tzv. „techové“ vázání s charakteristickou špičkou, prohlásil, že vázání pro skitouring je nejzajímavější, nejkontroverznější a nejdiskutovanější součást outdoorového vybavení. Pro nás, skialpáky dobře - máme o čem povídat, co porovnávat, téma k hádkám, prostě vázání, to je maso! Představím vám ve zkratce jednotlivé modely, které lze směle nazvat jako revoluční. Buď se na trhu objevily až na podzim 15/16 nebo i o něco dřív, ale po vyladění se v plném rozsahu většinou až letos. Dá se říct, že se na plné obrátky rozjela bitva o stále rostoucí trh. Šest značek -  ATK Race, Dynafit, Fritschi, G3, Marker a Ski Trab (řazeno abecedně) vyložilo svoje trumfy…Příště si představíme G3 Ion.