Předchůdce Ionu, vázání Onyx bylo ve své době revoluční. Podobně jak u běžeckých vázání Rotefella NNN bylo možné měnit jediné vázání na více lyží, stačilo na nich mít namontované příslušné podložky.

5 variant vázání Ion

Techové vázání s vypínací silou DIN 12 se pomalu stává standardem. Důkazem je model Ion 12, který dodává G3 i v rentalové verzi Ion 12 Demo pro testovací lyže a půjčovny. Podobně jako má Dynafit Radical ST (DIN 10) a FT (DIN12) má i G3 verzi Ion 10 pro touring.

Ten kdo hodlá ušetřit nějaký ten gram je na trhu Ion LT 12. Minimalistické vázání bez brzd s hmotností páru 912 gramů.

S brzdami nebo bez?

Ion 10 i 12 se dodává s brzdami ve čtyřech šířkách – 85, 100, 115 a 130 mm. U Ion 12 LT je místo brzd pojistka proti ztrátě lyže. Tvoří ji ocelové lanko s karabinkou, kterou uchytíte do očka boty.

Špička

Od ostatních pinových vázání se liší výše posazenými předními čelistmi. Piny se tak mohou „zakousnout“ do důlků boty větší silou. Výhodou je vysoká míra pohlcení energie, která přináší minimalizaci rizika předčasného vypnutí. Příjemným bonusem zvýšených čelistí je snazší odstranění sněhu pod čelistí, sníh lze snadno vyšťouchat hrotem hole. Otázkou ale je, jak se výše položená čelist projeví na tuhosti soustavy. Všichni výrobci se proto snaží dostat botu co nejblíže k lyži, nikoli G3. V severní Americe se mnohem častěji než v Evropě (bohužel!) lyžuje v prašanu a tuhost nemusí být taková, jako na tvrdém sněhu.

Stejně jako u dalších nejmodernějších vázání jiných značek i G3 reaguje na rozšířenost širokých lyží zvětšením rozteče montážních šroubů na úroveň okolo 40 mm.

Nášlapné zarážky a haršajsny

Sofistikovaně jsou vyřešena naváděcí vodítka pro optimální vymezení polohy špičky boty před našlápnutím. Oko technika potěší důmyslné provedení haršajsen. Nejprve se zasune pod podložku špičky, zatažením za lanko se pak pootočí zoubky, které po uvolnění lanka zafixují haršajsnu ke špičce.

Sofistikované upínání haršajsen. Skrýt poznámky

Patka

Patní opěrky jsou velmi snadno ovladatelné talířkem hole. Podobně jako u Dynafit Radical se pro změnu módu mezi ski a walk musí ručně otáčet patka, na rozdíl od Dynafitu si uživatel může zvolit, kterým směrem bude patkou otáčet. Po změně módu na walk se po přišlápnutí patní opěrky zaaretuje a tím deaktivuje brzda.

Opěrky jsou vymyšlené důmyslně, uživatelem příjemně snadno ovladatelné talířkem nebo madlem hole. Horní opěrka je však přímo opřena o spodní a při dlouhodobém používání je otázkou, zda se kontaktní plochy nebudou vzájemně odírat, zvlášť když uložení opěrek na hřídelce není úplně přesné a má drobnou vůli, která má za důsledek třecí mikropohyby obou ploch.

 Srozumitelně jsou funkce vázání znázorněny na videu...

 Omedailované vázání

Vázání ION 12 bylo na americkém kontinetu vyznamenáno cenami „Backcountry Editor´s Choice 2015“, „Freeskier Editor´s Pick 2015“ a „Powder Skier´s Choice 2015“. Na největší světové výstavě ISPO v Mnichově vyhrál ocenění ISPO Award Winner model G3 ION LT 12.