Vypínací mechanismus u vázání TR 2 vychází ze špičky. Boční vypínání špičky je přirozeně bezpečné, vektor vypínací síly funguje tak, jako u klasických rámových nebo sjezdařských vázání, tedy v horizontální rovině.

1260 gramů včetně brzdiček a šroubů je akorát na to, abychom ho ještě zařadili do kategorie lehké.  

Dvě varianty pružin

SkiTrab jej dodává v jednom provedení, liší se pouze pružinou a proto i rozsahem vypínacích sil. Pro lyžaře do 100 kg váhy se doporučuje verze DIN 5-11 a pro mohutnější DIN 7-13.

Volitelná aretace špičky

Společně s Fritschi Vipec 12 má TR2 nastavitelnou vypínací sílu ve špičce, díky čemuž je zaručeno „elastické“ chování při zátěži v jízdě. Pro výstup je možná volba se zaaretovanou špičkou jako je zvykem u konkurečních značek (Dynafit, Marker, G3, Plum, ATK Race) nebo režim s možným vypnutím špičky (shodný s režimem sjezd). To je velmi podstatné pro bezpečnost během výstupu. Natvrdo zaaretovaná špička se totiž v případě stržení lavinou postará o to, že se nezbavíte lyží, kdežto neuzamčená špička dovolí vypnutí lyže při nárazu laviny. Být bez lyží v lavině je důležitý předpoklad k přežití! Když se jde „ostrý“ traverz, tak přece jenom „pákový“ efekt, např. při chůzi na haršajsnách, může jednorázově překonat vypínací síly a lyže by mohla nechtěně vypnout, tak v tomto případě je vhodné špičku „aretovat“, tak jak to známe u klasických modelů všech „pastičkových“ systémů.

Volbu s vypnutím nebo „natvrdo“ lze dobře uplatnit i před extrémním sjezdem, kdy za žádnou cenu nechcete o lyži v případě pádu nebo nečekaného rázového zatížení přijít.

Drážka na haršajsny je určena pro modely Crampons (6 šířek, 80-130 mm od Dynafitu).

Patka

Čím je patka u TR2 unikátní, je uchycení boty dvěma „čelistmi“ z lehké pevné slitiny hliníku. Díky více než dvojnásobné roztečí čelistí se SkiTrab docela oprávněně chlubí výrazně nadprůměrnou stabilitou a tuhostí soustavy bota-vázání. Méně však podotýká, že pro použití vázání TR2 je potřeba speciální úpravu patky boty, což splňují pouze Scarpa Spirit RS, LaSportiva Sideral 2.0 a Starlet 2.0, což jsou pohříchu boty ideální na touring, nikoli freeride. Ostatně i kování na špičce je u těchto bot trochu jiné než pro běžné piny. Právě jinakost patky lze označit za značnou nevýhodu, naštěstí jedinou...

Poskytuje dvě polohy patní opěrky pro výstup výstup. Je to určitě nevýhoda, ovšem je potřeba připomenout, že na střední opěrku se chodí 95% výstupu.

Protože do stran vypíná špička, není patní podložka klouzající, tak jako u Radical 2, Kingpin a Ion.

Nastavení vypínací síly je plochým šroubovákem, stejně tak u špičky.

Vybírat lze tři šířky brzdiček - 88, 104, 115 mm.

Ovládání vázání

Rozevírání čelistí lze snadno ovládat holí, volitelnou aretaci rukou. Velice snadno a jednoduše lze měnit režimy chůze a sjezdu, aniž by se muselo vystupovat z vázání. Jak se TR2 ovládá, je zřejmé z videa https://www.youtube.com/watch?….

Kompatibilita patky a špičky s botou

Jak jste již četli, krpmě tří modelů musí být patka upravena. Dělá se to ve specializovaných servisech tak, aby šla používat na veškeré typy bezrámových vázání, s jedinou výjimkou - Marker Kingpin. V CZ a SK a PL provádí tuto úpravu pouze Namche v Praze, do budoucna se předpokládá víc servisních míst.

„Inserty“, čili otvory pro TR2 i na špiččce jsou oproti originálu jiné „elipsovité“ a jsou u bot Scarpa Spirit RS. La Sportiva používá klasická, „okrouhlá“ vhloubení na špičce boty a patku boty upravuje pro TR2.

Mrkněte na video

Video Ski Trab s anglickými titulky, jasně ukazuje jak vázání funguje a jak jej ovládat.

Video německy na Bergsteigen­.com  představuje vázání v německém komentáři.

 

Související články:

Marker Kingpin

Dynafit Radical 2.0.

G3 Ion

Přehled všech vázání 2015-16

Základní informace o vázání pro skitouring a freeride