Drahá výroba sněhu

Bývali jsme zvyklí na štědřejší nadílky sněhových vloček v tomto období, ale už několik zim nám ukázalo pravý opak. Přírodního sněhu napadne jen velmi málo a pro nás skialpinisty to znamená hledat možnosti k provětrání naší výbavy ve ski areálech kde je sněhu relativní dostatek díky technickému zasněžování. Majitelé skiresortů vydávají nemalé částky peněz na výrobu sněhu, úpravu sjezdovek a nevidí příliš rádi skialpinisty, jak se prohánějí po jejich „bílém zlatu“, aniž by si zakoupili permici nebo utratili v areálu peníze za jiné služby.

Večerní tréninky

Hlavním problémem, kolem kterého se v poslední době strhla bouřlivá diskuze, je večerní navštěvování lyžařských center a sjíždění čerstvě upravených sjezdovek bez pravidel, právě skialpinisty, kteří v měkkém sněhu zanechají výraznou stopu, ta do rána zmrzne a druhý den není příjemné po takto rozbrázděné sjezdovce jezdit. Návštěvníci si poté stěžují na nekvalitně upravené tratě a vracíme se do začarovaného kruhu nevraživosti vůči skialpinistům a to i vůči těm, kteří nepsaná pravidla pro pohyb na upravené sjezdovce dodržují.

Vytvořte si pravidla

Proto bychom rádi, tímto článkem chtěli apelovat na všechny, aby se chovali ohleduplněji při nočních návštěvách sjezdových tratí a chápali majitele, že úprava sjezdovek stojí dost peněz a času. Snažte se komunikovat se správci areálů a domluvte se například na:

  • Návštěvních hodinách pro skialpinisty (např.) od 17 do 21 hodin.
  • Omezení výstupu po konkrétní sjezdovce.
  • Výstupové trase při okraji sjezdovky.
  • Na sjezdu při okraji sjezdovky v pásu o šíři jednoho, rolbou upraveného pásu (6m), aby bylo možné jedním průjezdem rolby zahladit všechny stopy po večerní návštěvě skialpinistů.

Nebuďte pasivní, komunikujte

V některých areálech spolupráce s místními skialp spolky již funguje a díky této aktivitě vznikají nové skialpové trasy schválené a podporované jak místním správcem lesa (obvykle LČR), Správou CHKO tak i samotnými majiteli lyžařských středisek. Je třeba o tomto tématu diskutovat, abychom dospěli ke společnému cíli - aby areály akceptovaly skialpinisty a pomáhali rozvíjet tento krásný sport.