Cepín

Cepín slouží jako opora ve strmém sněhovém nebo ledovém terénu, kde jsou hůlky již nevhodné a hrozí uklouznutí a pád. Cepínem můžete brzdit pád, hůlkami ne. Další možností je využití cepínu jako jisticího bodu na stanovišti.

Obecně se za univerzální považuje cepín délky 45 až 55 cm s kovaným zobákem a lopatkou. Má rovnou násadu, která jde lépe zapíchnout do sněhu. Prohnutá násada je výborná v náročnějším terénu, určitě je lepší než rovná. Poutko používané u turistických cepínů je jednoduché, zřídkakdy stahovatelné. Hrot u těchto druhů cepínů je skoro vždy obloukový, protože svým tvarem kopíruje křivku přirozeného švihu rukou při zasekávání cepínu. Vyhýbejte se cepínům s duralovým hrotem (malá pevnost, nízká životnost).

Cepíny se podle pevnostních charakteristik dělí na turistické, označení "B" v kolečku nebo technické, značka "T" určené pro lezecký terén. Pro skitouring stačí cepíny typu "B". Při výběru raději zvolte cepín s kovaným hrotem a lopatkou, protože výkovky mají podstatně lepší mechanické vlastnosti i životnost.

Stoupací železa - mačky

Doporučené jsou mačky s rychloupínacím systémem nebo s popruhy. Standardem je rychlá a snadná manipulace a to i v rukavicích. Bezpečnost výrazně zvyšují plastové destičky proti nabalování sněhu. Preferujte mačky s dvanácti hroty.

Pro skitouring se hodí lehoučké mačky s dvanácti hroty. Vězte, že mačky budte většinou nosit v báglu a použijete je jen občas. Proto je na místě jejich nízká hmotnost. Ocelové mačky jsou těžší než ty ze sliitiny hliníku, ale mají delší životnost. Přední a zadní část bývá spojena pásem z oceli. Nastavení délky se dá skoro u všech maček vyřešit jednoduše a rychle bez použití nářadí.

Uchycení maček k botám je možné třemi způsoby. Automatické mačky - vpředu ocelová hrazdička, pod kterou se vsune nálitek špičky bot, vzadu nastavitelná páka, která se zaklapne za zadní nálitek. Poloautomatické mačky - vpředu je univerzální plastový úchyt a vzadu opět páka. Univerzální mačky mají vpředu i vzadu plastové úchyty a hodí se těm, kteří chtějí používat jedny mačky na pohorky i skialpové skelety.

Produktový přehled maček pro skitouring, skialpinismus a freeride touring