Značka Fritschi přinesla prostřednictvím vázání Vipec 12 několik novinek. Tou nejzásadnější je nastavitelná vypínací síla špičky v rozsahu DIN 5-12. Vázání lze označit za velice tuhé, to je jedna z výhod, kterou přináší absence rotující patky. Inovativní jsou dvě možné polohy haršajsen, a nastavitelná rozteč pinů na špičce. K tomu nízká hmotnost a komfort při ovládání, když při přepínání mezi sjezdem a výstupem není nutné vyjmout botu z vázání. Na to jsou zvyklí uživatelé klasického rámového Diamiru. Tak tedy podrobněji.

Nastavitelná vypínací síla špičky

Vypínací čelist se v případě překročení nastavené síly otočí do vodorovné polohy. Vypnutá čelist se do půvorní polohy vrací zatlačením rukou. Pozor, pokud došlo k vypnutí v aretovaném stavu, pak nejprve vypněte aretaci a až následně vraťte čelist do původní polohy. Nastavení vypínací síly se provádí šroubovákem.

To je velmi podstatný fakt pro bezpečnost během výstupu. Natvrdo zaaretovaná špička se totiž v případě stržení lavinou postará o to, že se nezbavíte lyží, kdežto neuzamčená špička dovolí vypnutí lyže při nárazu laviny díky překonání nastavené vypínací síly. Být bez lyží v lavině je důležitý předpoklad k přežití!

Bezpečnostní funkce i po aretaci špičky

Vipec je unikátní v tom, že i když je špička zaaretovaná pro výstup, neztrácí bezpečnostní funkci. V tom se liší od SkiTrab TR2, u něhož po aretaci bezpečnostní funkce zaniká. Vipec je zkonstruovaný tak, že u aretované špičky je potřeba k vypnutí špičky síla, která je o 60% vyšší, než nastavená vypínací síla.

Ovládání špičky

Aretace špičky je možná, podobně jak to známe u jiných vázání.  Komfort nástupu boty do špičky zvyšuje naváděcí plastová opěrka, která napolohuje skelet před zacvaknutím nejen v předozadním, ale i ve směru do stran.

Stoupací hřebeny, zvané haršajsny

Jsou dalším inovativním prvkem na Vipecu. Elegantně jednoduché je ukotvení k tělesu špičky prostřednictvím zásuvných čepů. Pomocí dvou poloh podložky můžeme zvolit mezi hlubším a jemnějším zakousnutím hrotů do zmrzlého sněhu. Viz animace na videu.

Haršajsny se dodávají v šířkách 90 mm a 115 mm

Patka se neotáčí

Těleso patky je umístěné na široké základně, na níž se po vodících lištách pohybuje v předozadním směru a může se přizpůsobit průhybu lyže. Patka vypíná vertikálně, po překonání nastaveného odporu pinů se nejprve uvolní boty z patky vázání a následně i ze špičky – vlivem nárazu boty do páčky, kterou se aretuje špička. Boční vypínání obstarává špička, podobně jako je tomu u konvenčních sjezdových vázání.

Před výstupem patku dozadu posunete zatlačením holí. Po došlápnutí na pedál brzdy dojde k její aretaci. Holí si pak nastavujete a snadno ovládáte dvě polohy plastových patních opěrek.

Patka se dá posouvat v předozadním rozsahu v rozmezí 25 mm, tedy obvykle je nastavitelná pro tři délky skeletů. Bzdy lze vybírat ze šířek 80, 90, 100 a 115 mm.

Nastavitelná vůle pinů na špičce

Dynafit přišel s garantovanou přesností soustavy bota-vázání (piny i „inserty“ dodává výrobcům Dynafit), přičemž pohodlí při nástupu umocňuje naváděcí drážka Quick-Step-In.

Nápad konstruktérů od Fritschi, tedy nastavitelná rozteč pinů, dokáže jemně doladit vzájemnou přesnost pinů a důlků (insertů) v botě. Tak, aby nevznikla vůle a odstranila se určitá volnost boty v zapnutém vázání, která má za následek „nepřesné“ chování vázání v důsledku nepřesnosti rozteče insertů daných bot.

Změna rozteče se ovladá závitem na jedné z čelistí a výsledná poloha se zafixuje jednak kontramaticí a jednak pružinovou pojistkou, která jde skrz pin a znemožní hrotu pootočit se.

Stabilní montáž

Oba díly bezrámového vázání Vipec mají širší rozteč montážních šroubů než dříve. Širší lyže přinášejí zvýšené pákové síly, které působí na vázání. To musí být dostatečně ukotveno v lyži a právě rozteč 40 mm tomu napomáhá.

Nízká hmotnost

1060 gramů váží pár včetně brzd, což ho řadí do první poloviny pořadí, pokud jde o hmotnost vázání stejné kategorie. Dá se říct, že vázání vykazuje skvělý poměr hmotnost-výkon.

Vázání je kompletně vyrobeno ve Švýcarsku, což by měl být předpoklad nejvyšší kvality a precizního zpracování.

 

Manipulace názorně

Veškeré úkony, které se s vázáním provádí, si můžete prohlédnout na animovaném videu.

Barevná variabilita

Zajímavostí, kterou se Vipec odlišuje od konkurence jsou výměnné barevné plastové klipy na špičce a patce. Dodávají se v pěti barvách, které umožňují vázání barevně doladit k barvě lyží, bot nebo kalhot podle požadavků uživatele. Standardne sa dodává s černými klipy.

Vipec 12 v číslech...

Všechny parametry vázání Vipec 12 najdete v přehledu vázání, můžete si je podle zvolených atributů porovnat s dalšími modely všech značek!