Na rakouských webech budete potřebovat němčinu, jen Tyrolsko vydává zpravodajství z Rakouska v angličtině. V multilinguálním Švýcarsku můžete číst kromě němčiny, francouzštiny a italštiny také anglicky. V minulém čísle najdete odkaz na interaktivní slovník lavinových pojmů, který velmi pomůže hlavně začátečníkům.

 Rakousko

Devět rakouských spolkových zemí (mimo Wien a Burgenland) vydává denně lavinové zpravodajství – viz www.lawine.at. V každé spolkové zemi působí profesionálové, kteří zpracovávají data a stanovují předpověď. Jako příklad si vezměme Tyrolsko.

 Tyrolsko

Velký horský stát s často rozdílnými povětrnostními podmínkami je rozdělen do 12 regionů.

Zobrazení nebezpečí na barevné mapě je v souladu s barvami jednotlivých stupňů nebezpečí. Barevnou mapu doplňuje černobílá, na které je stanoveno nebezpečí číselně a místo barvy použito čísel s rozdělením nebezpečí podle nadmořské výšky.

Předpověď se stanovuje na celý den („ganztägig“), pokud se neočekávají větší změny během dne. Když se očekává změna nebezpečí v průběhu dne, vydává se dopolední a odpolední předpověď. V tomto konkrétním případě se svahy pokryté navátým sněhem stávají odpoledne nebezpečné i v expozicích od jihovýchodu po jihozápad a nebezpečí se vyskytuje prakticky všude (dopoledne jen nad 2000 m n.m.).

V posledních letech se na předpovědích objevují i nebezpečná místa („Gefahrenstellen“) v přehledné grafice se směrovou růžicí a označením výšky. Na obr.1 vidíte, že nebezpečné jsou svahy pokryté navátým sněhem ve výškách nad 2200 m.

Situaci doplňuje sumarizace stupně nebezpečí během tří předchozích dnů a tendence pro další den.

Švýcarsko

V zemi helvétského kříže vychází denně předpověď pro celou švýcarskou alpskou oblast – viz www.slf.ch. Podobně jako v Tyrolsku je barevně rozlišená míra nebezpečí a grafikou upřesněna nebezpečná místa.

Podle situace vychází buď předpověď celodenní nebo rozdělená. Příklad na obr. 5 ukazuje především dopolední nebezpečí deskových lavin ze suchého, prachového sněhu. Po oteplení v průběhu dne nastupuje nebezpečí lavin mokrého sněhu.

Na obr. 6 vidíte rozdělení švýcarských hor na 8 dílčích regionů. Pro ně je denně zveřejňována předpověď. Na rozdíl od celostátní prognózy najdeme v textu upřesňující informace, stručnou předpověď počasí pro vyšší polohy a důležitá data o sněžení, síle a směru větru a teplotě na vybraných místech.

Pokud si chcete předpověď vytisknout na černobílé tiskárně, jistě uvítáte verzi pro černobílý tisk.

Týdenní zpravodajství

Tyrolská i švýcarská služba připravují velice užitečné a přehledné týdenní shrnutí. Dočtete se jaký byl vývoj počasí, sněžových srážek, která místa byla nejvíce ohrožena. Zdokumentovány jsou některé laviny. Pokud se chystáte do těchto oblastí, měla by být rubrika „Wochenbericht“ na tyrolském a "Blog" na tyrolském webu před odjezdem povinnou četbou. Ve Švýcarsku je ke stažení každoročně aktualizovaný skládací leták se vším podstatným o lavinovém nebezpečí.

Sněhové srážky

V příštím čísle se dočtete, jak moc ovlivňují laviny vítr, sníh a teploty. Proto jsou tyto veličiny pečlivě měřeny a mapovány. Výborně a názorně mají vývoj sněhové pokrývky zmapovaný Švýcaři. Tamní Ústav pro výzkum sněhu a lavin SLF vydává přehledné mapy s vývojem sněžení za předešlý jeden, tři dny a také velmi užitečnou mapu sněhové pokrývky ve výšce 2000 m.

Vítr

Silný vítr ochotně transportuje tuny sněhových vloček a vytváří tzv. navátý, tedy lavinový sníh. Nebezpečí deskových lavin nesmíme podceňovat a tak je nutné doplnit informaci o sněhových srážkách také faktem, zda sníh padal ve větrném počasí. Navátý sníh se shromažďuje na závětrných svazích a tak kromě jeho síly chceme znát i jeho směr. Pěkně a přehledně je vítr znázorněn na stránkách tyrolských (obr. 13) a oblasti Oberwallis (obr. 14).

Teplota

Význam teploty na lavinové nebezpečí vzrůstá s blížícím se jarem a obdobím lavin mokrého sněhu. Velice přehledně má stav teploty i její předpověď Tyrolsko.

Měřící stanice

Základní meteorologická data přináší hustá síť měřících stanic, kterých je jev v Tyrolsku 75. Naměřená data, týkající se sněhu, větru a teploty jsou vidět v tabulce nebo po rozkliknutí  ve formě grafů. Volit si lze zobrazení průběhu za poslední jeden, tři dny, týden nebo měsíc. Perličkou je i průběh intenzity slunečního záření.

Sněhový profil

Především pro identifikaci labilních vrstev ve sněhové pokrývce slouží profil tvdosti sněhu. V reálu jej zjišťujeme s lopatou v ruce. Doma u počítače se můžeme podívat jak to vyhodnotili profesionálové. Na ose y je výška sněhu, na ose x jeho tvrdost. Labilní rozhraní hledejme převším v místech s výrazným rozdílem tvrdosti.

Sklon svahu

Na webu najdete interaktivní mapu Tyrolska. Kromě orientační nabízí 2 skvělé funkce. První je určení souřadnic pro GPS v několika formátech. Druhou tvoří barevné zóny zobrazující sklon svahu v rozmezí po 5ti stupních. V dalších článcích se dočtete, jak moc důležitý je pro lavinové nebezpečí sklon svahu, zejména 30 °.

  Pokud budete věnovat problematice lavin nějaký čas u internetu, číst, přemýšlet a hledat souvislosti, určitě vám to pomůže v praxi na túře i při jejím plánování.