Jak dlouhé?

Při stoupání nám výrazně pomohou delší hole, do kterých se pažemi opřeme a pak není nutné posouvat celé tělo jenom díky aktivitě nohou.

Naopak před sjezdem hole zkrátíme, aby nám při sjezdu nepřekážely. S jistou nepřesností můžeme říct, že při výstupu se délka holí blíží běžeckým a na sjezd sjezdovým.

Drobnou úpravu délky si vyžádá i konzistence sněhu. Na tvrdém firnu budou hole o něco delší než při brázdění třiceti centimetry čerstvého prašanu. Chcete-li konkrétní případ: se svou výškou 176 cm nastavuji při stoupání délku 130–135 cm, na sjezd kolem 125 cm. Obvyklá délka prodávaných holí je maximálně 140 – 145 cm.

Teleskopické nebo skládací hole

Obvyklé jsou skládací. Hole máte stále v ruce když ne, platí to i pro lyže. Tedy když připínáte na batoh lyže, často také hole a do ruky berete cepín. Připnout s lyžemi současně i hole je snadné. Výhodou skládacích, obvykle čtyřdílných holí je menší rozměr ve složeném stavu, dají se tedy snadno vložit dovnitř batohu. Lepší skládací hole mají možnost jisté variability délky na segmentu pod madlem, ne však tak velkou jako teleskopky.

Bez sněhového talířku to nepůjde

Hole výrazně ztrácejí svou funkčnost, pokud nejsou osazeny sněhovými talířky. Napadne-li hodně prašanu, jsou nenahraditelné sněhové talíře obvyklého průměru, libůstkou freeriderů jsou ještě o něco větší průměry. Pokud zvolíte miniaturní miskovitý talířek běžný u sjezdařských holí, bude se vaše hůl v téměř vždy měkkém „nesjezdovkovém“ sněhu stále bořit a její opěrná funkce se téměř úplně vytratí. Třeba při prudkém stoupání je při otočce stabilně zapíchnutá hůl moc důležitá i z důvodu bezpečnosti.

Dvoudílné nebo trojdílné?

Pokud používáte jediný pár v létě i v zimě, pak rozhodně volte hole trojdílné. V létě se složené, 60 cm dlouhé hole dají připnout na bok i menšího batůžku. U výhradně zimních holí stačí dvoudílné, které ve složeném stavu zaberou obvykle 1 m. Když v zimě dáváte na batoh hole, tak vždy společně s lyžemi. Je pak jedno, jestli s dlouhými lyžemi připínáme na batoh krátké, či dlouhé hole. Do rukou pak obvykle berete cepín a na boty nasadíte mačky. Jinak máte vždy hole v ruce. Jeden kloub nemá opodstatnění ze dvou důvodů. Prvním je fakt, že místo dvou komplikovaných kloubů (zamrznutí, ohnutí…prostě ztráta funkce) máte jenom jeden. Navíc z některých dvoudílných holí lze po jednoduché manipulaci smontovat lavinovou sondu.

Spousta detailů…

U holí se vyplatí pořizovat kvalitní, jen ty dobře fungují v mrazu. Na první pohled si řeknete, že na holi není co zkazit. Právě naopak, teleskopická hůl je celkem z mnoha drobných součástí, které se snadno mohou stát nefunkčními nebo se úplně zničit. Třeba hrot nebo kloubní spojení, ale také barva a lak, které se nesloupou a nezpůsobí prokluzování kloubu. Vůdčími značkami na trhu jsou Leki, Komperdell a Black Diamond, případně další značky, pro které tyto firmy hole vyrábějí. Jsou sice dražší, ale pokud si koupíte hůl za pár stovek, patrně zanedlouho vyrazíte do obchody koupit kvalitu – udělejte to tedy rovnou!

Produktový přehled teleskopických a skládacích holí pro skitouring, skialpinismus a freeride touring