Lavinový vyhledávač, lidově zvaný pípák, pracuje na principu přijímače a vysílače na celosvětově sjednocené frekvenci 457 kHz. Vyhledávač podává o poloze zasypaného akustickou (pípání) a vizuální (směrová šipka a vzdálenost) informaci. Intenzita pípání vyhledávače odpovídá vzdálenosti přijímače od vysílače, na digitálním displeji se zobrazí vzdálenost i směr k hledanému.

Od analogu k digitálu

Ve svých počátcích byly vyhledávače analogové, vyhodnocovaly skutečný signál. Moderní přístroje jsou digitální: pracují se signálem převedeným do elektronické podoby, některé přístroje umožňují i přepnutí do analogového režimu.

Počet antén

Postupem času se počet antén ustálil na třech. Všechny moderní vyhledávače fungují se třemi anténami. Čím více antén, tím lepší je příjem vysílaného signálu.

Funkce označení „MARK“

Pokud dnes budete pořizovat nový vyhledávač, měl by mít funkci „mark“ pro zaslepení nalezeného signálu. Pokud totiž hledáte např. tři zasypané, najdete nejbližší signál, vaši kamarádi začnou okamžitě sondovat a vyhrabávat zasypaného. Vy tlačítkem MARK „zaslepíte“ tento signál aby vás nerušil, a pokračujete k dalšímu nejintenzivnějšímu (nejbližšímu) signálu, který vysílá další pípák pod lavinou. Podnikáte prostě opakovaně hledání jednoho zasypaného, které je mnohem snazší, než hledání několika vyhledávačů současně.

Aktualizace softwaru

Srdce současných vyhledávačů tvoří výkonné mikroprocesory. Velmi elegantní vylepšení stávající výkonnosti procesoru umožňuje nahrání aktuální verze firmwaru do přístroje. U většiny aktuálních přístrojů na trhu je možné provést upgrade softwaru a takový pípák vám může sloužit dlouhá léta. Podrobné informace hledejte na webu výrobce. Morální stárnutí je minulostí.

Co je dobré vědět…

Záruční doba většiny výrobců je 5 let, nutná je ale registrace na webu výrobce. Používají se malé tužkové baterie typu AAA, 2 až 4 kusy. Nové baterie založte do přístroje na začátku zimy, obvykle vydrží po celou sezónu, vždy po zapnutí se na displeji objeví stav nabití v procentech. Vyvarujte se použití dobíjecích akumulátorů. Vyhledávač odolává vodě, nemusíte se bát jeho zničení po zahrabání do sněhu.

Metoda testování

Na internetu se můžete setkat s více testy, včetně těch amatérských. Doporučit lze dlouhodobě osvědčený a seriózní test, který provádí jednou za několik let bezpečnostní komise Německého horolezeckého svazu (DAV). Zjednodušeně řečeno se každý model vyhledávače testuje v situacích shodných s reálnou záchrannou akcí: prvotní zachycení signálu, hrubé hledání, jemné hledání, přesné dohledání a vícenásobné zasypání.

Top model je výhra

Když chcete radu, jaký vyhledávač si koupit, univerzální odpověď zní: nejvyšší model jedné z pěti značek na trhu (Arva, BCA, Black Diamond, Mammut, Ortovox a Pieps). Všichni výrobci ke svým top modelům začali vyrábět i jejich „ořezanější“ varianty, které nemají kompletní škálu funkcí jako jejich „vyspělejší sourozenci“, ale přesto jsou pro účely elementární záchrany stejně kvalitní, jako jejich dražší sourozenci. Výhodou je zhruba o třetinu nižší cena. Pakliže nejste fandové do elektronických přístrojů s mnoha funkcemi, je pro vás tato varianta dobrou volbou. 

Produktový přehled lavinových přístrojů pro skitouring, skialpinismus, freeride a freeride touring

Instruktážní video Lavinová záchrana 

Blok jak pracovat s vyhledávačem začíná v čase 1:10