Na homepage Skitou­r.Guru visí mapa s vyznačenými horskými skupinami, ve kterých jsou na tomto webu zmapované oblasti a túry. Oblast je chata, ze které vedou trasy několika túr. Stačí kliknout na modrý obdélník.

 

Po kliknutí na oblast se objeví levé menu. V něm jsou seřazeny podle abecedy pohoří jednotlivých států. Dílčí oblastí pohoří jsou horské chaty. Po najetí myší na pole chaty se objeví seznam zmapovaných túr. Když hledáte podle konkrétního názvu, stačí vyplnit na homepage výraz do okna vpravo nahoře.

V rámci pohoří se objeví přehled túr a chat v této oblasti. Podívejte se podrobněji na horskou chatu Britania na švýcarským Saas Fee. Součástí je fotogalerie, která přibližuje hlavně interiér chaty. Klikejte na políčka ve "filmovém pásu" nebo na šipku vpřed/zpět.

 

Umístění chaty, lokalizace GPS souřadnicemi ke stažení a samozřejmě všechny potřebné kontakty.

 

Nástupová trasa od civilizace na chatu, odkazy na důležité stránky - lavinové zpravodajství, předpověď počasí, sněhové zpravodajství a webkamery.

 

Slušná googlovská mapa 2D mapa (Google Earth před časem zakázali implementovat do webů) má vrstevnice a u chaty jsou zobrazeny všechny túry. Vpravo dole je zoomování a pojížděním myší posouváte mapu do požadované pozice.

 

Když si kliknutím stáhnete trasy z chaty v gpx formátu, stačí si nainstalovat do počítače aplikaci 3D mapy Google Earth. Tam můžete otevřít nejen soubor ve formátu kml a kmz, ale také gpx. 

 

Otevřením tras v Google Earth získáte skvělou možnost k prohlídnutí tras v reálném reliéfu. 

Klikněte na kolečko myši a horu si můžete natáčet pod libovolnými úhly a snadno přibližovat, oddalovat...

 

Perfektní je možnost mapování ledovcových trhlin. na rozdíl od papírových map jsou družicové snímky Google Earth docela aktuální - sledujte dolní okraj stránky G.E.

Samozřejmě jsou na stránce chaty všechny túry oblasti. Co všecho si o nich můžete přečíst a stáhnout? o tom příští týden!

VÝZVA: Kdybyste chtěli spolupracovat při mapování túr, hlavně těch českých a slovenských, napište na michal@skitourguru.com !