První série byla odvysílána během zimy 2015/16 a setkala se s velkým diváckým úspěchem. V premiéře a reprízách ji zhlédlo více než 400.000 diváků, na i-vysílání České televize pak 40.000 návštěvníků internetu. Seriál „Skialpem to začalo“ získal letos v říjnu cenu poroty za Metodické a populárně vzdělávací snímky na 19. ročníku mezinárodního festivalu sportovních filmů a dokumentů Sportfilm Liberec 2016.

Seriál si klade za cíl populární cestou na některá úskalí upozornit, osvětou pomoci předejít potenciálním problémům, ale i nezákonnému pohybu v chráněných oblastech a nabídnout vhodné tipy tras a lokací vhodných ke skialpinismu.

„Skialpinismus je skvělá disciplína. Nasajete krásy hor, uděláte něco pro své zdraví a ještě ušetříte za permici,“ říká již ostřílený skialpinista Jiří Hölzel.

„A těch možností, kde provozovat aktivní lyžování, a které jsou v rozumném časoprostorovém dosahu, je nepočítaně. Proto jsme si řekli, že by byla škoda, když už jsme v první sérii ukázali lidem, jak se na skialpinismus vyzbrojit a jak se po horách správně pohybovat, abychom jim nenabídli i variantu, kde získané vědomosti převést do praxe,“ dodává zkušená skialpinistka a nejznámější česká meteoroložka Alena Zárybnická.

A pak, kdo by nechtěl brázdit prašanové svahy společně s takovými osobnostmi lyžařského a horského světa jako je dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus, účastník tří olympijských her - sjezdař Ondřej Bank nebo první Čechoslovák, který zdolal Mt. Everest, Zoltán Demján. Ti všichni se v nové sérii pořadu objeví.

„I přesto, že v Česku nemáme bůhvíjak vysoké hory, Čechy, Morava i Slezsko jsou plné nadšených lyžařů. A zpětná vazba na první sérii ‚Skialpem to začalo‘ byla od této zainteresované skupiny velmi pozitivní. Navíc televizní pořad, který by se podobným způsobem věnoval lyžařským sportům, v českém mediálním éteru chybí. Takže bylo tak nějak logické, že jsme chtěli všem vyznavačům lyžování v jakémkoliv skupenství nabídnout ve stejné obrazové i obsahové kvalitě volné pokračování. A doufám, že se nám to podařilo,“ dodává sportovní komentátor Jiří Hölzel.

Čtyři patnáctiminutové díly poběží od soboty 19. listopadu do poloviny prosince každou sobotu na programu ČT Sport.