Vyvážené parametry = univerzálky

Poloměr vykrojení, šířka lyže a hmotnost jsou vyvážené tak, aby dohromady vytvořily univerzální lyže. Točivé, plovoucí i tuhé. Radius stačí na rychlou změnu směru i střední oblouky, plocha skluznic zaručuje potřebný vztlak v každém sněhu a konstrukce s použitými materiály takovou torzní tuhost, že lyže vás podrží i na strmém, tvrdém svahu.

Vykrojení a šířka

Poloměr 18 m je vlastně taková skialpová slalomka. Když potřebujete prudce zatočit, lyže vás ochotně poslechnou. Pakliže oblouk protáhnete, orb vás povede klidnou stopou.

Moderní lyže pro skitouring mají pod vázáním 80-90 mm. Taková šířka už stačí na to, aby se lyže nezabořila hluboko, do sněhu, když v něm bude plout, bude snadno ovladatelná. Freerideři možná ohrnou nos nad vším užším, než 100 mm. Ti, kdo si nesou lyže na nohou už z údolí, ale počítají každé deko. Pro ně je 90 mm na horní hranici a šířka „lopaty“ 121 mm na špici je ok. Testované orby měly 121-90-106 mm @168 cm.

Výhodou šířky 90 je také vznik menších sil při zahranění, než u široké freeridovky. Přece jenom v Evropě není prašan každodenní všedností a jízda po tvrdším sněhu je častá. Právě na tvrdém, strmém kopci oceníte menší páku.

Rocker je fajn

Přední rocker dokáže spolehlivě pohltit terénní nerovnosti, a pomáhá nadstandardně snadné točivosti. Zadní zvednutí špičky, zvané Early-Rise-Tail je méně výrazné, tak, jak bývá zvykem.

Paulovnia i karbon.

Lehoučké a pevné dřevo Paulovnia tvoří základ jádra, doplňuje jej topol. Paulovnia bývá pro svou tuhost a lehkost nazývána „hliníkem mezi všemi druhy dřeva“. Pláty karbonu a fieberglassu zvyšují torzní tuhost a zvyšují schopnost lyže pohlcovat vibrace.

Hmotnost

2990 gramů @178 cm.  Taková je váha páru. V těchto šířkách, zadejte si do filtru lyží v sekci vybavení šířku „od 88 do 92“ a zobrazí se vám 27 lyží. Orb nebude mezi nejlehčími ani nejtěžšími, bude průměrně lehký. Myslím, že kvalita jízdy stojí za 200 až 300 gramů na jedné lyži navíc.

Stabilita při sjezdu

Během přechodu Haute Route Swiss Glacier jsme zažili půlmetr lehkého netknutého prašanu, zrádnou krustu, firnovou kaši, ufoukaný střídavý sníh, rozježděnou vatu i ranní tvrdý, zledovatělý beton. Prostě skoro vše.

Kromě krusty nad níž nezvítězili ani místní horští vůdci, jsme prožívali je radostné sjezdy. Snadná točivost, kterou jsem ocenil hlavně při kličkování mezi kosodřevinou ve firnové kaši. Klidně vedený oblouk potěšil při změnách kvality sněhu, kterou napáchal vítr. Ladné plutí v hlubokém prašanu. Pocit jistoty na hranách na přemrzlém hangu…

Zkušenost, nejen z extrému

Extrémní lyžař Jiří Švihálek, který na těchto lyžích nastoupal a sjel několik desítek túr je hodnotí takto: „Velice univerzální lyže, díky svým parametrům uspokojí jak klasického turistu i neortodoxního freeridera. Já na nich mám sjeto i několik náročných strmých svahů se sklonem až 50°. Dostatečná tuhost a snadná ovladatelnost, to jsou vlastnosti, které jsou při extrému důležité. Lyže orb jsem ale dostatečně vyzkoušel i na běžných mírných svazích ve všech druzích sněhu. Tyto lyže jsou jasnou volbou pro toho, kdo hledá co nejuniverzálnější lyže.“

Možná si řeknete, že Jiří nemůže napsat nic jiného, když ho podporuje dovozce těchto lyží. Znám ho pár let a vím, že odmítl nabídku sponzoringu jiných značek „jenom“ proto, že jejich lyže nezaručovaly dostatečnou bezpečnost při extrémních sjezdech…

Shrnutí

orb freebird jsou skvělé univerzální lyže. Při rozumné váze pro výstup zažijete skoro vždy radost ve sjezdu. Kdo hledá jedinou lyži na skialp i freeride, má ideální tip.

PS. Na lyžích bylo namontováno vázání Vipec 12 švýcarské značky Fritschi Diamir. O něm příště.

Užitečné odkazy

Detailní informace o lyžích black crows orb freebird

Všechny lyže black crows

Přehled všech lyží pro skitouring 16-17, včetně možností filtrování podle volitelných parametrů a porovnávací funkce.