V neděli 27.11. se v jižní části Ötztálských Alp, ned střediskem Obergurgl uvolnila desková lavina, která strhla čtyři lyžaře z jedenáctičlenné skupiny. Přes profesionálně provedenou, rychlou záchranu přišel kvůli síle deskové laviny jeden z nich o život a jeden utrpěl těžká zranění. Lavinová služba Tyrolska dnes  zveřejnila na svém blogu zatím stručné základní informace o nehodě:

foto: LWD Tirol Skrýt poznámky

Nehoda se stala v údolí Ferwalltal. Na začátku údolí bylo sněhu málo, se vzrůstající výškou začal výrazně přibývat.

Místo laviny. Skrýt poznámky

Po svačině udělala skupina pod vedením horského vůdce sněhový profil a rozhodla se pokračovat dále, při dodržování bezpečnostních rozestupů.

Krátce nato, zaslechli lyžaři zvuk vumm, provázející praskání ve sněhové vrstvě. Hned po tomto varovném signálu se shora rozjela prachová lavina, která nabírala na rychlosti. Vlivem mechanických sil přišel jeden zasypaný o život a jeden utrpěl těžká zranění, V tomto případě byla skvěle provedená záchranná akce málo platná.

foto: LWD Tirol Skrýt poznámky

Po nehodě bylo lavinovými experty místo nehody prozkoumáno. Bylo provedeno několik sněhových profilů. Výsledek šetření: K inicializaci deskové laviny došlo vlivem zatížení sněhu skupinou. Lom se ve sněhové vrstvě šířil 800 metrů nad skupinu a na extrémně prudkém svahu došlo k uvolnění deskové laviny.

Označení zóny pádu laviny. Foto: LWD Tirol Skrýt poznámky
Vrstva, po které se sněhová deska rozjela byla tvořena hranatozrnitým sněhem mezi dvěma tvrdými krustami. Foto: LWD Tirol Skrýt poznámky

Po zveřejnění dalších detailů na blogu LWD Tirol dojde k aktualizaci i na SkitourGuru.com

V místě odtrhu. Jeho výška 2,5 metru. Skrýt poznámky

Pro čtenáře, kteří umí německy je plná verze článku zde.

 Užitečné odkazy:

Lavinové zpravodajství

Obecně o lavinách

Příčiny lavin

Záchrana v lavině

Lavinová problematika přehledně a srozumitelně