Rozsah pohyblivosti

Jestli plastové boty pro skitouring, ale i freeride udělali v něčem zásadní pokrok, pak je to předozadní rozsah pohyblivosti komínu. Standardem je dnes 60°, což je prostor, v jehož mezích můžeme ohýbat komín při výstupu. O nemnoho větší rozsah nabízí specializované, ultralehké závodní boty, a naopak trochu horší rozsah nabídnou boty freeridové, ale i ty dovolují obvykle alespoň 40°. Tady už myslím není kam pokračovat, pohyb dnešní skelety neomezují!  

Unikátní novinkou je výše uvedený Procline od Arcteryxu s možností ohýbat nohy v kotníku i boční rovině. Luxusní je předozadní volnost pohybu 75°, z toho 25° vzad a 50° vpřed.

Foto: Arcteryx Skrýt poznámky

Odlehčování pokračuje

Pro klasické skialpové túry je hmotnost boty základním faktorem pro výběr. Kromě materiálu (lehčí, pevnější a je ho stále méně) se snižuje počet přezek, ty nejlehčí lyžáky mají pouze jedinou. Vnitřní botičky už jsou také váhově na limitu, a tak se možná plíživě blíží konec zásadního odlehčování. I když kdo ví, v dnešní době…

Růst poptávky po lyžácích pro volný terén znamená i růst spotřeby materiálů na vstupu, a tím i jejich postupné zlevňování. Karbon i nejlehčí plasty Grilamid i Pebax tak dostávají stále více prostoru, a hmotnost bot se tím pomalu snižuje. Pokud nepočítáme nepohodlné závodní speciály, váží současné nejlehčí skelety pro skitouring zhruba 1000 g (jedna bota). Robustní letní pohorky váží 800 až 900 gramů, rozdíl je minimální. Nechme se překvapit, kdy vývoj technologií a materiálů narazí na váhové dno…

Lehké nebo tvrdé?

Obojí v jedné botě vás bude stát balík peněz, protože sáhnete po minimalistických modelech z Grilamidu a karbonu. Daní bude v každém případě větší riziko poškození a většinou i snížení životnosti. Každá ušetřená váha i tisícovka potěší, a tak je dobré stanovit si uživatelské preference. Zda budu více stoupat, nebo využívat lanovek, jak moc mi záleží na sjezdařském zážitku a jestli moje lyžařské umění dovolí využít potenciál bot? Hmotnost páru lyžáků pro touring začíná okolo dvou kilogramů a neměla by překročit 2,5 kg, pokud chcete mít opravdu lehké botky samochodky. Pro srovnání - pár závodních speciálů váží neuvěřitelných 900 až 1500 gramů.

Foto: Atomic Skrýt poznámky

Tuhost

Vyšší flexe (od 120) se hodí pro boty sjezdařsky orientovaných skialpinistů a hlavně freeriderů, tedy hlavně pro výborné lyžaře. Středně tvrdý skelet (flexe 100-120) je vhodný pro ty, kteří preferují spíš nižší hmotnost lyžáků i za cenu snížené tuhosti. Pozor na to, že číselný údaj je pouze orientační a firmu od firmy se může reálná tvrdost bot zásadně lišit, přestože číselné hodnoty jsou shodné.

Kompatibilita bot s vázáním

Před pár lety se kamarádila všechna vázání se všemi skelety na trhu. Dnes je situace jiná. V boji o gramy se boty minimalizují a k tomu získávají stále výraznější převahu pinová vázání. Nálitky na špičce i patce se zmenšují, a tím se zkracuje délka skeletu doprovázená úbytkem váhy. Většina současných bot je osazena inserty, a proto mizí dříve nezastupitelná role nálitků u rámových, klasicky nášlapných vázání.

Některé skelety sice „nějak“ do rámových vázání zacvaknete, ale to ještě neznamená, že budou správně plnit svou bezpečnostní funkci. Přehledovou tabulku kompatibility všech bot a vázání sezóny 16/17 hledejte zde.

Jak je to s piny a inserty

Docela zásadní téma, které se stále aktualizuje. Nejnovější, Dynafitem patentovaný insert na špičce Master Step, má umožňovat až o polovinu snazší nástup boty do vázání. Především díky prodloužení nástupního naváděcího zářezu na botě – je nejen v samotném kovovém insertu, ale pokračuje i v podešvi boty. Bonusem je dvojnásobná pevnost insertů, takže i lehkou botu lze používat s vázáním s vypínací silou DIN 16. K tomu plná kompatibilita s vázáním Beast 16 a 14, u nichž bylo dříve nutné na botu přišroubovat speciální adaptér, což u TLT7 odpadá.

Předchůdce Master Stepu jménem Quick-Step-In hledejte na botách italské Scarpy a podobně jako Master Step (používaný výhradně Dynafitem), citelně usnadňuje nášlap do špičky vázka.

Další kategorií jsou originální inserty vyrobené Dynafitem, které ve skeletech bot jiných značek zaručují přesnost soustavy bota–vázání. Pokud je tím vázáním Dynafit, pak jde o zkušebnou TÜV certifikovanou garanci bezpečnosti vázání. Odpadá případná malá vůle boty ve špičce, která ale může mít vliv na funkci vázání. Inserty Dynafit najdete v lyžákách Scott, Fischer a Roxa, vyrábějící tourové boty i pro Hagan a Movement. Stranou tohoto trendu zůstává La Sportiva, vyrábí si své vlastní.

Foto: Dynafit Skrýt poznámky

Změna režimu ski-walk

Pro uživatelský komfort i vlastnosti lyžáků je to docela zásadní věc. Nejlehčí boty mají propojenou funkci horní přezky na komínu s aretací komínu. Když je přezka vypnutá, komín je uvolněný pro chůzi, v zapnutém stavu se poloha komínu automaticky zafixuje. Je běžné, že lyžáky jedné značky používají více systémů. Při nákupu věnujte správnému ovládání aretace pozornost, má významný vliv na uživatelský komfort.

Konec unisexu!

Pro báječné ženy na stoupacích pásech mám výbornou zprávu. Zastoupení dámských modelů v kolekcích bot stále roste, nové moderní boty prakticky v jiném, než obojakém provedení men-women, nenajdete. Odlišný je především tvar skeletu přizpůsobený dámské noze a širší nabídce v malých velikostech, většinou od 23 do 27. Standardem jsou velikosti po půlčíslech, což platí i pro pánské lyžáky.

Tvar a velikost boty

Bota nesmí samozřejmě nikde tlačit, ale noha v ní nemá ani být ani příliš volná. Nejdůležitější je dokonalé ukotvení paty ve vnitřní botičce a dobře musí sedět i v oblasti kotníků.

Téměř všechny vnitřní botičky jsou dnes vypékatelné. To se dá opakovat až desetkrát. Pamatujte na jednoduché pravidlo. Když vnitřní botička dobře padne, noha se v ní nepohybuje a nevzniká tření. A žádné tření = žádný puchýř. Nebezpečí tvorby puchýřů hrozí, když má noha v botě moc místa.

Když je naopak těsná, vznikají bolestivé otlaky a modřiny pod nehty. Proto kupujte boty, které jsou vám s jedinou podkolenkou akorát. Vnitřní botička se časem trochu vymačká a zvětší. Nákup u odborníka se v případě bot rozhodně vyplatí!

Foto: Arcteryx Skrýt poznámky

Bootfiting

Pro drobné úpravy tvaru boty se dnes používá tzv. bootfiting. Vyškolený odborník vám dokáže přizpůsobit vnitřní tvar skeletu přesně na míru. Tuhle službu ocení každý, kdo trpí např. výrostky nebo jinými „odchylkami“ od běžného tvaru nohy. Platí to samozřejmě jen do určité míry. Objem materiálu, který se dá přizpůsobovat, totiž stále ubývá. Zásadní jsou v této oblasti technologie značek Fischer (Vacuum Fit) a Atomic (Memory Fit). 

V příštím článku si projdeme konkrétní novinky jednotlivých výrobců...

Přehled všech modelů lyžařských bot pro skialpinismus a skitouring 2016/17  

102 modelů, 14 značek skialpových bot - pro jednodušší výběr využívejte filtraci (8 kritérií) a porovnávací funkci!