Mobily, mp3 přehrávače, kamery, vysílačky nebo GPS navigace vytváří magnetické pole, které způsobuje chyby lavinových přístrojů.

Kovové předměty, tedy lopaty, lavinové sondy, magnetické knoflíky u bundy, elektrické vyhřívání bund nebo kovové termosky mohou zastínit elektromagnetické pole a být zdrojem rušení.

Pro efektivní provedení záchrany je důležité, vyvarovat se všech rušících vlivů!

Co nejdále od vyhledávače!

Vliv rušení roste se zkracující se vzdáleností s ostatními elektronickými přístroji. Vzdálenost elektroniky by měla být alespoň 20 cm. Pokud máte vyhledávač v pouzdře na břichu a v náprsní kapse zapnutý mobil, zkontrolujte, jak daleko jsou od sebe. Je lepší nechat veškerou elektroniku v batohu. Rušení může zmenšit dosah vysílaného signálu nebo dokonce přístroj neúmyslně vypnout.

V režimu hledání by měla být nejbližší elektronika minimálně 50 cm od vyhledávače, protože citlivost na rušivé vlivy je mnohem vyšší. Velmi rušící jsou chytré telefony, nejvyšší rušivost vykázal při pokusech německého Alpenvereinu iPod.

Vypnout a basta!

Nechat se rušit na túře telefonáty je nepříjemné hlavně pro parťáky volajících. Vypnutá elektronika totiž neruší! Když už to musí být, mobil vložte do kapsy na opačné straně těla, než nosíte vyhledávač. Namísto hudby z iPodu se kochejte krásou hor a mlsejte ticho! GPSku noste ve víku batohu, neměla by být hlavní orientační pomůckou, tou je papírová mapa.

Kovové předměty

Při hledání dejte pozor na to, abyste hole nebo sondu nedrželi ve stejné ruce jako přístroj. Použití sondy při upřesnění v závěrečné fázi funkčnost vyhledávače skoro neovlivňuje.

Management interference.

Interference je česky vzájemné ovlivňování, především vln. Právě vlnění zásadně ovlivňuje funkci lavinového přístroje. Interferenci můžeme rozdělit na subjektivní (podrobně v kapitole o ovlivňování pípáku osobní elektronikou) a objektivní, která spočívá v ovlivňování správné funkce v blízkosti silných zdrojů vlnění, třeba retranslační stanice, vysílače, stanice lanovek apod.

Objektivní interferenci musí řešit hlavně ti, kdož lyžují v blízkosti uvedených zařízení, jde hlavně o freeridery v blízkosti lanovek. Některé přístroje se dokážou s rušivými vlivy vypořádat, zejména ty, které lze přepnout do analogového režimu. V případě rušení infiltrují nežádoucí signál tím, že sníží rozsah prostoru, ve kterém vyhledávají.

Vzájemná kontrola přístrojů

Většinou se provádí jednoduchá kontrola vysílací funkce. Vůdce skupiny si prověří, zda přístroje vysílají. Velmi důležité je být si jistý, že alespoň základní dovednosti s přístrojem zvládá každý člen skupiny. Tedy umět zapnout přístroj a v případě záchrany jej přepnout na vyhledávání a v tomto režimu umět co nejrychleji a bezchybně pracovat. Tato, tzv. rozšířená kontrola má smysl hlavně když vyrážíte s někým na túru poprvé.

varianta II. Vyhledávač ve specializovaném pouzdře na břiše Skrýt poznámky