ABS Airbag

Firma Petera Aschauera, která před více než 30 lety nastartovala výrobu lavinových batohů, prožívá náročnou sezónu zavádění novinky, spojenou s refundačním programem starší technologie. Osvědčený, léta nejprodávanější systém se od podzimu jmenuje Solid a nová, loni představená technologie P.Ride. P jako partner! Systém je ovládaný elektronicky a umožňuje aktivovat airbagy všech členů skupiny jediným člověkem. Podmínkou je spárování batohů všech lyžařů ve skupině.

Novinkou je zádový systém s protektorem, který je jednoduše nastavitelný pro dvě délky zad. Bederní pás lze snadno vyjmout.

Jedinou volbou je karbonová kartuše, snadno upevnitelná bajonetem k systému.

ABS je jediná technologie (Twinbag) se dvěma airbagy a s největším povrchem mezi všemi systémy. Daní za zálohování systému, pro případ protržení nebo nefunkčnosti airbagu je vyšší hmotnost. To způsobují jednak dva airbagy a řada součástek, které musí být ve dvojím provedení. Podívejte se na váhové srovnání.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky ABS pro sezónu 16-17

 

 

Arcteryx

Slavná kanadská značka z Britské Kolumbie se loni zařadila mezi dodavatele lavinových batohů a unikátních lyžařských bot. Prvních, které umožňují kotníku boční pohyb ven i dovnitř a největší předozadní rozsah. Po jednoduché aretaci stačí utáhnout přezky. Vyzkoušel jsem si je, pohyblivost je úžasná, ale po zapnutí horní přezky je komín sice tuhý, ale v místě přezky jsem cítil nepříjemný tlak.

Lavinové batohy Voltair s turboventilátorem „odpálit“ nešlo, vystaveny byly jen nefunkční vzorky.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky Arc´teryx pro sezónu 16-17

Arva

Jeden z pěti výrobců lavinových přístrojů po loňské explozi novinek pochopitelně věnoval energii drobným vylepšením. K velmi lehkému záchrannému systému Reactor vytvořil ultralehkou dvojici batohů R15 a R25 Ultralight.

Nápaditým řešením pro efektivní využití prostoru jsou dva tunely na bocích batohu Rescuer. Jeden pro násadu lopaty a druhý pro sondu.

Ve vyhledávačích je topmodelem loni oceněné Axio, jediný pípák se třemi stejně dlouhými anténami.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky Arva pro sezónu 16-17

ATK Bindings

Italská rodinná firma z Modeny se stává stále významnějším hráčem mezi dodavateli vázání. K preciznímu zpracování ultralehkých kovových slitin přidávají stále více technických zlepšováků. Nadšení skialpinistů pro tuto značku roste i za italskými hranicemi.

Pro ATK typické nákupní skládačky špičky a paty s brzdičkami a podložkou pro haršajsny se omezilo a zákazník teď u více modelů koupí balení se vším pohromadě za danou cenu.

U modelů pro touring i freeride počítejte s pohodlným ovládáním patních podpěrek holí. U freeriderového vázka Freeraider 14 2.0. si můžete patku rozšířit o tzv. Spacer, po kterém podešev lyžáky stranově klouže, podobně jak to bývá u klasického sjezdařského vázání. U lehoučkých závodních modelů je drobným detailem otočný konec trnů v místě kontaktu patky s insertem boty, tzv. Rolling-In.

Technickou inovací je špička vázání R.C.A. World Cup Vertical, která má jednu čelist pastičky fixní a druhou zaklapávací. Asymetrická ovládací páčka a černý nášlapný pedál jsou charakteristickými znaky vychytávky jménem Monolink Technology 2.0.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky ATK Bindings pro sezónu 16-17

Atomic

Jeden z největších kolosů lyžařského byznysu stále posiluje pozice i na poli skitouringu. Vlastník Atomicu, firma Amer, vložila nejzásadnější novinky do podobných výrobků své další zásadní značky – Salomonu, ale o tom v dalších dílech.

Fakt je ten, že u Atomicu si pořídíte kompletní hardware – lyže, boty, pinové vázání, pásy i hole. Chloubou Atomicu je kromě tradičních lyží i řada lyžáků Backland, která prošla redesignem.

Přehled vybavení pro skialpinismus značky Atomic pro sezónu 16-17

V příštím díle se dočtete o novinkách a zajímavostech značek BCA, Black Diamond, Black Crows, Contour a Colltex.