Cílová skupina lyžařů

Světový trh na zimu 17/18 představuje 225 modelů lyží na skitouring od 22 značek. Některé menší firmičky v přehledu chybí, jiné tam jsou také proto, že vyrábí lyže v Česku a na Slovensku. Nenajdete však lyže, které se hodí ryze pro freeride a na chození nejsou vhodné. Každopádně všechny zásadní značky v přehledu jsou.

Pozor, jde o lyže pro skitouring (TOUR), lyže pro závodní skialpinismus (RACE) a lyže pro tzv. freeride touring (FREE).

Více o uvedených typech lyží v přehledu Skitour.Guru prozradí jednoduchá infografika na obrázku.

Přesah mezi race / tour / freeride

Ale pozor, jsou mnohé lyže, které jsou výborné na túru, ale zároveň nejsou úplně k zahození na freeride. Jestliže nemá některá z lyží 3 modré puntíky ze tří (TOP), nemusí ji to diskvalifikovat při vašem vybírání, její výhodou může být univerzálnější použití, GOOD v kategorii pořád znamená solidní kvalitu.

Příklad: Kdyby byla jediná volba kategorie TOUR dostala by třeba lyže s označením tourGOOD + freerideBASIC označení tourTOP. Ale protože její parametry jsou částečně vhodné i pro freeride, odpovídá tomu modrý puntík pro freeride.

Podobně to je s lehoučkými lyžemi s označení raceBASIC/GOOD + tour GOOD/BASIC. Závodníkům určitě skvěle poslouží k tréninku, a když na nich vyrazíte na túru, počítejte s komfortním výstupem a méně pohodlným sjezdem, který zásadně ovlivní podmínky.

Označení vhodnosti prováděli dovozci a výrobci, vždy se dívejte i na další parametry lyže, zejména šířku a hmotnost. 

Lehčí lyže, snadnější výstup, méně komfortní sjezd

Hmotnost lyží je zcela zásadní pro klasické celodenní túry, natožpak vícedenní přechody.

Hmotnost páru kolem 3000 gramů je v současnosti horní hranicí kategorie lyží pro klasické, alpské celodenní túry s převýšením 800 – 1500 výškových metrů.

Nejlehčí lyže používají závodníci. Váží do 1400, max. 1500 gramů. Rekordně lehká prkénka vyrábí Fischer. Verticalp váží pouhých 1160 gramů a lyže stojí 1050 €. Za gram takové ušlechtilé hmoty zaplatíte tedy skoro celé jedno euro :D.

Lyže pro freeride touring, tedy túry s kratším výstupem, jejichž cílem není většinou vrchol hory, ale přístup k vysněné sjezdařské linii a v ní si užívat oblouky na lyžích, na něž je spoleh a mají dostatečnou tuhost a zároveň jsou tak pružné, aby se na nich dobře jelo v prašanu. Navíc jde o lyže významně širší i o něco delší a tak dekagramy naskakují. Počítejte s váhou páru přes 3 až 4 kily.

Karbon na vzestupu

Nezapomeňte, že obecně platí úměra, že čím lehčí lyže, tím nižší tuhost a komfort při sjezdu. Moderní karbon dokáže lyži zlehčit a také má další výbornou schopnost – pohlcuje vibrace. Zároveň je tuhý, a protože se už používá masivně, jeho cena klesá. Hned 158 lyží na trhu má ve své sendvičové struktuře více, či méně karbonu.

Šířka dělá vztlak

Pro běžné skialpové túry jsou optimální šířky 80 až 90 mm pod vázáním. Celková plocha lyže, kterou bohužel udávají jen nemnozí výrobci, třeba Ski Trab nebo Scott, je podstatná pro vznik vtlakové síly, díky které pluje lyže po povrchu sněhu. Lyže širší než 100 mm už nejsou na dlouhé túry vhodné, protože bota je užší než lyže a při traverzech po tvrdším sněhu vznikají síly, namáhající nohy. Naopak lyže užší než 70 mm se při jízdě boří hlouběji pod povrch sněhu, což ztěžuje jejich ovládání.

Radius vykrojení

Anglicky sidecut definuje jednak šířka lyže ve špičce (nejširší), pod vázáním (nejužší) a na patě (střed). S těmito rozměry musí lícovat pomyslná kružnice, kopírující hranu, která má nějaký poloměr – radius. Čím menší rádius, tím větší vykrojení a tím točivější lyže.

Některé značky používají dvojitý, nebo i trojitý radius, což znamená jinou míru krojení v oblasti vázání a jinou v přední, případně i zadní části lyže. Zpravidla bývá malý poloměr ve středu (např. 14 m), to aby při razantním tlaku do hran lyže rychle a výrazně změnila směr. Naopak při plynulém zatížení hran vede lyže hlavně větší poloměr hrany na špici a patě. (např. 18 m).

Rocker

Postupem času ovládl rocker i svět skitouringu. Jeho objevitel Stephan Drake, zakladatel kultovní americké značky DPS, s potěchou sleduje, že rocker mají dnes prakticky všechny touringové lyže a úplně všechny freeridové. Nahoru vyhnutá část špičky a o něco méně paty lyže podporuje lyži v tom, aby byla na povrchu a jízda byla plynulejší. Rocker většinou nechybí ani u kratších závodních lyží. Na skitour.Guru zjistíte, zda rocker lyže má s jaké má označení. Upřesnění hledejte na webu značky a ne vždy je to jednoduché.

Tuhost lyží

Stejně jako u všeho vybavení dominuje trend odlehčování a využití lehkých a pevných materiálů, zejména karbonu a rocker se stal i u této skupiny lyží standardem. Poskládat optimálně jednotlivé vrstvy do sendvičové formy tak, aby byla tuhost v souladu s cílovou skupinou lyžařů, aby plocha skluznice a tvar lyže vyvolaly ideální vztlakovou sílu…na to prostě není jednoduchý recept. Co lyžař, to jiné dovednosti, jiná váha, jiná dynamika jízdy. Lyže vám vydrží nějakých pár sezón a tak Skitour.Guru jednoznačně doporučuje vysněný model vyzkoušet na vlastní kůži.

Materiály lyží

Už byl zmíněný karbon. Základem je většinou dřevo. Často se používají lehoučké dřeviny pavlovnia a karuba, běžný je i topol a jasan.

Ze syntetických materiálů se často využívá laminát, mnohdy ve spojení s karbonem. Používá se také Aramid, který Ski Trab využívá ve formě pevné a vzdušné struktury, podobné včelím plástvím.

Naopak na ústupu jsou pláty z pevného titanalu.

Holky to chtějí měkčí a hezčí

Hned 44 lyží je určeno speciálně pro bezva holky, které se rozhodly opustit pohodlí středisek a upravených sjezdovek. Když nepočítáme unisexové lyže pro závodníky ve vertikále hore, je to zhruba pětina trhu. Lyže pro ženy mají o něco menší tuhost, kratší délky a hlavně speciální design.

Pásy na míru

Podrobněji se tomu bude věnovat článek o pásech. Mnozí vědí, že na některé značky lyží (speciální drážky a tvarování uchycení pásů) optimálně upnete jen pásy téže značky, které se prodávají upravené přesně podle vykrojení lyže a její délky. Pásy s univerzálními úchyty se na ně nehodí. Tak to má třeba Dynafit, Ski Trab nebo Völkl (ten má pásy v ceně lyže).

Speciální lyže

Pomalu se začínají vyrábět lyže kategorie junior v délkách od 125 do 150 cm. Zatím to není žádná masovka, jmenujme třeba JR Scrapper od Scottu nebo finančně příznivé lyže Ride JR od Haganu. Rakouský Hagan vyrábí i dvě specialitky. Lyže OFF LIMITS měří jen 130 cm a jsou určeny pro horolezce k nástupům pod stěny nebo snowboardistů, kteří dají lyžím přednost před splitboardem. Offtrace jsou lyže podobné spíše běžkám a místo pásů mají na skluznici šupiny a hopdí se do mírně zvlněného terénu a na dlouhé pláně.

Jak využívat filtry pro výběr lyží podle vašich preferencí

přehledu lyží se vám zobrazí všechny modely sezóny 2017/18. Značky jsou řazeny abecedně, podporovatelé tohoto webu mají svou značku posunutou dopředu. Lyže jsou zobrazeny na osmi podstránkách. Pro rychlejší orientaci slouží vyhledávací okno, do kterého vepíšete pojem, který hledáte.

Vybírej podle parametrů lyže

Vlevo vedle lyží je filtrování podle sedmi charakteristik. Na obrázku je příklad následujících preferencí. Hledám lyže, které budou hlavně na túry, ale když napadne prašan, obstojně si na nich zajezdím. Lyže chci pro přítelkyni a tak u „speciálně pro ženy“ zatrhnu ano. Zvolím poloměr do 20 metrů, který ještě holka zvládne a nastavím váhový strop 3000 gramů. Když se přepíšu, jednoduše stisknu delete a píšu znova.

Skitour.Guru přechroustal všechny lyže a vyplivl 4 dámské modely. Dva z nich mě zaujaly, poté, co jsem si pročetl jejich parametry po rozkliknutí na jejich kartě.

Využij porovnávač lyží

Teď si je může snadno porovnat. Kliknu na tlačítko porovnat u obou lyží a dole mám oranžovou šipku a zobrazenou dvojku, jakže srovnávám 2 lyže (maximum je 3). Vedle sebe na jednom řádku vidíme přehledně jednotlivé charakteristiky a můžeme je očima snadno porovnat.

Podle značek skialpových lyží

Když vybíráme podle značky, stačí zatrhnout čtvereček, jdou pod sebou v roletce podle abecedy. Značku můžete samozřejmě přidat i k vybraným a zadaným charakteristikám.

Nepřehánějte to ale se zužováním možností, nabídka je sice široká, ale… Nezapomeňte, že když hledáte např. tourové lyže, projděte si cílovou skupinu tourTOP, tourGOOD+free­rideBASIC a tourGOOD+race­BASIC. Musíte prohledávat každou cílovku zvlášť, tady mám ještě rezervy :D

Tolik o teoretickém výběru, teď už jen vyrazit testovat na sníh! Skitour.Guru přeje skvělou volbu. Pokud se vám pomocník výběru zboží líbí, nenechejte si to pro sebe!

V příštím článku stručně představíme nabídku jednotlivých značek pro zimu 17/18.