Armada

Donedávna ryze freeridová značka přišla na trh s lyžemi pro túry. Nejužší Trace 88 jsou sympaticky lehké, mají 88 mm pod vázáním, jde tedy o kolekci, která slibuje hlavně jízdní komfort.

Armada - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18

Atomic

Jeden z největších kolosů lyžařského byznysu stále posiluje pozice i na poli skitouringu. Kolekce má hlavu a patu. Pro hledače lehkosti jsou lyže Backland UL 85, dost široké a velmi lehké. Hned 4 modely only for women.

Atomic - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18

Bear Skis

Značka, kterou stvořili Honza Schauer a Pavel Božák, oba kovaní freerideři. Nejširší lyže jsou jako dva snowboardy, ale ty nejužší, Noshaq jsou fajn pro lyžaře, kteří jsou zájmově na pomezí  touringu a freeridu a potrpí si na kvalitní lyže pro sjezd. Zdeněk Hák, famózní „full gas skier“ na ni sjel z Noshaqu (7492 m).

Bear Skis - lyže pro freeride touring 2017/18

Black Crows

Kultovka ze Chamonix se stále drží osvědčeného designu s převládající jednou barvou. Zajímavostí je nová lyže jménem vertis, pro lyžování po sjezdovkách středisek. Z 28 modelů šesti kategorií je hned 9 novinek. Ze sedmi touringových lyží je nová, přesněji řečeno modernizovaná ova freebird v modré barvě, měla by být tolerantní k jezdeckým chybám a komfortně ovladatelná. Je lehčí o 750 g /pár, díky karbonu a fiberglassu. Je to o fous užší a půl kila lehčí sestra osvědčených lyží orb freeride.

Black Crows - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18 

Black Diamond

Bédéčko má alternativu k řadě lyží Helio. Jmenuje se Route, ve třech variantách 105, 95 a 88 mm šířky. Nižší cena něco stojí – na rozdíl od Helio nemá Rou­te karbon a je těžší, třeba Route 88 váží 3090 gramů, pár Helio 88 má 2400 g.

Black Diamond - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18

DPS Skis

Špičkové lyže ze Salt Lake City představili novou řadu lyží Alchemist. Vyznačuje se využitím karbonu. DPS má na co navazovat, s karbonem začalo pracovat už v roce 2005. Alchemist slibuje hlavně maximální tlumení vibrací. Mezi dvěma vrstvami karbonu a sidewaly je jádro ze dřeva osiky. Najdete u deseti lyží od DPS.

DPS Skis - lyže proskitouring a freeride touring 2017/18 

Dynafit

Dynafit provedl zásadní obnovu designu téměř celého sortimentu. Důraz klade na barevnou sladěnost setů, dotaženou do detailů. Lyže byly přejmenovány a drobně změněny, a design určují čtyři barvy. Dvoje lyže jsou v kategorii Race (zelená), pět v řadě Speed (žlu­tá), stejně jako Tour (mo­drá). Na freeridery míří řada Tour (oranžová). Některé parametry vykrojení jsou beze změn a znalci v nich odhalí osvědčené modely. Tak třeba TOUR 88 SKI jsou bývalé Manaslu apod. 

Dynafit - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18 

Dynastar

6 lyží věhlasné značky může vypadat jako ústup ze slávy, ale má to logiku. Rozumná váha, které vévodí Vertical Eagle 2000g @ 87mm.

Dynastar - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18 

Elan

Slovinský, u nás stále velmi populární Elan se může pochlubit cenou ISPO Award za kolekci pěti model lyží Ibex s technologií Brid­ge. V šířkách pod botou 84 nebo 94 a s nebo bez karbonu. Poloměry vykrojení 18-22 metrů. Rozpětí hmotností 2060 až 2700 g/pár.

Elan - lyže proskitouring a freeride touring 2017/18 

Fischer

Tradiční rakouská značka stále posiluje na poli touringových lyží. Není náhoda, že závodní lyže Verticalp vévodí s převahou žebříčku lehkosti. Řada Transalp patří mezi túrovými klasikami rovněž na první dvě příčky. Takže tip pro gramisty!

Fischer - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18 

Forest Skis

Kdo má rád dřevěný design, hi-tech a ruční práci, neměl by nechat bez povšimnutí značku bratří Devečkových z Liptova. Pro skitouring se hodí hlavně Frost Light Alpin.

Forest Skis - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18 

 G3 – Genuine Guide Gear

V nabídce známé kanadské značky dominovaly loni nové lyže pro ski mountaineerin­g FINDr s konstrukcí Fly­ride Puls. Zajímavostí jsou sidewall z PU, tedy polyuretanu, což vylepší tlumící vlastnosti lyží. PU sidewall najdete u všech čtyř konstrukcí lyží G3. FINDr jsou v šířkách 86, 94 a 102 mm. Doplňují je nové FINDr XCD v šířce 78 a také 86 a 94 s konstrukcí Flux­ride PulsXCD jsou určeny pro klasické túry a jsou o trochu těžší. Úpravami prošla i řada Synapse s dám­skými lyžemi Synapse+ 101 Elle. Novou lyží je SENDr 112 z kategori­e Big Mountain Touring. Delší, těžší, větší rádius, tak jak si to tato kategorie žádá.

G3 – Genuine Guide Gear - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18  

Hagan

Tradiční rakouský dodavatel vybavení prodělal rebranding. Nové logo a zcela přepracované designy lyží i bot.

Lyže v kategorii Tour Freeride Boost v šířkách Bo­ost 93, 97 a 107. Řada Tour Allmountain Core ve čtyřech provedeních - Core 83, 87, 88 a 83-L a do třetice Tour Classic Ride, kolekce pro vyznavače nízké váhy při výstupu, konkrétně Ride 75 a 83 a pro děti a mládež Ride JR v délkách 125,135 a 145 cm s točivým poloměrem 10 m. Pro závodníky jsou k dispozici dvoje lyže řady Tour Professional Ultra, přesněji Ultra 65 a 76.

Specialitou jsou lyže Offtrace pro backcountry a univerzálni široké a krátké Offlimits. Délka 130 cm, vyhrojení 130-90-110, radius 9,5 m. Pro nástupy pod stěnu, na snowkiting. Vyvinuté ve spolupráci se slepým horolezcem Andi Holzerem.

Hagan - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18  

K2

Pokud se zaměříme na skitouring, stojí za zmínku série Backside. Pět modelů pro kluky se známým názvem Waybac­k 74, 82, 88, 96 a 104 doplňují holčičí Talkback 82, 88 a 96. Nový hezký design a tři nové geometrie, přesněji Wayback 96 a 104 a Talkback 96. Tedy opět o něco širší varianta kádvojek pro turisty na lyžích, hlavním materiálem jsou dřeva paulovnia a javor. Zbývající pětice je ECOre s bal­zovým dřevem.

K2 - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18  

Kästle

Tyrolská značka, jejíž tváří je Chris Davenport. Trojice lyží, z nichž se dá vybírat podle vaší sféry zájmy. Pro túry je fajn TX82 – lehké a točivé.

Kästle - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18  

La Sportiva

Lyže se značkou La Sportiva vyrábí Ski Trab a dodává k nim i pásy. Proti loňsku došlo pouze ke změně jejich designu.

La Sportiva - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18  

Lusti

Český výrobce z krkonošského Žacléře. Výborný poměr cena výkon!

Lusti - lyže pro závodní skialpinismus a skitouring 2017/18

Movement

Švýcarská značka s jablkem ve znaku se prezentuje 16 modely lyží. Nechybí závodní speciálky Speed Apple, nástupcem oblíbených Response je Nexus a Session a bestsellery tvoří Vista a Vertex. Přelomovou novinkou má být řada lyží ALP TRACKS – lehké s karbonem a určené pro klasické túry i freeride touring.

Movement - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18

Salomon

Salomon posiluje svou kolekci S-LAB. Závoďácké S-LAB Minim a pro dlouhé túry se budou hodit superlehké S-LAB X-ALP široké 79 mm uprostřed. Modely řady Explore jsou vyvážené pro snadný výstup a jízdní komfort.

Salomon - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18

Scott

Švýcarská značka Scott soustředila kvalitu do lyží Superguide. Vyrábí se v pěti variantách a pokrývá kvalitní lyžování i výstup v segmentu skitouring s přesahem do freeridu. Skvělou univerzálkou je Scott Superguide 88 Ski.

Scott - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18

Ski Trab

Familia Trabucchi z Bormia – to je klan, který udává po léta tón v oblasti lehoučkých závodních lyží. Sází na technologické speciality vlastní výroby a z materiálu hraje prim aramid v šesterečné struktuře. Nabídka je široká. Pro touring se hodí lehoučké Maestro, které se skládá ze 14 vrstev. Stejně jako Magico a Mistico. Pro fanoušky zážitku ze sjezdu je určeno několik lyží Maximo.

Ski Trab - lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring 2017/18

 Stöckli

Ryze švýcarská značka slaví velké úspěchy na poli závodního alpského lyžování. Její modely pro jízdu ve volném terénu jsou hlavně pro ty, co preferují sjezd na kvalitních lyžích. Pro túry na vrcholy se nejlépe hodí Stormrider 83 a Stormrider 85 Motion

Stöckli - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18

 Völkl

10 párů lyží připravil na tuto zimu tradiční Völkl. Ve dvou modelových řadách – BMT a VTA.  BMT znamená Big Mountain Touring a je hlavně pro lyžaře preferující kvalitu sjezdu. Pro skitouring je ideální VTA, která se vyznačuje lehoučkými lyžemi, což platí hlavně pro verzi Lite.

Völkl - lyže pro skitouring a freeride touring 2017/18

Tak tedy šťastnou ruku při  výběru!