Konec unisexu!

59 lyžařských bot je s visačkou MEN, 35x UNISEX a 41x WOMAN. Pro báječné ženy na stoupacích pásech mám výbornou zprávu. Zastoupení dámských modelů v kolekcích bot stále roste (41 ze 135 !!!), nové moderní boty prakticky v jiném, než obojím provedení men-women, nenajdete. Odlišný je především tvar skeletu přizpůsobený dámské noze a širší nabídka v malých velikostech, většinou od 23 do 27. Standardem jsou velikosti po půlčíslech, což platí i pro pánské lyžáky.

Základní rozdělení do kategorií

Pozor, jde o lyžařské boty pro skitouring (TOUR), lyže pro závodní skialpinismus (RACE) a lyže pro tzv. freeride touring (FREE).

Více o uvedených typech bot v přehledu Skitour.Guru prozradí jednoduchá infografika na obrázku.

Přesah mezi race / tour / freeride

Ale pozor, existují mnohé boty, které jsou výborné na túru, ale zároveň nejsou úplně k zahození na freeride. Jestliže nemá některá z lyží 3 modré puntíky ze tří (TOP), nemusí ji to diskvalifikovat při vašem vybírání, její výhodou může být univerzálnější použití, GOOD v kategorii pořád znamená solidní kvalitu.

Příklad: Kdyby byla jediná volba kategorie TOUR, dostala by třeba bota s označením tourGOOD + freerideBASIC označení tourTOP. Ale protože její parametry jsou částečně vhodné i pro freeride, odpovídá tomu modrý puntík pro freeride.

Podobně to je s lehoučkými botami s označení raceBASIC/GOOD + tour GOOD/BASIC. Závodníkům určitě skvěle poslouží k tréninku, a když v nich vyrazíte na túru, počítejte s komfortním výstupem a méně pohodlným sjezdem, který zásadně ovlivní sněhové podmínky.

Označení vhodnosti prováděli dovozci a výrobci, vždy se dívejte i na další parametry bot, zejména hmotnost a rozsah pohyblivosti komínu. 

Hmotnost

Váhové optimum 2017-18: RACE 1000-1200 g, SKITOURING 2000 – 2500 g a FREERIDE TOURING 2800 – 3400 g

Váha bot je pro skialp zásadní. Všechny uvedené údaje jsou v gramech a pro pár bot.

Nejlehčí jsou lyžáky pro závodní skialpinismus, v rozpěti 1000 – 1200 gramů / pár. Do této kategorie zásadně vstoupil karbon. O pár stovek gramů těžší (kolem 1500 g) jsou boty, které milovníci minimalismu použijí už na túru, závodníci na trénink.  

Lyžáky pro klasický skitouring začínají těsně pod dvěma kily a pár bot, vážící do 2500 g je stále skvělá váha, současnou hranicí pohodlí v této kategorii jsou 3 kila.

Boty pro freeride touring váží více než 3 kg. Tecnica a K2 u modelů Pinnacle hmotnost vůbec neuvádějí a to znamená, že to není žádný ultralight :D.

Premianty, co se váhy týče, jsou Fischer a La Sportiva, v každé kategorii patří ke špičce!

Materiály skeletů bot

Karbon – nejlehčí, nejtužší i nejdražší, největší podíl má u komínu boty, kde se nejlépe zužitkuje jeho tuhost. Bonusem je schopnost tlumit vibrace. Karbon se objevuje stále častěji. Snižuje hmotnost a zvyšuje tuhost.

Grilamid® a Pebax® mají hodně společného – nízkou hmotnost, vysokou elasticitu a pevnost a tím i odolnost proti mechanickému poškození. Dále zachování stálých vlastností materiálu jak za jarního tepla, tak i hlubokého mrazu. Jediný rozdíl je v pevnosti, Grilamid je o něco pevnější, a proto dovoluje úsporu materiálu a tím dosažení nižší hmotnosti. Daní za tuto výhodu je o oproti Pebaxu o něco menší mechanická odolnost.

Polyuretan má oproti Pebaxu a Grilamidu především výrazně vyšší hmotnost, horší tepelně izolační vlastnosti a nižší elasticitu, navíc jeho vlastnosti podstatně ovlivňuje okolní teplota.

Závěr: Kvalita jde ruku v ruce s cenou, od nejlepšího a nejdražšího dolů je toto pořadí: 1. karbon, 2. Grilamid, 3. Pebax a 4. polyuretan.

Kompatibilita bot s vázáním

Nestačí, když jde bota „nějak“ zapnout do vázání. Pro bezchybnou funkci je nutná kompatibilita, kterou uvádí každý výrobce. Vázání typu "tech" zahrnuje většinu pinových vázání. Specialitou jsou boty s úpravou patního insertu pro vázání TR2 a některé boty pro freeride jsou plnohodnotně funkční i v klasickém sjezdovém vázání - "alpine" (AT).

Více informací a infografika pro všechny boty a vázání je ve speciálním článku o kompatibilitě.

Inserty

Skoro všechny boty mají inserty, které čekají na zásun pinů od vázání. Insertů je více druhů, jejich hlavním dodavatelem je Dynafit a některé boty mají vlastní. Podrobnosti o Good Step,  Quick-Step-In, Master Step nebo Insert S4 se dočtete ve speciálním článku o insertech.

Montáž s originálními botami

Pro bezchybnou funkci systému boty-vázání je podstatná i správná mobtáž. Do servisu přineste nejen vázání a údaj v mm o délce skeletu, ale rozhodně i boty, které se při montáži upevní do šablony!

Adaptér pro alpine sjezdovkové vázání

Scarpa, K2, Lange a Dalbello nabízí možnost přešroubovat spodní blok skeletu. Z varianty pro vázání sjezdovkové (alpine AT), se dá za pár minut udělat tvarovaná a neklouzavá podešev se vzorkem pro skitouring a naopak. V přehledu najdete pod heslem „ISO alpine adapter“.

TÜV certifikace systému boty – vázání

Vázání Radical 2(Dynafit), Kingpin (Marker) a Vipec 12 (Fritschi Swiss) svou bezvadnou bezpečnostní funkci doložily úspěšným testem TÜV, přesněji splněním normy DIN 13992, které je zárukou stejně kvalitní a spolehlivé bezpečnostní funkce, na jakou jsme zvyklí u sjezdařských vázání. 

Jak vybírat skialpové boty

  • Stanov si priority a požadavky na botu
  • Cena hraje roli, obecně čím lehčí boty, tím víc peněz.
  • Ve filtru si navolit co potřebuješ.
  • Pokud chceš např. primárně botu na klasické túry („tour TOP“), zadej si stejné požadavky i pro cílové skupiny „tourGOOD + freeBASIC“ a „tourGOOD + raceBASIC“.
  • Ve filtru si můžeš zadat rozpětí hmotnosti, rozsah předozadní pohyblivosti komínu, počet přezek, kompatibilitu s pinovým (techovým) vázáním a cenu.
  • Pro užší výběr použij porovnávací funkci. Vedle sebe se zobrazí max. 3 boty.
  • Bez následného vyzkoušení v obchodě to nepůjde.

Užitečné odkazy:

135 lyžařských bot 17 značek pro skitouring, skialpinismus a freeride touring na sezónu 17-18

Články o lyžařských botách pro skitouring

Články o vybavení pro skialpinismus a lyžování ve volném terénu