Zhruba půlkilový pytlík, za který byste občas dali půl království, sice většinou proklínáte, ale když se něco porouchá, z ošklivého, těžkého káčátka je rázem překrásná princezna:D

Potřebnost minidílny v batohu je důležitá, především když vedete ve skupině další lidi a o stavu a stáří jejich vybavení nemáte přehled. V duchu hesla „štěstí přeje připraveným“ je velká pravděpodobnost, že se nic nepokazí tomu, kdo výbavě dopřává základní údržbu a očistu a průběžně ji kontroluje. Zanedbané pásy nebo povolené šrouby vázání představují poukázku na průser. Ale ani pečlivý hujer nemá jistotu, že se něco nepokazí.

Opravářská sada

Nejzranitelnější jsou stoupací pásy a vázání, které při miniaturních rozměrech podrobeno velké zátěži. A k tomu ještě hroty a talířky holí.

Nelepící pás, sněhové bakule na stoupací vrstvě, přetržená gumová spona na špičce…Povolený šroub, kotvící vázání k lyži nebo uvolněné šrouby na tělese patky, to je bolavá „pata“ vázání.

Nepromokavý lehký vak

Sadu na opravy budete nosit na dně batohu, který občas položíte na sníh a tak je dobré zajistit, aby vaše dílna zůstala v suchu.

Malá ráčna, velký a malý křižák a tory T10 a T20. K tomu prodloužený držák na bity. Skrýt poznámky

Šroubováky a bity

Časy, kdy světu vládly ploché a pak křížové šroubováky jsou pryč. U sebe potřebujete mít šroubovák, lépe však bit, který je kompatibilní se šrouby na vašem vázání i botách a ideálně i vašich kamarádů. Velmi rozšířené je vázání Dynafit s vruty, do kterých pasuje Torx 20. Pro utažení horní krytky patky Radical je potřeba také Torx, ale menší, bit T10. Torx 20 se bude hodit i pro vázání ATK Binding. Každopádně bit s menším a větším křížákem by neměl chybět.

Šroubováky musí být i dostatečně dlouhé, aby se dostaly k šroubům. Proto volte prodloužené bity, které se dají ovládat miniaturní kovovou ráčnou. Je to lepší, než tahat několik šroubováků. Pozor, k některým šroubům se s bitem, který je součástí multitoolu, vůbec nemusíte dostat.

Když budete chtít posunout patku vázání, nemusí stačit šroubovák, ale potřeba může být i klíč na matici.

Při úpravě polohy přezek na botě, přesněji hřebenu na přezky (často 3 polohy), budete potřebovat šroubovák a tak vězte jaký.

Šrouby

Používaných délek a typů vrutů je řada, liší se hlavně délkou. Průměry děr jsou s malými odchylkami 4 mm. Je běžné, že odlišné délky jsou na špičce a na patce. Chce to mít v sáčku více délek. V případě vyviklaného nebo uhnilého závitu v lyži pomůže hmoždinka průměru 4 mm, kterou si nožem zaříznete na potřebnou délku. K vrutům si přibalte i kus pevného drátu.

Multifunkční nástroj

U víceúčelových nástrojů jsou zásadní kleště. Bity pro šroubování potřebujete speciální a některé nástroje jsou součástí kapesního nože a je zbytečné je zdvojovat. Utratit můžete od pár stovek po několik tisícovek. Dražší multitooly jsou z kvalitnější oceli. Stačí ale zkombinovat kleště se švýcarským kapesním nožem, který má asi každý běžně v batohu. Váhově se s kleštěmi dostanete do 100 gramů váhy a proto pozor na předimenzování funkcí multitoolu na úkor lehkosti. Možnosti jsou velké, cenový rozsah obrovský. Vygooglujte „multitool“ nebo „ multifukční nástroj“…

Náhradní díly k vázání.

Některé plastové části vázání nemusí vydržet všechno. Když máte k dispozici náhradu, šup s ní do pytlíku.

Lepící fleky na pásy

Jde v podstatě o oboustrannou pásku. Protože ji škodí vlhko i kontakt s okolními předměty, zaslouží si svůj vlastní igelitový sášek. Variantou je připravit si i několik čtverců z běžné, oboustranné pásky.

Plastová škrabka na sníh

K tomu se nejlépe hodí lehoučká plastová škrabka, která se používá v běžeckém lyžování. Třeba u každého klistru Swix bývá součástí balení. Tak si jednu starší očistěte benzínem. Bude se hodit na seškrábnutí námrazy nebo zbytků lepidla ze skluznice i z pásu nebo při odstranění zmrazků z vázání, které jste si po předchozí túře zapomněli očistit.

Vosk proti nalepování sněhu

Namazání pásů zamezuje nalepování sněhu na stoupací vrstvu, a když je na jaře hodně mokrý sníh, pomůže vosk naimpregnováním chloupků k menší nasákavosti pásu. Pokud nechcete kupovat speciální vosk, stačí kousek měkčího sjezdařského vosku nebo čistého parafínu.

Pružný úchyt pásu.

Pružný gumový díl, který spojuje kovová očka pásu s tím, které se navléká na lyži. Bez něj to moc nejde, a když je zbytečně moc napnutý nebo hodně starý, může se přetrhnout. Pozor u alternativních spojek pásů s lyžemi, je dobré mít potřebný náhradní díl, protože někdy nemusí jít našít univerzální úchyt k pásu.

Nůž na ořez pásů.

Malý plastový pomocník pro úpravy pásu.

Koncovka pásu - háček.

Je nanýtovaná na konci pásu u patky. Ztráta při vícedeníím přechodu je nepříjemná. Stačí vyměnit za nový nýt nebo přišít k pásu. Nýty bývají dva nebo tři a alespoň jeden většinou zůstane v pořádku a patka se neztratí.

Sněhový talíř

Pokud zrovna není betonový firn, neobejdete se bez sněhového talíře o průměru alespoň 8 cm. Ty malé, které bývají na sjezdových holích, se budou zaručeně bořit. Talířek může také prasknout, nebo se výjimečně i sesmeknout a ztratit. Kdo někdy stoupal bez možnosti opřít se o hole, moc dobře ví…

Hrot hole

Výjimečně se může zlomit nebo ztratit hrot hole. Na skialpových holích bývají hroty vsazené do kónického plastového dílu, který se na hůl natlačí a spoj se pojistí lepidlem.

Kompletní sada by se měla vejít do půl kila... Skrýt poznámky

Tenká repšňůra z Dyneema. Několik metrů tenké pevné šňůry nic neváží a její využití je superuniverzální.

Plastový řemínek se sponou. Jeden nebo dva delší pružné, plastové pásky se sponou mají univerzální využití, třeba ukotvení lyží na batoh při stoupání prudkým svahem, poté co jste ztratili sponku na lyže se suchým zipem.

Stahovací pásky (bindery). Mějte několik kousků pevných plastových spojek na jednorázové použití. Ve spolupráci s kleštěmi můžou přichytit nelepící pás k lyži. Zanedbatelná hmotnost i cena. 

Lepicí páska Duck Tape. Osvědčená klasika, která spraví kdeco. Oblíbená pevná páska nemůže chybět. Když nevíte kam s ní, namotejte si kus pod držadlo hole. Bude rychle po ruce a na váze holí to nepocítíte.

Vteřinové lepidlo. Malá tuba skoro nic neváží ani nestojí a může pomoci.

Kousek textilie. Hodí se při opravě rozseknuté péřovky, ve spolupráci s ducktape.

Režná nit s jehlou. Když bude potřeba sešít oko na pásu. Nebo přišít háček na patce pásu namísto ztraceného nýtu.