Jak jste se dali dohromady?

Honza mě před lety kontaktoval, když se ve SNOW dozvěděl, že vyrábím lyže. Chtěl po mě vyrobit nějaké lyže v měřítku pro sebe. Docela jsme si názorově sedli. Honza má cit pro technické věci potřebné k provozování sportu. Byl to vlastně první člověk, se kterým jsem mohl smysluplně konzultovat naladění lyží, což pro mě bylo bezpochyby přínosem. Začalo mě to hnedle víc bavit. Honza měl určité zkušenosti z výroby surfů, takže měl docela povědomí o tom, jak se asi tak lyže vyrábí a z výrobního hlediska celkem rozuměl tomu, co dělám, proč to dělám a jak to dělám.

Byl to zásadní krok k založení společné firmy?

Ano. Konečně jsem měl někoho, kdo za mnou mentálně stojí a s kým se můžu pustit do založení nějaké značky. Nechtěl jsem do toho jít sám. Ve dvou se to lépe táhne. Materiály jsou drahé, je třeba konzultovat, propagovat… Tak jsme se s Honzou rozhodli, že mi pomůže a založíme značku společně.

Proč vlastně název Bear Skis? Protože Honza vypadá jako medvěd?

Přemýšleli jsme o názvu, který je možná trochu zavádějící docela dlouho, ale nakonec to logicky vyplynulo. Lyže jsou velké, zvířecí pojmenování bývají často dobře zapamatovatelná a jednoduchá. Navíc lyže, na základě kterých jsme se seznámily (Honzovy obří 206ky), měly  pracovní označení „medvědy“. Tak jsme to prostě pojmenovali Bear Skis!

Kdy jsi vyrobil své první lyže a s jakými stroji a nástroji jsi toho dosáhl? Kde jsi vzal know how a kde materiál?

Už je to hezkých pár let. Brouzdal jsem po internetu a zabrousil na stránku skibuilders.com, kde se lidi věnujou výrobě garážových lyží. Hrozně mě to zaujalo. Vždycky jsme doma měli nějakou kutilskou dílničku a hodně si toho vyráběli sami. Hned mě napadlo, že si taky sám vyrobím lyže. Asi rok jsem sháněl různé informace a know how, až jsem se do toho pustil. Stačily mi na to základní věci jako jako pila, fréza, hoblovka, svářečka, bruska a tak. Nutno podotknout, že hned první 3 páry, které vznikly, odjezdily v pohodě celou sezonu. Ale nebylo to úplně ono, hlavně, co se přesnosti týče. A tak jsem se pustil do vylepšení dílenské vybavy - zkonstruování lepšího a rovnějšího lisu, „vyCNCéčkování“ všech šablon a forem… No a ejhle - hned bylo všechno o 1000% lepší.

Jaké to je, vyrobit si lis na lyže a do něj poskládat všechny vrstvy tak, aby to fungovalo?

Je to pocit zadostiučinění. Byl to docela zdlouhavý proces, všechno udělat tak nějak správně, tak aby to fungovalo, aby to bylo přesné. Rozhodně to není jen o manuální práci. Spíše za tím stojí hodně vymýšlení a dumání nad konstrukcí a návrhem lyží. To je taková věc, kterou si asi plno lidí nedokáže představit. Vyhledávání informací, otravování materiálových dodavatelů a nebo jen sedění, dumání a koukání do “blba” :)

Když chceš udělat kvalitní lyže, neobejdeš se bez špičkových materiálů. Jak jsou dostupné a drahé pro kluky s malosériovou výrobou?

Jednoduše řečeno jde to, ale dře to. Sehnat materiály není zásadní problém. Dřevo, skelná vlákna, karbon, skluznice, hrany, lepidlo - všechno se dá objednat u různých dodavatelů, jen to chce pečlivě studovat technickou specifikaci kvůli kompatibilitě. Trochu problém je spíš objednávání v menším množství.

Dodavatelé jsou zvyklí vybavovat objednávky za několikanásobně vyšší sumy. Chce to trochu prodávat svůj příběh a lidé jsou pak nakonec velmi ochotní, za což jsem opravdu rád.

Která garážová značka vás inspirovala, pokud tedy vůbec nějaká?

Mě tak nějak všechny americké. Moment skis, ON3P ski (když vezmu ty větší), né tím jaké dělají lyže, ale tím, že to jde rozjet v garáži i s výrobou lyží.

Horský vůdce Zdeněk Hák sjel na vašich lyžích Bear Skis sedmitisícovku Noshaq a dostal tím značku do širšího povědomí. Jak se rodily lyže Noshaq, pojmenované po afgánské sedmitisícovce ? Je to vlastně jediná lyže z vaší nabídky, použitelná pro skitouring

Původně jsme snad ani skialpy dělat nechtěli, ale Háček si Honzovi ve Švédsku stěžoval, že nikdo nedělá skialpy na kterých by se dalo smysluplně lyžovat, tak aby se do toho mohl pořádně opřít v oblouku, a ještě byly dostatečně lehké pro dlouhý výšlap. V podstatě jsme „zmenšili koncept” našich klasických freeridových lyží. Háček chtěl 90 pod patu, něco kolem 175 cm délky a hmotnost jedné lyže pod 1400 g. Navrhl jsem shape, samosebou fullrocker v ideologii Bear skis, dostal 96 mm pod patu, 180 cm a to vše při hmotnosti nějakých 1350 g. Poslali jsme je Háčkovi a on že si je zkusí v Alpách a pak je kdyžtak vezme na Noshaq. To by nebyl Háček, aby to neudělal nakonec tak, že si je bez zkoušení vzal rovnou na Noshaq a sjel to z praku. Inu, prý jim věřil hned, jak si vzal do ruky. Jen si nechal lehce upravit tvar patky kvůli „cikcakům”.

Honza mi vyprávěl, že se Ti hned napoprvé povedlo zhmotnit jeho představy a lyže pak jezdila přesně podle předpokladů. Jak jsi zpracovával Honzův recept?

Co se tvarů týče, měl jsem vyzkoušené klenutí s camber/rockerem i fullrockerem. Obojí mi docela fungovalo. Honza však byl přesvědčený o tom, že fullrocker je do terénu jediná ideální volba. Jeho obří lyže tedy musely zákonitě být fullrocker. Taky měl představu o tom, kolik chce mít pod patou. Zpočátku jsem si říkal, že to je přehnané. Ale pak jsme přepočítali poměrově mojí výšku a mé lyže na jeho medvědí rozměry a zjistili jsme, že by vlastně možná potřeboval ještě větší, které se ale už nevejdou do lisu:D Navrhnul jsem tedy nějaký tvar, který se Honzovi moc líbil a pustil jsem se do výroby. On byl přesvědčený o tom, že se udělají postupně troje a až ten třetí pár bude za něco stát. No, udělal se jeden a trefilo se to na první dobrou!

V Evropě je prašan už hodně let nedostatkovým zbožím. Často se lyžuje po jiném, tvrdším sněhu. Jak univerzální jsou Bear Skis a jak to ovlivňuje jejich konstrukci?

Já chtěl vždycky takové lyže, které by byly nekompromisní v terénu - tudíž aby zvládly veškerý sníh, který se dá potkat. Díky Honzovi jsem začal přemýšlet i o ovladatelnosti v nižších rychlostech. Přeci jen je pravda, že každá lyže nemusí být nekompromisní fošna pro lyžaře s ocelovýma nohama… Samosebou, že takhle velké ski jsou nejlepší v prachovém sněhu nebo na jakémkoliv měkkém povrchu, ale díky fullrockeru, který usnadňuje přechod z hrany na hranu a dá se lépe dávkovat přítlak v oblouku, jsou lyže velice dobré i na tvrdém sněhu. Nekoušou se a jsou předvídatelné. Napomáhá tomu i dostatečně dlouhá efektivní hrana a výborná torzní tuhost s odladěnou podélnou flexí.

Jak moc se dá u výroby lyží aplikovat metoda pokus – omyl a jak jsou takové experimenty drahé?

Metoda pokus omyl je trochu hloupá. Chce to alespoň vědět, co dělám, proč to dělám, jaké k tomu mám předpoklady a čeho bych chtěl dosáhnout. Pak se dá racionálně předpokládat i nějaký úspěch. Každopádně pokusy jsou drahé tolik jako lidská práce, která za tím stojí a jako spotřebovaný materiál… Ale pravda je, že nové věci je nutné vyzkoušet a otestovat. Bez toho by to prostě nešlo.

Co je na výrobě lyží nejnáročnější?

Možná nejtěžší věc je přesvědčit lidi o tom, že váš koncept je ten správný. Taky je težké uspokojit širokou základnu různých typů lyžařů. Proto je super koncept customizace jednotlivých párů.

Zkus stručně představit lyže Bear Skis, čím se od sebe liší a na co jsou určeny?

Děláme lyže do terénu, takové, na kterých se dá přirozeně lyžovat a nemusí se na nich „sáňkovat” na patkách, aby se jim netopily špičky.  Naše lyže umožní všechny druhy oblouků, přirozený lyžařský postoj, širokou stopu a jsou nekompromisní, co se sjezdu týče. Snažíme se je mít také co nejlehčí, ale zároveň ne tak moc lehké, aby to snižovalo jejich sjezdové kvality. Veškerá materiálová skladba je tedy co nejfunkčnější. Používáme drahé konstrukční materiály, dostatečně hrubé hrany a skluznice a například dřevěné boky a pohledová dýha rozhodně nejsou jen na parádu, odlehčují lyže a zároveň přidávají torzní i podélnou tuhost. Naše lyže také nesou punc malosériové ruční výroby a nechají se customizovat, tak aby zákazník dostal unikátní produkt.

Vyrábíte lyže na zakázku, zákazník vám řekne svou představu a vy lyže vyrobíte? Nebo se držíte vlastních představ o parametrech lyží?

Nejprve se pracuje s běžně nabízenými tvary. Lyže se dají přitvrdit, odměkčit, zúžit, rozšířit nebo změnit tvar patky či špičky. Pokud by zákazník chtěl navrhnout zcela unikátní tvar i to je za odpovídající částku možné. Vyjde to ovšem docela draho, je za tím velká porce práce.

Další možností customizace je design - dá se toho vymyslet hodně. Umíme oslovit i umělce a grafiky, kteří design zpracují.

Jakou máte vizi směrování značky?

Bylo by fajn to jednou rozjet tak, aby existovaly dostupnější modely, které se budou vyrábět externě sériově a nám by zbyla jen zakázková výroba a vývoj. Ale to je běh na delší trať a předbíhání.

Je už v plánu nějaká „sériová“ výroba pro nějaký obchod, nebo jde čistě o individuální objednávky?

Zatím ne, ale vyjednáváním či spolupráci s investory se za určitých okolností bránit nebudeme.

Stručně a jasně. Proč by si měl freerider nebo skitourer pořídit lyže Bear Skis?

Protože jsou navržené tak, aby při freeridu fungovaly bez kompromisů a nejsou zkažené globalizačním trendem ve vývoji lyží.

Jaké emoce přináší tahle práce?

Rozhodně úplně všechny :))))

Děkuji za zajímavé odpovědi a přeju spokojené zákazníky a metry prašanu!

Všechno o značce a hlavně lyžích najdete na bear-skis.com

Aktuální dění kolem Bear Skis můžete sledovat na facebooku nebo instagramu.

Lyže pro skitouring a freeride touring Noshaq v přehledu vybavení

VIDEO Lyže Bear Skis v prašanu

VIDEO Lyže Bear Skis na freeridovém závodě v Jasnej pod Chopkom