Cílová skupina uživatelů

Se rozděluje pouze na dvě kategorie. Pásy typu race se používají výhradně na závodní skialpinismus, jsou úzké a nedosahují délkou ani k patě lyží. Úchyt mají pouze na špičce a je velmi jednoduchý.

Všechny ostatní spadají do označení tour&freeride, protože se od sebe vůbec neliší pásy na túry a freeride.

Materiál stoupací vrstvy

Jak drží chlupy na sněhu je naprosto zásadní pro funkci pásů. Používá se mohair (výborný skluz – menší životnost), nylon (výborná stoupavost – horší skluz – vysoká životnost) nebo jejich mix, obvykle v poměru 70/30. Specialitou je plastový pás Profoil od Fischeru.

Lepicí vrstva

Velkou roli hraje také typ přilnavé vrstvy, tedy rozhraní spojující pás se skluznicí. Na výběr je osvědčené lepidlo, makromolekulární vrstvička (bez lepidla) nebo hybridní lepidlo. Více se dočtete ve speciálním článku.

S membránou nebo bez…

Pro izolaci vlhké stoupavé vrstvy od té lepicí se u některých pásů používá membrána. Vlhko totiž zhoršuje lepivost pásů.

Co se v přehledu ještě dozvíte

U každého výrobku je uveden také způsob uchycení pásu k lyži na špičce i patce. Uvidíte, zda jde o pásy na míru k lyžím, setu pro ořez nebo roli. Dozvíte se rozsah délky a dodávané šířky. Orientační informací je poměr mezi držením ve stoupání a skluzem a můžete vybírat podle svých priorit.

Hmotnost s otazníkem

Asi jedinou férovou veličinou pro určení hmotnosti by bylo uvedení plochy pásu a váha měrné jednotky (třeba cm2). K tomu připočítat váhu úchytů. Ve skutečnosti málo výrobců uvádí hmotnost a navíc nejednotně. Nelze moc porovnávat pásy oříznuté na konkrétní lyži se soupravou k zákaznickému ořezu.

PŘEHLED STOUPACÍCH PÁSů na trhu 2017-18

Kromě filtrace atributů si můžete navolit i značky pásů, které vás zajímají. Projdeme si nabídku abecedně…

Atomic

Atomic nabízí tři modely, dvoje pásy s mohairem a jedny mixové. Dodavatelem je rakouský Contour.

Stoupací pásy Black Diamond pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

 Black Diamond

Vyrábí trvanlivé, nylonové pásy Ascension a mixové Glidelite, vždy s osvědčenými úchytkami STS. Pásy od BD se dodávají v několika šířkách a je potřeba je oříznout podle tvaru lyže. Novinkou jsou pásy Ultralight Mix STS

Stoupací pásy Black Diamond pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Colltex

Tradiční značka ze švýcarského kantonu Glarus dodává tři typy přilnavé vrstvy: Hotmelt (klasika – pásy Palü, Tödi, Eco, PDG Race), Silicone (makromolekulární přilnavost, pásy Combin) a Acrylate (pásy Clariden). Čtyři druhy uchycení. Pět modelů pásů, které budou od příští sezóny inovovány. Na ISPO 17 získal Colltex dvě ocenění, jednak za fluorescentní pásy Combin a za uchycení na patce Smart. Další inovativní uchycení špičky – Ace Clip dělá ve spojení s popruhem Smart etalon uživatelského komfortu.

Colltex silicone adhesive je inovace, umožňující vyrobit pásy, jejichž objem je o 30% menší. To se projevuje i sníženou hmotností. Zajímavostí je, že tyto pásy (model Combin) jsou fosforeskující a tedy viditelné za tmy.

Stoupací pásy Colltex pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Contour

Vlajkovou lodí tyrolské značky je unikátní hybridní pás. Hybridní přilnavá vrstva je bez klasického lepidla. To však součástí pásu je, díky jedné lepicí vrstvě navíc. Čtěte více…

Na stoupací vrstvě najdete mix 70/30 a ve dvou případech čistý mohair. Zajímavostí je 37 rozměrových variant předřezaných pásů. Navíc 15 kombinací šířek a délek pro vlastní ořez. Stejně jako ColltexContour velmi široký sortiment doplňků na údržbu pásů.

Kromě toho vyrábí Contour pásy pro SkiTrab, La Sportiva, Atomic a Black Crows.

Stoupací pásy Contour pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Elan

Pro novou řadu lyží Ibex vyrábí Elanu pásy švýcarská Montana. Ve dvou šířkách a pro každou délku na míru.

Stoupací pásy Elan pro skitouring, freeride na sezónu 2017-18

Fischer

Se soustředí především na plastové pásy Profoil. Dodává je se speciálním úchytem špičky (Precut), který pasuje jen na Fischery i s univerzální hrazičkou na špici (Multifit). V nabídce jsou i klasické, neplastové mixové pásy Skin Multifit.

Stoupací pásy Fischer pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

G3

Nedávno přišla na svět revoluční novinka Scala - pásy, které mají přední šupinatou část z plastu. Na rozdíl od konkurence sází hlavně na nylon, dodenávna výhradně. Teď má v nabídce i jedny mixové a jedny čistě mohairové pásy. V typickém designu si vyberete ze sedmi modelů. Pásy od G3 „made in Canada“ mají minimalistické a naprosto účinné háčky na špičce s propracovanou kovovou sponou na pryžovém popruhu k patce.

Stoupací pásy G3 - Guide Genuine Gear pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Gecko

Rakouská značka Gecko patřila před léty k průkopníkům adhezní přilnavosti. Nabídka je jednoduchá. Gecko používá nekompromisně 100% mohair a spojení se skluznicí zajišťuje makromolekulární vrstva. Závodní pásy doplňuje dvojice setů k ořezu s unikátními úchyty.

Stoupací pásy Gecko pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Hagan

Hagan má pro své lyže pásy na míru, vyvedené v různých barvách. Všechny pásy jsou mix mohair/nylon 70/30 a na skluznici drží díky klasickému lepidlu. Na patce je kovový háček, na špičce úchyt I-fix, který potřebuje drážku v lyži.

Stoupací pásy Hagan pro skitouring, freeride na sezónu 2017-18

Kästle

Tyrolská značka si nechává vyrábět pásy na míru od tyrolské Kohla pro své lyže a také set na ořez. Mix 65/35 u všech modelů.

Stoupací pásy Kästle pro skitouring, freeride na sezónu 2017-18

 Kohla

Tradiční tyrolský dodavatel nabízí více typů pásů. Kromě dvou ryze mohérových je zbytek v mixu 65/35 % mohair/nylon. Přilnavou vrstvu řeší klasickým lepidlem nebo adhezivním povrchem Vaacum Base bez lepidla. Kohla používá membránu proti průniku vlhkosti k lepicí vrstvě.

Stoupací pásy Kohla pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

La Sportiva

Pásy na míru pro konkrétní lyže, většinou mix 65/35. Italské firmě  dodává lyže Ski Trab a stejné je to s pásy. Ty ovšem vyrábí pro obě italské značky rakouský Contour.

Stoupací pásy La Sportiva pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Montana

Švýcarská Montana vyrábí pásy z pěti vrstev. Spoléhá na osvědčená pryskyřicová lepidla a pět druhů pásů využívá mohér, mix i nylon. Pro každý druh pásu jsou volitelné tři druhy úchytu na špičce. K patce pásů je vždy přišitý posuvný popruh Tail-Clip. Specialitou značky je uchycení špičky za čtvercový „šperk“, přišroubovaný na špičku lyže. Kovový „Ski Piercing“ je velmi pěkný, na několika variantách převládá motiv helvétského kříže. Novinkou je univerzální háček Ski Clamp na špičku lyže a „chytrý“ ořezávací nůž.

Stoupací pásy Montana pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Movement

Pro značku s jablkem ve znaku vyrábí Colltex. V nabídce je 100% mohair a mix 65/35. Všechny mají membránu. Pásy přesně na lyže nebo sety na ořez.

Stoupací pásy Movement pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Pomoca

Nedaleko Ženevského jezera byla před několika lety otevřená nová továrna slavné značky Pomoca. Ta dominuje na závodním poli a také počtem značek, pro které pásy vyrábí. Z těch nejvýznamnějších - Dynafit, Salomon, Dynastar nebo K2. Pomoca nabízí 12 modelů pásů ve třech kategoriích – Race, Climb a Free. Stěžejní a průběžně vylepšovanou technologií je Tipon, adheze na bázi silikonů,

Stoupací pásy Pomoca pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Salomon

Pásy pro Salomon vyrábí Pomoca. Hlavně v osvědčené verzi 70% mohair / 30% nylon na míru pro Salomon lyže a k tomu i dvoje pásy 100% mohairové pro speed up.

Stoupací pásy Salomon pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Ski Trab

Pásy Ski Trab jsou vyrobené přesně pro konkrétní lyže. Lyže s pásy snadno spárujete podle názvu.

Stoupací pásy Ski Trab pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18

Völkl

Německá značka dodává pásy v setu s lyžemi, jsou vždy zahrnuty v ceně. Kvůli pryžovému kolíku na uchycení pásu ve špičce nejsou pásy univerzálně použitelné, podobně jako třeba ty od Dynafitu.

Stoupací pásy Völkl pro skitouring a freeride na sezónu 2017-18

Související článek:

Vše o současných stoupacích a lepicích vrstvách skialpinistických pásů, úchyty pásů k lyžím a další technologické informace

Povedené instruktážní video -  návod na ořez pásů od G3

 Otázky při výběru pásů

  • Chci mít pásy vyrobené na míru ke konkrétní lyži nebo dám raději přednost ořezu?
  • Znáte nejširší rozměr lyže pro správnou volbu šířky pásu v případě volby ořezu?
  • Je tvar špičky i patky lyže kompatibilní s úchyty pásu?
  • Chci jedny pásy pro jedny lyže nebo budu jedny pásy používat pro více lyží?
  • Jaký materiál stoupací vrstvy? Mohér, nylon nebo mix?
  • Klasické lepidlo nebo adhezní přilnavá vrstva?