Před rokem

O hodinu později se potkáváme znovu, dělám ji kousek pod vrcholem pár fotek s miminem do rodinného do alba, slunce se sklání k obzoru, krásné pohledy až na Krkonoše…prostě poetický poslední den roku. Po návratu dolů ji posílám mailem fotky…

Před týdnem

27. prosince 2017 vyrážím s rodinou na tradiční mezisvátkový pobyt na Ramzovou. Je hnusně, silný vítr a mlha. Přesto jsme se s manželkou po uložení dětí vyhecovali k nočnímu vyvětrání na pásech. Její nové vybavení ještě nebylo seřízené tak, jak by mělo.

Šteluj radši v teple chaty!

Nenapadlo mě, že hned první večer vyrazíme. A tak ve větru u auta ještě narychlo utahuji pružiny na patce. Vystoupali jsme kousek pod Mračnou a vítr byl tak silný, že se nám nechtělo na blízkou vyvýšeninku. Sundali jsme proto ve svahu pásy a vyšlo najevo, že délkový rozsah vázka mé ženy neladí a tak musím ještě šroubovat. Učebnicový příklad rčení, že „kovářova kobyla chodí bosa“.

Bacha na lyže bez pásů

Jedna má lyže je vázáním bezpečně zaražená do sněhu, zato druhá už leží zakousnutá ve vrstevnici, nachystaná k nastoupení. Než jsem stačil zacvaknout botu, byl jsem manželkou požádán o průzkum jejího vázání, které nešlo zacvaknout. Lyže zůstala osamělá ve svahu.

Několik minut jsem přizpůsoboval patku délce boty, a když jsem byl hotový, otočil jsem se a osiřelá lyže se právě pomalu rozjížděla po spádnici do tmy. Bylo jedenáct v noci, mlha jako u rybníka Brčálníku a stromy ohnuté vichrem. Špatná konstelace na hledání. Tak jsem si po letech střihl sjezd po jedné lyži…

Vázání bez brzdiček

Možná se podivíte nad tím, že jsem neměl aktivované brzdy. Normálně si hned při odlepování pásu otočím patku do sjezdové polohy a brzdové packy vyskočí a lyže neujede. Na starší lehoučké lyže PDG jsem si ovšem namontoval „muzeální kousek“ -  staré vázání Dynafit Tour Lite Tech z roku 1993. Model, který byl druhým seriově vyráběným modelem z dílny vynálezce pastičkového vázání, Fritze Barthela z Tyrolska.  A tohle vázání ještě brzdičky nemělo a používaly se na něm klasické pojistné řemínky, zvané sichráky.

Neopouštěj staré věci pro nové

Na opotřebené lyže se mi před časem nechtělo pořizovat nové vázání. Ve sklepě jsem oprášil růžové kovové TLTéčko, rozebral a promazal patku, použil nové šrouby k upevnění do lyží a vázání tak po dlouhém odpočinku zase spolehlivě funguje. Z nouze ctnost!

Horská služba pomohla

Druhý den jsem chlapům na stanici HS nahlásil ztrátu lyže. Co kdyby se náhodou našla. Další den jsem udělal marný pokus, lyže zmizela a už jsem se s ní loučil. Uběhlo pár dní a při cestě domů mi do auta volají z „Horské“, že prý se lyže našla, je uložená na chatě Jiřího na Šeráku a tak jsme se domluvili, že mi ji kamarád odveze domů.

Skoro do roka a do dne

Byl by to příběh obyčejného štěstí o nalezené lyži, kdybych doma večer neotevřel facebook a první post na timeline bylo sdílení o tom, že se na Ramzové našla osamělá lyže. Fotku s komentářem zveřejnila Veronika Mlejnková. Ano, je to ta úsměvavá skialpinistka, které jsem rok předtím pomohl tlačit tlačit vozík do kopce. Prostě příběh, který nevymyslíš!

Díky Veroniko!

Jaké poučení z toho všeho plyne:

  • Nevynechej příležitost někomu pomoci, někdy se pomoc může hodit i tobě.
  • I na krátký, jednoduchý výšlap je dobré zkontrolovat, že vybavení je ok. Zaměnit pásy, nebo si vzít jiné boty, to se občas může stát.
  • Do batůžku si přidejte alespoň multifunkční nůž nebo nástroj.
  • Alespoň minilékárničku si přibalte taky!