Rámová vázání poměrně rychle vyklízejí pozice, ta pinová jsou naopak na vzestupu. Standardem u pinových jsou u bezpečnostní funkce i brzdičky a našlápnutí do vázání je stále jednodušší.

Montana vyrábí na seřizování stroj Jetbond M. Ten se prodává podle míry vybavení za 400 až 500 tisíc korun. O tom, že umí kromě běžného sjezdařského vázání i vázání pinová, rozhoduje nainstalovaný software.

Přesné výchozí nastavení

Naprostým základem je přesné nastavení pozice patky. Obvykle bývá mezera mezi patou boty a vázání stanovena výrobcem, třeba u ATK Raider 12 udává výrobce 40 mm. Proto je důležité mít k dispozici i měrku, kterou dodává k vázání výrobce.

Pravou botu použijte na pravou lyži a naopak, lyže si nějak označte. Určitou toleranci má totiž i délka skeletu. Stejné pravidlo platí i pro přesnou montáž nového vázání.

Zadání údajů

Obsluha zadá údaje o lyžařovi – výšku, váhu, věk, délku skeletu boty a úroveň lyžařských dovedností. Tam se používá diskutabilní stupnice: 1 - začátečník, 2- průměrný, 3 – sportovní lyžař a 3+ je závodní styl jízdy. Ale stanovit to přesně nejde, závisí to často více na sebevědomí lyžaře než na zdravém úsudku. Nakonec se zatrhne obsluha volbu „pinové vázání“.

Princip metody

Před měřením se vázání nastaví empiricky, tedy např. 80 kilový lyžař nastaví pružiny na DIN 8. Do zapnuté boty se vsune „železná noha“. Následuje testování bočního a předozadního vypínání. Měří se odporová síla v Nm (newtonmetr), která je třeba k vypnutí boty z vázání. Stroj vzápětí porovná změřenou sílu s intervalem, který spočítal software. Pokud je změřená hodnota mimo „zelenou zónu“, musíme buď přitáhnout, nebo povolit pružiny. Následuje další měření, dokud se metodou pokus-omyl nedostanete do bezpečných (zelených) hodnot.

 

Měří se pravá i levá lyže. Vypínání do boku i při zatížení v předozadním směru. Stroj tedy buď páčí botou do strany, nebo botu s pomocí popruhu tahá za podpatek z vázání nahoru. Tím se simuluje pád po hlavě dopředu, ve směru jízdy.

Poučení pro praxi

Pokusy jsme dělali ve vrchlabském Vancl Sportu, který stroje Montana dováží do ČeskoSlovenska. Zkoušeli jsme rozšířené vázání Dynafit Radical ST 2 s vypínáním pomocí rotující patky. Dále jsme otestovali vázání Fritschi Vipec. Jedno z mála vázání, které má nastavitelnou vypínací sílu u špičky i patky.

Vypínání do boku

Pokud jde o vypínání do boku, dá se zhruba spolehnout na empirický vzorec hmotnost / 10 = nastavený stupeň vypínací síly DIN. Tak to platilo u Dynafitu. U vázání Fritschi Vipec ovšem vyšlo po úvodním nastavení DIN 8 k povolení vypínací síly na DIN 7.

Předozadní vypínací síla

Složitější je to u předozadního nastavení vypínací síly. Když jsme nastavili obecně používanou osmičku, přístroj ukazoval, že vázání klade příliš malý odpor proti vyskočení insertu paty z trnů při tažení boty za „podpatek“ vzhůru. Zkusili jsme zvýšit napětí pružin z 8 na 9 DIN a stále jsme se nevešli do bezpečného, zeleného intervalu. To se povedlo až při desítce. Tedy až budete štelovat patku pro pád po hlavě, přidejte si +2 DINy. Když vážíte více než 80 kg, pořiďte si raději vázání s horním limitem vypínací síly DIN 12.

 

Dokumentace

Každý, kdo si nechá seřídit skialpové vázání u Montany, dostane podobné potvrzení, tak je to zvykem u běžných sjezdových vázání. V počítači zůstávají vaše lyžařské údaje a pokud se něco nezmění, odpadá opětovné zadávání vašich údajů při příští návštěvě.

Vrchlabí a Ostrava

Možnost seřízení pinového vázání je v ČR a SR zatím možné ve zmiňovaném Vancl Sportu Vrchlabí a v ostravském Madeja Sportu.