Kreuzspitze

Italská značka z dolomitského Lagorai představila nové vázání SCTTT pro závodníky, hlavním materiálem je titan a hmotnost páru činí 248 g. Vázání se pyšní certifikací ISMF pro mezinárodní skialpinistické závody. Patka je otočná o 90° na každou stranu a lze volit mezi opěrkou púaty nebop rovinou, což není u tohoto typu vázání obvyklé. Pouze materiálem se liší model SCTT.

Kreuzspitze GT je aktuálně nejlehčí skitouringové vázaní na světě s inovativní patentovanou patkou, která umožňuje nastavení jak předozadních i bočních vypínacích sil. Dokoupit se dá ještě brzda nebo pojistná lanka a také ještě jedna vyšší patní opěrka. Ostatně stavebnicový systém je pro značku Kreuzspitze typický.

Movement

Švýcarský „ski apple“ představil nové lyže Icon, dámské i pánské provedení v šířkách 89 a 95 mm. Výrobce označuje lyže jako „všeuměly“a měly by umožnit požitek z jízdy jak na sjezdovce, tak v terénu. Icony váží 3160g/pár a jsou točivé díky radiusu 14m, sidecut 134-95-121, vše @168 cm. Pro klasické túry jsou nové lyže Apple 80 ve třech verzích - Junior, Women a Men. Oblíbené lyže Session mají čtyři nová provedení – Session 85 men i women a Session 89 women a rozšířené Session 98.

Představeny byly i nové superlehké (1798 g/pár) boty Carbon Pro. Grilamidový skelet a karbonový komín s rozsahem pohyblivosti 70°. Dodavatelem pásů je nově Pomoca.

 Ortovox

Tradiční výrobce lavinového vybavení rozšiřuje nabídku lavinových batohů. Jako jedna z mála značek doplňuje kolekci systému Avabag batoh Ascent 40. Má 3 vnitřní prostory a i se záchranným systémem váží příjemných 1980 g. Na opačném pólu objemu je nový lavinový batoh Avabag Cross Rider 18, který ocení freerideři.

Vyhledávače zůstávají v modelech Zoom+, 3+ a top model S1+. Vlajkovou lodí Ortovoxu jsou po léta lopaty. Velmi sympaticky vypadá nová lopata Pro Light s teleskopickým madlem 76 (42) cm, s velice  snesitelnou superlehkostí 440 g.

Parádně vypadá také kolekce oblečení z Merina a Swiss Wool, ale tomu se na Skitour.Guru nevěnujeme.

Pieps

Štýrský výrobce představil nové vyhledávače. Lavinové přístroje Pro BT a Powder BT. Pro BT má navíc skenovací funkci a vibrací v dlani zachránce upozorní na zachycení vysílaného signálu. Top modelem mezi vyhledávači Piepsu je Micro BT. Kromě skvělých funkcí nejmenšího vyhledávače na trhu je velkým bonusem propojení s aplikací v mobilním telefonu. Pieps App funguje ve světě Andoidu i iOS a kromě kontroly a updatu softwaru umožňuje zřídit tréninkové stanoviště pro vyhledávání více zasypaných. Po letech zmizel z nabídky přístroj DSP a zůstává pípák DSP Sport s výborným poměrem cena výkon. Příští zimu představí Pieps vylepšené batohy s technologií JetForce.

Pomoca

Švýcarská továrna dodává pásy pro 20 značek. Pokud jde o členění produkce, vše zůstává při starém. Nové jsou některé technologie. Pomoca používá 4 druhy membrán. Hydrofobní úprava vlasu stoupací vrstvy Ever Dry 2.0. byla doplněna o ekologičtější řešení Ever Dry 3.0. bez fluorkarbonu.

Hightech chlouba specialistů na stoupací pásy se jmenuje PomocUp. Elektronický zázrak vyvinutý ve spolupráci se švýcarskou firmou GaitUp a univerzitou v Lausanne se dočkal sériové výroby. PomocUp kompletně analyzuje pohyb lyžaře – čas, kadenci, počet kroků, délku trasy, poměr mezi záběrem a skluzem, výkon, celkový výstup a sjezd, vertikální rychlost, sklon svahu a nadmořská výška. Na trhu má být od podzimu v ceně 220 € / 5720 Kč.