Za poslední roky se letenky do zajímavých lyžařských destinací výrazně zlevnily. A tak se našinci trochu rozrajzovali.

Přeprava lyží v pohodě

Přeprava lyží nečiní dopravním společnostem zásadní problém, jen si za sport equipment nechají připlatit: Wizzair 30 €, sport bag, Norwegian 35-40 €, naopak třeba Türkish Airlines nabízí k odbavenému zavazadlu do 30 kg ještě navíc přepravu lyží zdarma.

Lyže jsme balili po dvou párech do vaku a pro jistotu jsme ještě vázaní obalili karimatkou nebo bublinkovou folii.  Do vaku je možné přibalit i lopatu a sondu a v podstatě cokoli, berou to jako normální zavazadlo.

Problematické kartuše

Horší to ale bývá s odbavením lavinového batohu s cartridge. Batohy s airbagy, plněné okolním vzduchem, za pomoci výkonných ventilátorů napájených z baterie by měly být  odbaveny bez problému (Alpride E1, JetForce a Voltaire. „Bombičkáři“ by se měli připravit trošku zodpovědněji.

Další nezdařilý pokus byl při odletu z Budapešti, po uložení kartuší do velkého zavazadla, cestujícího v podpalubí. Zavazadlo bylo vyloučeno z přepravy, ale cestující se to dozvěděl až po přistáni. Sehnat v gruzínském Gudauri lyžáky a oblečení taky stálo nějakou energii i peníze.

Historka z Krakova

Z přepravy letadlem se může taky stát adrenalinový zážitek hned na začátku vašeho výletu. Stejně jako mému kamarádovi, který neprošel přes ochranku v polském Krakově. 10 minut před odletem letadla pobíhal po letištní hale s igelitkou, ve které měl několik kartuší a prosil zaměstnance půjčovny aut nebo v trafice… aby mu je uschovali. Marně. V zoufalství to vyřešil tak, že je ukryl pod stromem před letištěm a volal známému, aby je vyzvednul z úkrytu.

Záleží na letišti i na letecké společnosti

Oficiální pokyn zní Lavinový batoh si vezměte na palubu jako příruční zavazadlo s odpojenou kartuší. (Turkish Airlines povoluje přepravu i v zavazadle). Doma před odletem si vytiskněte podmínky pro přepravu lavinových batohů, které vydala organizace leteckých přepravců IATA a certifikáty k vašemu typu batohu. Na některých letištích (Katowice) mají na check-in přepážkách seznam věcí, které se smí/nesmí přepravovat. Lavinový batoh je mezi těmi povolenými.    

Sekuriťáci mohou mít jiný názor…

Při zakoupení letenky kontaktujte leteckou společnost a oznamte jim, že poletíte s touto výbavou. Žádejte o zapsáni k letence. Dále kontaktujte letištní ochranku a žádejte potvrzení, že s odbavením nebude problém. Pokud vše shromáždíte, ještě se neradujte, stále nemáte vyhráno. Můžete narazit na neinformovaného pracovníka security, který nehodlá číst žádné papíry a trvá si na tom, že tohle do letadla nepatří, a můžete zažít třeba tohle…

Do letadla můžete vzít jen ty malé kartuše. Ty větší rozhodně ne. A když se sekuriťačky zeptáte, co je velká a co je malá a podle čeho to posoudit, tak není schopna odpovědět. Prostě malé ano velké ne. Tečka. V tuto chvíli by se někteří, dosud klidní jedinci uchýlili k násilí, což by jim určitě nepomohlo, neboť by byli vykázáni z odbavovací haly.

Neříkejte bomba, ale cartridge!

Někdy pomůže vyžádat si šéfa ochranky, který bývá znalejší věci a po drobném handrkování povolí odbavení. Hlavně se vyvarujte používáni slova „BOMBA“, ve většině jazyků má stejný význam. Ani při cestě domů nemusíte mít vyhráno a podmínka přepravy je odpálení batohů a přeprava jen prázdné kartuše, která není natlakovaná médiem.

To se stalo na letišti v Almaty, metropoli Kazachstánu. Tam se kamarád vydal hledat zavazadlo s kartuší přímo na letištní plochu a následně ji musel pro povyražení přihlížejících a ochranky aktivovat.

Popisované problémy jsou obvykle vyvolány letištní ochrankou nikoli přepravní společnosti. Stává se že i samotná posádka letadla je šikanována. A přitom má pilot na palubě přístup k záchranářské sekeře s metrovým topůrkem.

Přeji vám, abyste výše zmiňované komplikace nikdy nezažili a odbavení zavazadel vždy proběhlo bez problému a s úsměvem. Popřípadě, aby Vám článek byl nápomocný k úspěšnému zvládnutí check-in.  

cílový stát

cílová destinace

Místo odletu

rok

letecká společnost

poznámka

výsledek

Gruzie

Kutaisi

Budapešť

2016

Wizz Air

Vyloučeno z přepravy

neprošel

Gruzie

Kutaisi

Katowice

2016

Wizz Air

Vyloučeno z přepravy

neprošel

Norsko

Tromso

Krakow

2016

Norwegian

Napjatá atmosféra

prošel

Island

Keflavik

Krakow

2017

Wizz Air

Napjatá atmosféra

prošel

Gruzie

Tbilisi

 

Praha

2018

Türkish Airlines

Napsáno v letence, umístěno v zavazadle a v podpalubí

Prošel bez problému

Kanada

Calgary

Praha

2014

KLM

V Praze prošel, při přestupu v Amsterdamu ne.

Neprošel

Norsko

Alta

Krakow

2018

Norwegian

Napjaté vyjednávání v Krakově.

Prošel

Kazachstán

Almaty

Praha

2019

Türkish Airlines

V Praze bez problémů, při cestě zpět v Almaty vyžadovali aktivaci airbagu, aby kartuše  byly prázdné, jinak odmítli přepravu.

Prošel až po vyfouknutí kartuše při cestě zpět

Zanedlouho najdete na Skitour.Guru článek o tom, jak postupovat, abyste se vyhnuli problémům. Včetně užitečných odkazů.

Související odkazy:

Lavinové batohy 2018-19, 8 značek, 45 modelů

Záchranné systémy a technologie lavinových batohů 2018-19

Kartuše a akumulátory pro lavinové batohy 2018-19