Nejdelší etapa

Opouštíme útulnou chatu Dr.-Josef-Mehrl Hütte v Innerkremsu a pozvolna stoupáme širokým údolím. Slunce, stíny a meandrující potok dodávají startu túry romantickou atmosféru. Jdeme opět po betonovém firnu a v údolí je sněhu dost – odtud ho vítr neodfoukl. Jinak je tomu nad sedlem, tam už vítr řádil. Po zbytcích sněhu kličkujeme až k vrcholovému kříži a hledíme na celý zbytek dnešní túry.

Tráva místo sněhu

Je očividné, že se hned tak nesvezeme. Lyže dáváme na batoh a přes vrchol Karlnocku jdeme po svých. V sedle pod vrcholem se trasa stáčí na jih ke Stangbodenu. Protože tam vidíme jen trávu, zkoušíme jít po hřebeni. Po sněhových torzech se dostáváme na vrchol Stangnock. Vidíme, že na Turracher Höhe máme před sebou ještě flák cesty a naopak nevidíme, kudy dolů. Za prvním horizontem se opatrně sesouváme po hřebenu vedle kosodřeviny a pak se na nás usměje štěstí. Objevuje se krásný prudký svah, obvykle lavinově nebezpečný. Díky současnému firnu a teplu si vychutnáváme sjezd do sedla Stangscharte.

Video z druhého dne haute route Nockberge Trail:

 

Sněhu je míň než málo

V normální zimě bychom stoupali po plochém, vyhlídkovém hřebínku. Teď si s předstihem prohlížíme zbytky sněhu a daří se nám narazit na „sněhovou žílu“. Po ní pokračujeme do vrcholových partií a po sněhu až na vyvýšeninu Gregerlnock, což je čtvrtý vrchol dnešní etapy. Od vrcholového kříže je veselý pohled. Náš další svah nemá zelenohnědou, ale kýženou bílou barvu.

Pozor na sjezd k Pregathütte

Díky firnu se nebojíme laviny. Kdyby tady byl prašan, bylo by to jiné. Na celé trase Nockberge Trailu je tento sjezd suverénně nejprudší a většina svahu má sklon kolem 35°. V případě vyššího lavinového nebezpečí je alternativou jet co nejníž po hřebenu a v místech menšího sklonu zahnout doprava na jihovýchod.

Naší jedinou starostí je tedy nespadnout, což se na zledovatělém, tvrdém a hrbolatém sněhu může stát. Brzdit takový pád by nebylo jednoduché.

Orientační nesnáze

Po sjezdu na alm u Pregathütte kousek stoupáme bez pásů a kličkujeme dolů. Trošku jsme se zamotali, i kvůli nesněhu chytili falešnou stopu, pak zase překonávali potok, ale nakonec jsme šťastně vyšli na přehledou louku Winteralmu. Sjezdovka je už na dohled, ale na jejím okraji zjišťujeme, že pro dojezd na parkoviště Turracher Höhe musíme ještě kousek na pásech nahoru a po sjezdovce č.1 až dolů do hotelového resortu.

S trasou třetího dne se seznamte ve videu:

 

Poklid třetí etapy

Začínáme za slunce a bezvětří výjezdem ranní lanovky Kornnockbahn. Je to velká pomoc, bez lanovky by to byla opět etapa až do tmy. Zpočátku kopírujeme včerejší výstup a jdeme na jistotu až do sedla Pregatscharte. Za normálních podmínek by nás mrzelo, že po počátečním hezkém sjezdu pojedeme dlouho jen po lesní cestě a pak po silnici Nockalmstrasse. V této bezsněhové době jsme rádi za vysněženou cestu – z lesa sníh vítr neodvál. Za doprovodu vůně borovic opouštíme v jedné serpentině silnici a odpolední svačinku si dáváme na sluníčku u letní chaty. Máme před sebou výstup do vyhlídkového sedla Steinhöhe. Odtud už jasně vidíme zbývající část trasy Nockberge Trailu. Poprvé musíme postupovat bez lyží, ale jen 200 metrů. Na svazích Steinnocku traverzujeme už opět na lyžích a po krátké jízdě na sjezdovku střediska Falkertsee jsme po 16. hodině v cíli.

Užitečné odkazy k Nockberge Trail

Kompletní informační servis k túrám Nockberge Trailu v článku jsou zpracované tady. Trasa z Innerkrems na Turracher Höhe a etapa přes pásmo vyhlídkové letní silnice Nockalmstrasse mezi skiareály Turracher Höhe a Falkertsse je rovněž zmapovaná na Skitour.Guru. Skialpové možnosti v pohoří Nockberge jsou zpracované zde. Ubytovací možnosti nejlépe najdete na stránkách střediska Innerkrems, velkého skiresortu Turracher Höhe a lyžařského střediska Falkertsee, které je ideální pro rodinné lyžování s malými dětmi. Pokud si chcete užít celou trasu s kompletním servisem (horský vůdce, zajištění ubytování, transfer zavazadel atd.) můžete si tyto služby objednat na webu Nockberge Trail. Základní info v češtině o jihorakouském regionu Kärnten získáte na stránkách Korutany.com.