Pro túru za silných mrazů a času bez intenzivního pohybu jsou nejlepší palčáky. Někdo nedá dopustit na hodně teplé prstové rukavice, ale ty mají více švů a větší povrch a proto i větší tepelné ztráty. Palčáky jsou prostě jistota a dají se snadno vylepšit ještě tenkými prstovými rukavicemi. Všechno podstatné o vlastnostech rukavic je v tomto článku.

Kdy se na skialpech hodí teplé rukavice?

  • Túra probíhá za silného mrazu nebo větru.
  • Zhoršení počasí během túry (sněžení, zesílení větru, pokles teploty).
  • Jakákoli delší přestávka (svačina, ošetření, oprava výbavy apod.) za nepříznivých podmínek
  • Ztráta prstových rukavic – odfouknutí rukavic větrem, vypadnutí z batohu, spadnutí do trhliny apod.
  • Nácvik vyhledávání v laviništi – trénink s pípákem i vykopávání lopatou znamenají citelný kontakt se sněhem.
  • Palčáky by nikdy neměly chybět v batohu jako záložní rukavice.

Vlastnosti teplých rukavic jsou shodné se softshellovými. Přečtěte si o nich v tomto článku.

Lehké nepromokavé převlečné rukavice

Ne moc rozšířená, avšak o to užitečnější část výbavy. Jsou to tenké palčáky s membránou, takže jsou nepromokavé a prodyšné. Je důležité, dát si pozor na velikost, aby šly pohodlně obléct i přes palčáky. Převlečné rukavice neslouží jen jako ochrana proti vodě, ale také za mrazu a větru pro zvýšení tepelného komfortu tenčích prstových rukavic. Když vás troche zebou prsty nemusíte hned nasadit palčáky, většinou pomohou právě převleky.

Důležitá je protiskluzová úprava povrchu na vnitřní straně, obvodová stahovačka za zápěstím i poutko s gumou proti ztrátě (zejména ve vichru) pro navlečení na zápěstí.

TEPLÉ RUKAVICE (palčáky a tříprsťáky) – PRODUKTOVÉ TIPY


Mammut EIGERJOCH PRO GLOVE

Mammut EIGERJOCH PRO GLOVE Skrýt poznámky

Nepromokavé, větruodolné, prodyšné a zateplené 3-prstové rukavice značky Mammut z robustního materiálu. Kombinují nepro­mokavý 3-vrstvý materiál GORE-TEX® a izolaci ze syntetického vlákna PrimaLoft® Gold. Uvnitř je příjemný mikrofleece. Ergonomicky předtvarovaný střih spolu s technologií Gore-tex® Grip™ pomůže mít prsty v přirozené pozici a usnadní úchop cepínu nebo holí. Zesílení namáhaných partií ochrání proti oděru, odolná kožená dlaň. Regulace manžety jednou rukou.


Crazy GLOVES LEVITY VENTO

Crazy GLOVES LEVITY VENTO Skrýt poznámky

Nejlehčí, nouzové horolezecké rukavice, které definitivně vyřeší váš problém promrzlých rukou. Jsou vyrobeny z ručně vybíraného prachového peří té nejvyšší kvality DIAMOND DOWN s plnivostí 950/1000. Vnější tkanina je velmi lehký, bi-elastický nylon TORAY AIRTASTIC s DWR úpravou, která zaručuje voděodolnost. Váha rukavic jen „crazy“ 60 gramů.


Salewa ORTLES TIROLWOOL RESPONSIVE MITTENS MEN

Tyto palčáky Salewa jsou podšité vysoce kvalitní izolační výplní TirolWool® Responsive, která zlepšuje tepelný komfort, aniž by snižovala prodyšnost. Díky měkké a pohodlné manžetě vyztužené materiálem CORDURA® jsou tyto palčáky navrženy tak, aby udržely ruce v teple a chlad zůstal venku. Odolná dlaň z kozí kůže poskytuje větší odolnost proti poškození. Povrchová vodoodpudivá úprava DWR bez obsahu PFC.


Direct Alpine ALPEN MITT

Tříprstové, mémbránové rukavice se syntetickou izolací a vnitřním rychleschnoucím materiálem jsou jasnou volbou pro vaše horolezecká dobrodružství. Použití kvalitní kůže na všech místech, kde dochazí ke zvýšenému opotřebení zajišťuje vysokou životnost rukavic. Gelové protektory zabrání nežádoucím otlakům při lezení.


Mammut ARCTIC MITTEN

Mammut ARCTIC MITTEN Skrýt poznámky

Mimořádně zateplené pal­čáky od firmy Mammut. Svrchní odolný materiál Pertex® Quantum nepropustí k rukám vítr ani sníh. Ergonomický tvar s kůží v dlani pro perfektní úchop. Velmi teplé díky syntetické izolaci PrimaLoft® Gold, regulovatelné zápěstí i manžeta, na palci měkký materiál pro otírání nosu.


Dynafit TIGARD LEATHER GLOVES

Dynafit TIGARD LEATHER GLOVES Skrýt poznámky

Rukavice Tigard Unisex jsou ideální volbou pro skialpinismus nebo freeride. Kožené rukavice Tigard vyrobené z odolné pravé kůže poskytují vynikající pohodlí a ochranu v mrazu. Prodyšná izolace PrimaLoft zajistí, že vaše ruce zůstanou v teple i suchu. Díky kompatibilitě s dotykovým displejem můžete používat i svůj chytrý telefon, aniž byste museli rukavice sundávat.


ORTOVOX Merino Freeride 3 Finger Glove

Technicky propracované zateplené dámské 3 prstové rukavice odolné proti větru a vodě, vhodné pro freeride a intenzivní jízdu v prašanu. Dvouvrstvý svrchní materiál je větru a voděodolný s membránou Sympatex®. Robustní vnější materiál odolný proti oděru, kozí kůže na dlani, izolace z recyklované merino vlny, podšívka z materiálu FLEECE LIGHT GRID. Odnímatelná gumová smyčka na zápěstí proti ztrátě, dvojité stahování kolem zápěstí a na manžetě.


Montura FINGER-OUT MITTEN

Velmi lehké (150 g) teplé (izolace Primaloft) palčáky s vodoodpudivým povrchem od Montury nabízí možnost obnažení prstů s výjimkou palce a upevnění rukavice pomocí elastického pásku na přední straně.


Hestra PULL OVER MITT

Hestra PULL OVER MITT Skrýt poznámky

Nepromokavé převlečné palčáky od firmy Hestra, které snadno sbalíte do kapsy a zaberou minimum místa. Taková pláštěnka na ruce. Odolný 3-vrstvý materiál ochrání tenké prstové rukavice před mokrým sněhem a deštěm. Vysoká manžeta s regulací obvodu, stahování přes zápěstí a protiskluzový materiál na dlani.


Tipy na e-shopy, které se věnují skialpovému vybavení:

Namche.cz

Skialpové oblečení od značek Patagonia, Crazy Idea, Diect Alpine, Black Diamond, atd. Nakoupíte na webu namche.cz.

Telemark.cz

Oblečení pro skitouring, skialpinismus  i telemark značek Black Diamond, Dynafit, Montura, Kari Traa, Montane atd. kupujte na telemark.cz.

Nixski.cz

Oblečení na skialpy i freeride značek Patagonia, Crazy Idea, Montura, Ortovox, Martini, Kari Traa atd. Velký výběr na webu nixski.cz

Boatpark.cz

Tipy na oblečení pro skialp i freeride od Dynafitu, Scottu a Levelu hledejte na webu boatpark.cz.