Stephan Drake, dlouholetý profesionální lyžař ze severu amerického kontinentu, přinesl světu společně s lyžemi DPS "rocker". Typ lyže, která od základů změnila lyžování ve volném terénu. Rocker miluje téměř každý a díky těmto milovníkům přichází DPS i mezi české a slovenské lyžaře prostřednictvím http://skiba.sk/

Historie DPS Skis a zrod americké fabriky.

  • 1999 Stephan Drake, zakladatel značky a designér lyží DPS si kupuje pár zaprášených lyží Atomic Powder Plus, povalujících se v rohu jednoho coloradského obchodu.
  • 2000 Drake skočí v Aspenu z útesu a při dopadu ohne špičky svých těžkých, kovových Atomiců do „rockerového“ tvaru, v tu chvíli ale netušil, jaká revoluce se zrodila. Zpočátku je zklamaný, ale při dalších jízdách zjišťuje, že jízda se „zničenými“ lyžemi nabrala úplně jiný rozměr a tyto lyže mnohem lépe plavou v prašanu. Celé léto tráví surfováním v prašanu v argentinském Las Leñas a experimentuje s širokými lyže.
  • 2001-2002 při lyžování v Las Leñas a večerních debatách s členem švýcarské lyžařské reprezentace, Cyrillem Boinay, DOCHÁZÍ oba k závěru, že velcí výrobci nejeví zájem o výrobu freeridových lyží. Drakea už nebaví vláčet se s hromadou železa po kopcích a tak vzniká myšlenka, založit společnost, která by vyráběny lyže revoluční technologií z revolučního materiálu – uhlíkových, neboli karbonových vláken.
  • 2001-2003 Zatím vytvoří Shane McConkey a Peter Turner v Coloradu lyže Volant Spatulate. Jejich design je nezaměnitelný. Reverzní camber a reverzní vykrojení!
  • 2002-2003 Vzniká DrakeBoinay Ltd (DB skis). Vlajkovou lodí nové značky je Tabla Rasa - první 120mm široká lyže s rockerem! Pojem rocker oficiálně vstupuje do lyžařského slovníku.
  • 2003-2005 filozofie DB má obrovský potenciál, což se odrazí na výbuchu objednávek. Společnost se stane miláčkem médií, ale snahu Draka a Boinaye zmaří partnerský výrobce, neschopný dodávat kvalitně a včas. Značka DB zaniká. Čas na karbonové lyže zatím ještě nedozrál!
  • 2005 Drake a Turner, zakladatel Volantu, se potkávají v Utahu, kde vzniká nové partnerství ve formě nové značky DPS. Spojením modelů Tabla Rasa a Volant Spatula vzniká Lotus 138. Během dalších sezón okopíruje tento tvar a design množství výrobců. Tabla Rasa se stane designovou předlohou pro Lotus 120. Podobný nebo stejný design dosud vyrábí snad všichni výrobci lyží.

  • 2005-2008 po výrobní katastrofě u lyží značky DB se Turner a Drake po čtyřech měsících pilné práce v asijské fabrice dostávají až k finálnímu výrobního procesu. Dodávají prvních 130 párů karbonových lyží.
  • 2008-2010 ve výrobním procesu se dopracují ke klíčovému průlomu - nano pryskyřici, která zajistí přežití high-tech karbonových lyží. DPS představuje nejuniverzálnější řadu lyží na trhu - Wailer.
  • 2012 otevírá DPS svou vlastní továrnu v Ogdenu (Utah, USA). Představujeme novou technologii výroby lyží z karbonových vláken PURE3. Spouští se výroba lyží Spoon!
  • 2014 Na trh přichází lyže ve skialpinistickém stylu - konstrukce TOUR1 s nejlepším poměrem hmotnosti, plochy a torzní tuhosti na trhu! Tour1 je lehká skialpové konstrukce, která umožňuje spojit dva, zdánlivě protichůdné požadavky – díky lehkosti co nejrychlejší výstupy a prvotřídní výkonnost lyží při sjezdu. Lyže řady Tour1 jsou hmotnostně srovnatelné z nejlehčími turistickými skialpovými lyžemi, ale na rozdíl od konkurence nabízejí prvotřídní torzní tuhost, bezkonkurenční stabilitu na hranách a tlumení vibrací prostřednictvím nové, aero-karbonové konstrukce.

DPS Skis s konstrukcí TOUR1 používá i slovenská Horská záchranná služba!