Samozřejmě, jste-li fanoušky moderních trendů v outdoorovém vybavení, pak je pro vás skialpový sedák “must have” a dál to nemá cenu rozebírat. Bez něj je život o dost chudší. Vlastně nechápem, že ještě čtete dál, protože touhle dobou už byste měli zadávat spojení “skialpový sedák” do vyhledávače na Heuréce.

 Pokud ale o nákupech přemýšlíte do hloubky, tak to vezmeme z gruntu.

Sedací úvazek Climbing Technology Tami, specialita pro skialpinismus Skrýt poznámky

 Skialpový sedák je velmi lehký

Dokonce bychom řekli až brutálně lehký. Průměrná váha se pohybuje kolem 200 gramů. Což činí pro představu tolik, kolik váží lehká hliníková sonda nebo jeden dražší skialpový pás.

 Nízká váha je samozřejmě vykoupena slabším polstrováním bederáku i nohaviček, ale taky se nepředpokládá, že ve skialpovém sedáku budete nacvičovat 9a. Musí poskytnout základní komfort při slaňování nebo pádu do trhliny. Což s přihlédnutím k množství oblečení, které pod sedákem na skialpech nosíte, splňuje.

 Krom nízké hmotnosti má skialpový sedák ale ještě jeden velký benefit.

Lehký sedák Tami nezabere v batohu skoro žádné místo! Skrýt poznámky

 Oblečete ho i se zapnutými lyžemi

Nebo nasezenými mačkami. Na stehnech má totiž dvě plastové přezky, podobné přezkám na batohu. Takže sedák jednoduše omotáte kolem pasu, mezi nohama si prostrčíte nohavičky i s hlavním navazovacím okem, tím protáhnete bederní popruh a zacvaknete přezky nohaviček. Jak prosté. A rychlé.

 A žádný strach, že byste svůj život svěřovali dvěma subtilním plastovým přezkám. Ty totiž na sedáku neplní nosnou funkci.

 Takže skialpový sedák zmuchláte do miniaturního balíčku velikosti lyžařské rukavice a oblečete ho i s lyžema na nohách. Je to dostatečný argument pro? Pokud ne, máme v rukávu ještě jeden trumf.

 Uplatníte ho i v létě

Pravda, říká se mu sice skialpový, ale úplně stejnou službu vám odvede i v létě, až budete stoupat po ledovci na nějakou třítisícovku. Jak jsme psali, nasadíte ho i s mačkami a na materiálová poutka si navesíte všechny ty prusíky, karabiny a smyčky, které potřebujete.

A teď čistě racionálně

Hlavní výhody skialpového sedáku už znáte. Je to určitě bomba věc, ale skutečně ho potřebujete, když se na velké hory dostanete jednou dvakrát za rok? Tak záleží, kolik jste ochotni za svůj koníček utratit, že jo.

 Ale taky na tom, jestli už vůbec doma nějaký sedák máte. Mám tím na mysli klasický lezecký.

 Pokud jste nelezci a sedák kupujete jen a jen na skialpy, běžte do něj.

 Pokud vlastníte klasický lezecký sedák a na velké kopce vyrazíte jednou za rok, je to asi zbytečná investice a v pohodě si vystačíte s tím, co máte. Lezecký je sice těžší a při jeho oblíkání musíte zout lyže, ale to přežijete.

 No a jestli jste na horách jako doma a nízká váha u vás hraje prim, tak skialpový sedák je jasná volba. Oceníte to, slibujeme. Jestli ne, sníme žlutej sníh.

 

Video k sedáku Climbing Technology Tami

 

Skialpujte bezpečně a dobře se bavte,

 Vaši CéTéčkáři

 Poznámka: Článek je prezentací značky Climbing Technology, jejíž výrobky můžete pořídit na webu 6c.cz