Black Diamond

Věhlasná značka ze Salt Lake City představila dvojici vyhledávačů této značky a není divu, když vlastní osvědčenou značku Pieps. Tedy Guide BT je top model a Recon BT je trošku očesaná verze s výborným poměrem cena-výkon. Tedy vlastně DSP Pro, resp. DSP Sport.

Novou kanstrukci s karbonem mají lyže řady Helio. Navíc přibyly nové lehké lyže Helio 76 (šířka pod vázáním) s příjemnou váhou 2300g @ 171 cm.

Blizzard

Rakouská značka představila inovovanou řadu lyží Zero. Nechybí v ní ani závodnická lyže Race.

Camp

Představil ucelenou kolekci lehoučkých maček Camp Skimo. Model Skimo Total Race byl oceněn ISPO Award. Vyniká piny na uchycení patky, které pasuje do insertů boty. Netradičně řešené je uchycení ke špičce boty.

Colltex

Po loňském roce řady inovací představil Colltex novou sponu na špičku lyže. Za zmínku stojí i široká nabídky přípravků na údržbu i renovaci pásů.  

Contour

Vlajkovou lodí tyrolského výrobce pásů zůstávají unikátní hybridní pásy se dvěma vrstvami lepidla. Chystá se taký nový „chytrý“ ořezávač pásů a novinkou je na tři díly, podélně rozříznutá, transportní fólie. Kouzlo je v tom, že před ořezem na míru lyže se odlepí jen střední pás, na který se přilepí pás ke skluznici. S nalepenou fólií se ořezává lyže na přesný tvar.

Oblíbený adaptér do sjezdového vázání Contour StartUp se nyní dodává i ve verzi setu s dětskými pásy (délka 125 cm/95 mm šířky) nebo lze koupit pouze dětské pásy basic kids.

DPS

Vyznat se v kolekci DPS, to vyžaduje jistou dávku pozornosti. Názvy lyží se opakují ve čtyřech řadách (podle DPS rodinách) produkce. Lotus Family, Cassiar Family (79-94 mm) Wailer Family (99-115 mm) a Women´s Skis. K tomu tři typy konstrukcí – Alchemist, Tour1 a Foundaition.

Lyže Alchemist mají v názvu „A“, např. Wailer A106, Foundation má „F“, např. Wailer F112 a Tour1 je bez písmenka, třeba Wailer 99.  

Kolekci na zimu 18-19 dominují lyže Cassiar na tvrdší sníh v šířkách 79, 82, 87 a 94 mm. Celkově má DPS neuvěřitelných 18 nových lyží pro příští zimu.

Dynafit

Letos měl Dynafit plodnou, tvořinou sezónu. Z nabídky vyčnívají dva kousky, oba oceněné ISPO Award. První jsou nové lyžáky Hoji. Velmi pohyblivý komín (55°) dělá z primárně freeridových bot docela univerzální lyžáky. Dodávají se ve dvou materiálových provedeních. Grilamidová verze Hoji Pro Tour (2900 g) nebo pebaxová Hoji PX (3060 g). Zajímavé je, že botu nevytvořil jen kanadský věhlasný freerider Eric „Hoji“ Hjorleifsson, ale svůj podíl má taky vynálezce pinového vázání Fritz Barthel. Podrobnosti v recenzi zanedlouho.

Druhou novinkou je inverzní špička u závodního vázání. Piny nejsou součástí vázání, ale boty. Prostě naopak. Zaklapnou se do důlků ve špičce – nejprve najedou do vodící drážka, v zúžení piny překonají sílu pružinek a vtlačí se do boty a v požadované poloze, vyplní prostor ve špičce. Výhodou novinky P49 je lehkost – 98 gramů váží pár. Boty, kompatibilní s tímhle vázáním se jmenují DNA Pintec by Pierre Gignoux Boot. Osvědčené závodní boty se pyšní právě piny, namísto typických insertů. Systém se jmenuje Pintec Technology.

Poslední novinkou jsou lehoučké (260 g / pár) závodní mačky Revolutionary Crampons pro boty DNA. Špička se šesti hroty, patka se čtyřmi jsou ze slitiny hliníku, mezi nimi jsou spojovací ocelová lanka. Upevnění ke špičce boty vznikne zaklesnutím malého trnu do kovové příčky na podešvi boty (viz foto).

Zanedlouho bude další pokračování...