Jasně, že jít ve vícečlenné skupině prudkým svahem mezi trhlinami není pohodovka, zvlášť když dělá skupina na laně dvě otočky. To můžete zažít třeba při výstupu na populární Piz Palü při průstupu tzv. Labyrinthem na ledovci Morteratsch. Přečtěte si shrnutí zásad pro pohyb po ledovci na lyžích.

Ledovce jsou většinou mírnějšího sklonu a na nich to s lanem není problém. Tedy jediné, co nás může trápit je váhová a objemová zátěž potřebného ledovcového vybavení. O to víc, když jdeme na vícedenní přechod a s ledovcem se nepotkáme každý den, ale vyznáváme přístup na jistotu. Vždyť zabít se po pádu do trhliny? Asi není blbější způsob smrti v horách, zvlášť když jde hlavně o ochotu, vyrovnat se s mírným diskomfortem.

Labyrinth na ledovci Pers. Skrýt poznámky

Co s sebou na ledovec

Základem je lano, které spojuje lezce a musí být stále mírně napnuté. Když se někdo propadne vrstvou trhlinu překrývajícího sněhu, ostatní dokážou jeho pád zachytit a zahájit vyprošťování. K tomu je nutné založit sněhovou kotvu. Potřebujete většinou cepín, v případě kyprého sněhu zahrabané lyže a když je sněhu málo, tak šroub do ledu. Sněhová kotva, zvaná štand, se spojí s lanem sešitou plochou smyčkou. Nezbývá, než na laně sestrojit kladkostroj a vytáhnout kamaráda. Metoda jak udělat štand na ledovci i způsob vyproštění jsou popsané ve speciálních článcích. Teď se zaměříme na lehkou a miniaturní výbavu, říkejme ji v dalším textu ledovcový „SkitourGuru Set“.

 Lehká sada pro pohyb po ledovci

Popsaná sada je pro jednoho člena skupiny, pokud jsou dva. 2 x 30 m je v pořádku, pouhých 30 m nestačí, jak se dozvíte v dalším textu. Když jsou ve skupině více než dva lidé, nesou volné konce lan v batohu první a poslední člen, ostatní by měli mít další materiál na sedáku.

 „SkitourGuru Set“ a jeho složení pro jednoho:

  • 1x lano 30 m, typ poloviční nebo dvojité / Tendon Master 7
  • 1x kladka s integrovaným blokantem / CT RollNLock
  • 1x blokant / Petzl Tibloc
  • 1x karabina HMS kulatého průřezu
  • 1x karabina pro zapnutí kladky
  • 1x karabina pro poskytnutí zachraňovanému

Typ lana - nejsložitější volba.

Nejprve je nutné vyjasnit, v jakém terénu se budete pohybovat…

a) po údolním ledovci, nepříliš prudkém svahu, kde hrozí propadnutí do trhliny.

b) ve strmém terénu s lezeckými pasážemi, kde hrozí pád.

Ad a) Na ledovci lze použít jeden pramen lana polovičního nebo dvojitého, které se jinak mají používat jedině ve dvou pramenech současně. Striktně zapovězené je lezení na jednom pramenu takového typu lana, ale chůze po zasněženém ledovci je přípustná.

Ad b) Vždy je nutné lézt na obou pramenech, ať už s půlkami nebo dvojčaty. Nebo mít jednoduché lano.

Existují tenká, jednoduchá lana, to je nekompromisní, ideální volba. Přesto váží citelně víc než lana poloviční / dvojitá, a zaberou v batohu i víc místa. To je důvod k zamyšlení, jak tyto nevýhody omezit.

Co na to výrobci lan?

Výrobci lan ve všech návodech a doporučeních uvádějí jako jedinou volbu oba prameny lan. V lákavých prodejních textech už ale doporučují, že tenké poloviční nebo dvojité lano se náramně hodí pro skitouring a pohyb po ledovci. Ale v tomhle případě (samozřejmě cíleně) už nedodají, že se musí použít lana ve dvou pramenech. Nedávalo by to ani smysl, protože i ta nejtenčí dvojčata jsou v páru těžší než většina lan jednoduchých. Bez alibismu se k tomu postavil francouzský Beal, který výstižně popisuje realitu – používání půlek a dvojčat v jednom prameni. Viz níže na printscreenu.

Tenká, lehká, miniaturní lana

Na současném trhu se objevují opravdu minimalistická lana typu ½ a dvojče o průměru 7 až 7,5 mm a dodávají se v délkách 30, 40, 50 nebo 60 metrů. Samozřejmě jsou impregnovaná, to je v zimě nutnost.

Jejich nízká hmotnost je lákavá, třeba Master 7 od Tendonu váží 34 g/m, Rando 8 (dvojče) od Bealu 37 g, Black Diamond 7.0 Dry (půlka) má 34 g/m nebo Skimmer Pro Dry 7,1 (půlka) od Edelridu váží 36 g/m. Při délce 30 metrů váží Tendon Master 7 příjemných 1020 g, což je třeba váha plné termosky s čajem.

Jak dlouhé lano?

Když jdete po ledovci ve dvojici, měl by být rozestup na laně 15 m. V případě, když se jeden propadne, potřebuje druhý (zachránce) dostatek lana, aby po zachycení pádu a zbudování štandu jednak poslal k visícímu kamarádovi karabinu a jednak měl stejně dlouhé lano, které vede od úvazku spadnuvšího ke kladkostroji pro vytažení.

Jdete ve dvou, máte 15 m mezi sebou a v případě 60metrového lana zbyde k záchraně 22,5 m lana (60 - 45/2). Těchto 22,5 m by mělo skoro vždy vystačit k záchraně. Myslet si, že když jsme jen dva a tak si vystačíme s třicítkou, zní sice dobře, ale má to háček. Jo, vystačíte, když nikam nespadnete, jinak nastávají komplikace. Jak se jim vyhnout? Používejte 50 nebo 60 metrů dlouhé lano a k záchraně používejte volné konce lana bez uzlů, které snadno vytáhnete z batohu a snadno použijete.

Jistě, je tu ještě možnost použít k vytahování lano, napnuté mezi oběma skialpinisty. Má to jednu podstatnou vadu, a tou jsou brzdící uzly, které je nutné při vyprošťování postupně rozvazovat, aby prošly blokanty. Jde to, ale stojí to dost času. Jak na to se dočtete ve speciálním článku.

Dva kusy lana výhodou.

Bez dlouhého lana to jde těžko, ale variabilnější než 1x 60 m je duet 2x30 m, lana stejného průměru a ideálně každý pramen jiné barvy. Důvodů pro duet je několik, především když jdete na túru ve dvojici:

  • Každý z dvojice má k dispozici stejně dlouhé lano k záchraně.
  • Při sjezdu bez návázání (skoro vždycky) se může lyžař propadnout. Když má u sebe každý 30 m lana, může zapadlého vytáhnout. Když má jediné lano (50 nebo 60 m) v batohu zrovna ten, kdo se propadl do trhliny, nemá ho parťák čím vytáhnout.
  • Když jedete s kamarádem, každý si nese polovinu lehkého lana a věci na kladkostroj. Vše potřebné k záchraně má k dispozici, a když se nejde přes ledovec, každý si nese polovinu váhy, což je fér. Totéž platí, když je parta vícečlenná, možnost střídat si zátěž je fajn.
  • 30 m lana zabere v batohu polovinu prostoru než 60ka.
  • Když je potřeba překonat lezecký úsek nebo slaňovat, se dvěma lany stejné délky (a různé barvy) se dobře manipuluje.

Jak připravit dvojici k navázání lanového družstva

  • Obě lana svažte k sobě, nejprve osmičkovým uzlem a pak pro jistotu přidejte ještě vůdcovský uzel. Volné konce lana za uzlem by měly být asi 10 cm dlouhé.
  • Nezapomeňte na brzdící uzly u dvou a tříčlenného družstva. Objemné uzly jsou ty méně používané - ideální je trojitý motýlek.
  • Odměřte z každého lana stejně dlouhý kus (ve dvojici minimálně 7,5 m) a navažte se na něj přes karabinu se šroubovou pojistkou zámku.
  • Na druhý, volný konec lana (bude připraven v batohu) uvažte očko, vůdcovským nebo osmičkovým uzlem na karabinu.
  • Na úvazek si připněte do pohotovostní polohy materiál na vyprošťovací kladkostroj – karabiny, blokanty a kladku.
  • Nacvakejte si odpovídající karabiny do blokantů a smyček tak, jak je použijete v praxi – připravené sestavy šetří čas a do lana vlastně jen vkládáte nachystané díly stavebnice.

Materiál na kladkostroj

Naprostým základem pro úspěšné vyproštění je použití jednoduchého kladkostroje. Když chcete snížit námahu při vytahování zhruba na třetinu, naučte se ho sestrojit kladkostroj. Pomocné šňůry, tzv. prusíky, je dobré nahradit kovovámi blokanty a efektivitu vytahování zvýší použití kladky. Jak všechno poskládat, je jasné z obrázků.

Karabiny

Doporučuji používat karabiny se šroubovou pojistku zámku. Jednu je potřeba na připojení kladkostroje ke štandu a na ni zároveň zapnout kladku RollNLock. Ta by měla být oválná, kvůli bezchybné funkci kladky. Karabinu HMS je potřeba na propojení blokantu Tibloc a dá se do ní navléct i jednoduchá kladka (11 g). Pro optimální funkci Tiblocu by měla mít kruhový průřez. Třetí karabina je potřeba k zapnutí záchranného lana do sedáku nešťastníka, stačí i menší s pojistkou zámku.

Blokanty

Highlightem italské značky Climbing Technology je lehoučká kladka s blokantem RollNLOck. Bezchybně funguje i s mokrými nebo zmrzlými lany. Zoubky blokantu jsou velmi šetrné k lanům, blokace funguje po stisknutí lana zoubky. Druhým blokantem je legendární Tibloc od Petzla. Ostré trny superlehké věcičky se zakusují do opletu lana, které tím sice trpí, ale s používáním Tiblocu je to podobné jako se šafránem, takže žádný stres.

Hmotnost celé sady, sestávající z blokantů RollNLOck a Tibloc, tří výše popsaných karabin, sešité ploché smyčky 120 cm z Dyneema a 30metrového dynamického lana Tendon Master 7 je 1526 g.

 

Co je teoreticky problematické…

Kromě popsané schizofrenie u typů lana se řeší i jeho průměr pro použití v blokantech. RollNLock je určený pro lana průměru 8 – 11 mm. Ale samosvorná funkce funguje i u tenčích lan a pomocných šňůr. Třeba Beal používá principiálně podobný blokant Tract Up (pro lana 8-11 mm) u svého záchranného setu a šňůra Back Up Line má průměr 5 mm.

Ostny Tiblocu se s chutí zakousnou i do opletu tenčího lana a pod zatížením tlačí karabina HMS do ostnů na stěně Tiblocu a spolehlivě drží. Boky ostnaté drážky Tiblocu nejsou tak vysoké, aby bránily karabině ve vtlačování lana do ostnů. Nakonec sám výrobce Tiblocu – Petzl, používá Tibloc u setu RAD, kde je statická šňůra průměru 6 mm…

Snad tyto argumenty stačí, abyste se nebáli, když vaše lano nemá průměr 8 mm, ale jen 7 až 7,5 mm. Já jsem se svým Tendon Master 7 v klidu…

Další materiál, bez kterého se na ledovci neobejdete

Pro navázání na lano je třeba karabinu s pojistkou, pro jistotu dvě, se zámky proti sobě. Alternativou je jedna karabina s pojistkou zámku, která potřebuje na povolení více než jeden pohyb. Dodržujte pravidlo, že zachránce musí být stále jištěný, k tomu je potřeba repšňůra 6 mm v průměru, dlouhá alespoň 3 m. Pěkně měkká, aby se Prusíkův uzel v případě zátěže dostatečně zakousl do lana. A do setu k tomu karabina s pojistkou.

Pro spojení napnutého lana (na kterém visí zachraňovaný) se štandem budete potřebovat šestimilimetrový prusík, dlouhý 1 m, případně kratší (60, 80 cm) sešitou tenkou smyčku z Dyneemy, kterou navážete na lano francouzským nebo Machardovým prusíkem.

Pro budování štandu se zaraženým cepínem (na firnu) se výborně hodí Abalakovova smyčka z ocelového lanka. Když bude málo sněhu nebo bude sníh vyfoukaný, potřebujete šroub do ledu, tzv. vývrtku. K tomu HMS karabinu pro rychlé jištění přes poloviční lodní uzel. Když je štand z lyží a zahrabaného cepínu, použijete sešitou smyčku z výše uvedeného setu.

Slaňovací pomůcka

Ať už musíte slanit plánovaně nebo nečekaně, potřebujete slaňovací pomůcku, nejlépe kyblík pro tenčí lana se dvěma drážkami a okem pro zapnutí do štandu. Třeba miniaturní Edelrid Micro Jul (62 g), určený pro dva prameny lana průměru 6,9 – 8 mm nebo jednoduchá lana do 8,9 mm. Navíc s ní můžete nejen slaňovat, ale také jistit prvolezce i druholezce. K navrhovanému „SkitourGuru Setu“ se vyloženě hodí. 

Sestava na kladkostroj

Podobnost se sadou Petzl RAD SYSTEM tady je. Dvojitý kladkostroj využívá i sada RAD, která váží zhruba o třetinu méně. Přesně 1,045 kg. Doporučená sada „SkitourGuru Set“ z tohoto článku váží 1526 g. Hlavní rozdíl ve váze je způsoben tenkou, vysokopevnostní, aramidovou 6 mm šňůrou, 30m váží 670 gramů. Dynamické lano Tendon Master 7 je těžší, má 1020 gramů.

Právě rozdíl mezi statickou šňůrou u RAD System a dynamickým lanem je zásadní. Když je potřeba jistit v lezeckém terénu, dva prameny dynamického lana to umožňují, na rozdíl od statické 6 mm šňůry RAD systému. RAD ani jiný systém se statickou šňůrou nebo lanem proto nelze použít pro jištění lezce ve vertikále.

Varianta setu se dvěma kladkami a Tiblocem Skrýt poznámky

Kolik to stojí

Za „SkitourGuru Set“ pro jednoho skialpinistu utratíte celkem 5732 Kč. Když to porovnáte se sadou Petzl RAD System, tak za tu vysázíte na prkno 9050 Kč. Uvedené ceny jsou doporučené maloobchodní ceny. Rozdíl je citelných 3318 Kč a kromě ušetření můžete používat všechny díly setu odděleně při různých aktivitách a jako bonus máte navíc dynamická lana, se kterými můžete lézt a slaňovat s běžnými slaňovacími pomůckami pro tenká lana. Karabiny a smyčka mohou být jakékoli značky, já jsem zvolil osvědčené italské „Cétéčko“. Blokanty lze také zvolit jiné, dvojkombinace RollNLock + Tibloc mi připadá ideální díky nízké váze a miniaturnímu objemu. Jaké jsou cenovky:

Tři způsoby záchrany při použití uvedeného setu

  1. Lose Rolle / Loop haul – z volného konce lana, které má lyžař v batohu se vytvoří kladkostroj. K vyproštění se nepoužije lano, které je mezi členy lanového družstva. Právě tomuto způsobu dávám z praktických důvodů přednost.
  2. Při sjezdu bez navázání na lano - to je standardní situace a dozvíte se jak na to.
  3. Kladkostroj využije lano, napnuté mezi visícím a zachráncem. Je sice potřeba kratší (= lehčí) lano, komplikované je rozvazování brzdících uzlů. Velmi důrazně nedoporučuji.

Pozor, všechny metody lze použít za předpokladu, že spadnuvší, na laně visící kamarád, je při vědomí a je schopen zapnout poslanou karabinu do svého sedacího úvazku a bude moci spolupracovat při překonávání okraje trhliny.

Přesný popis jednotlivých druhů záchrany se dočtete v dalších článcích. Už brzy!

Technické nákresy použity se souhlasem Vertical Trade - oficiální zástupce Petzl pro ČR a Slovensko.