G3 Guide Genuine Gear – Minimist a Escapist

Kanadský výrobce, osvědčených pásů přišel se dvěma novinkami. Spolehlivé pásy Alpinist+ doplnily dvě novinky. První jsou superlehké pásy G3 Minimist, které sbalíte do miniaturního balíčku. Pásy Minimist se dodávají ve čtyřech velikostech (délky XS, S, M, L) a čtyřech šířkách (100, 115, 130, 145 mm). Trojí je provedení materiálové. Minimist Universal je z nylonu (vysoká životnost, výborný grip, horší skluz), Minimist Glide je z mixu mohair/nylon (70/30%) a mezi mixovými pásy by měl být podle výrobce nejlehčí na trhu mezi mixy. Minimist Speed je ze 100% mohairu a dodává se jen v šířkách  100 a 130 mm.  Minimist se chlubí ještě jedním originálním nápadem. Všichni znáte plíživé zalézání sněhu mezi pás a skluznici u špičky lyže. Tenké Minimisty se to snaží eliminovat karbonovou výztuhou u špičky, která zvýšením tuhosti okraje znesnadní sněhu vnikání pod pás.

Pásy G3 Escapist se snaží usnadnit uživateli přizpůsobení pásu jeho potřebám. Uchycení u špičky, které reprezentují pro G3 typické háčky na plastovém bloku je k pásu připojeno mobilně. Lze je snadno vyjímat a přesouvat do jiné pozice. Délku lze měnit nejen na patce – popruhem se sponou, ale i posouváním špičky. Pro lepší představu – podobný systém používá na uzavírání vodního rezervoáru (camelbacku) značka Deuter a Source. Escapist se dělá v provedení Universal (nylon) a Glide (mix) ve dvou délkách a čtyřech šířkách.

Kohla Alpinist

Tyrolský výrobce pásů představil nové pásy Kohla Alpinist. Pásy Alpinist slibují naprostou vodotěsnost, kterou zajistí vulkanická vrstva a k lepidlu se nedostane vlhkost. Ta zamezí nežádoucímu průniku vody na lepicí vrstvu. Stoupací vrstva je ze 100% mohairu, který má delší vlas než je běžné a měl by vydržet více, než je u mohairového chlupu běžné. Celý pás je velmi tenký a proto se s ním dobře manipuluje, přesto je dostatečně robustní a odolný proti poškození. Lepicí vrstva je tvořená lepidlem na bázi pryskyřice, ale v úpravě Smart Hotmelt jde snadno odlepit od sebe, díky mikrodrážkám v lepicí vrstvě. Výrobce udává, že k rozlepení pásů od sebe bude stačit zhruba polovina síly než dosud. Výhodou je, že není třeba užívat separační fólie, Alpinist se dá lepit lepidlem k sobě, bez újmy na kvalitě.

Druhou vlajkovou lodí značky jsou pásy Kohla Vacuum Base. Tyto pásy se stejnojmennou vrstvou makromolekulární adheze – tahle vrstva prochází neustálým vývojem, stejně jako u dalších výrobců a její funkčnost je stále lepší ba lepší i v extrémně nevýhodných sněhových podmínkách. Přilnavá vrstva je bez lepidla a bez silikonu a velmi snadno se udržuje. Stoupací vrstva těchto pásů je z mixu mohair/nylon.

Kohla vyrábí pásy určené pro customizaci, tedy přizpůsobení zákazníkově lyži. Nabídka je proto variabilní. Celkem čítá 13 modelů pásů. Vybírat se dá ze dvou typů lepicí vrstvy: hotmelt – klasické lepidlo a makromolekulární adhezi Vacuum Base. Stoupací vrstva je buď mohair, nylon nebo jejich mix. Volitelné jsou i ćhyty na koncích, pro skitouring se nejlépe hodí Attachment tip T-bar na špičku a na patku pružný popruh Elastic Strap se sponkou K-Clip.

Contour Hybrid

Tyrolská firma Wernera Kocha se stále více prosazuje svým konceptem hybridního lepidla. Hybridní lepidlo se skládá ze dvou různých složek. Hybridní lepicí vrstvu má Contour pochopitelně pod patentovou ochranou. Hybrid spojuje výhody klasického pryskyřičného lepidla i nelepících adhezních pásů. Pásy se od sebe snadno rozlepují a nepotřebují žádnou transportní fólii a lehounce se odlepují od skluznice. Když přestane vrstva dostatečně lepit, stačí její vyčištění. Provádí se saponátem a houbičkou a nakonec se opláchne pod proudem vody – viz video.

Hybridní pásy se vyrábí ve čtyřech provedeních Contour hybrid pure (100% mohair), nejrozšířenější hybrid mix. Pro široké freeridové lyže širší než 95 mm pod vázáním se hodí hybrid free/FAT free. Velkou výhodou těchto pásů je fakt, že není potřeba je ořezávat, oba pruhy se nalepí podle šířky lyže. Čtvrtou verzí jsou pásy hybrid splitboard.

O důmyslném systému trojdílné fólie pro ořez pásů se ve fotoreportáži dočtete na podzim.

Colltex Pizol

Švýcarská značka z horského kantonu Glarus byla založena už v roce 1968 a patří mezi ty, které udávají od začátku vývojové trendy.

Novinkou pro sezónu 19-20 jsou pásy Pizol. Velice univerzální pásy jsou sbalitelné do miniatury, 150 cm dlouhý a 60 mm široký pás bez úchytů váží jen 76 gramů. Lepicí vrstva pásů Pizol je klasické pryskyřičné lepidlo hotmelt, v podání Colltexu samozřejmě Hotmelt Blue.

Stoupací vrstva je ze 100% nylonu, vlákna jsou zpracována a upravena tak, že se pás dokáže přizpůsobit každému druhu sněhu a teplotě. Patentovaná vrstva se jmenuje PROfibre a pásy jsou označované jako „multitalent“.

Druhou novinkou ze stejného stoupacího vlákna PROfibre jsou  jsou závodnické pásy Sellaronda.

Kolekci Colltexu tvoří mohairové pásy Palü, univerzální mixy Tödi s hotmeltem a Clariden n s krylátovou adhezní vrstvou a topmodelem pro závodníky jsou pásy PDG Race.    

Black Diamond GlideLite Mix STS

Americké BD přišlo loni s novinkami, letos je setrvalý stav. Pro zopakování… Řada pásů GlideLite Mix STS je vylepšená, jde o pásy z mixu mohair/nylon 65/3z s inovovanými úchyty STS. Do skupiny upgradů od bédéčka patří rovněž mixové pásy UltraLite Mix STS a ještě nylonové Ascension STS. Půvab nového úchytu STS na špičce, zvaného Snap Fit Tip, spočívá v tom, že nevyžaduje nářadí pro nastavení oka a jeho zajištění. Popruh na patce dovoluje nastavitelnost v rozsahu 10 cm.

Montana

Švýcarské pásy Montana dělí svoje výrobky do pěti kategorií. Inovací prošly tři z nich – Montasprint a Montamix, ten v oranžové a šedé barvě.

Pomoca

Třetí švýcarský výrobce Pomoca sídlí u Ženevského jezera. Jde o největšího producenta na světě, který dodává pásy dalším 21 značkám. V posledních letech upoutal svou pozornost díky senzorickému snímání pohybu skialpinistů přístrojem PomocUp.

Nabídka Pomocy v oblasti pásů zůstává po léta téměř beze změn. Osvěžením je nový způsob úchytu pásu na špičce Turtle Lock.

Kromě pásů rozvíjí Pomoca svoji aktivitu v oboru podešví. Nejen pro skialpové boty, ale také obuv běžeckou. Hlavním odběratelem je Dynafit, značka patřící do stejné majetkové skupiny Oberalp.

Fischer Profoil

Ve skialpu stále silnější Fischer zůstává jediným výrobcem plastových pásů – Profoil.

Stoupací pásy 2018-19, 135 modelů, 15 značek