Ako prebiehal další vývoj viazania Grizzly po ISPO?
Od ISPO 2019 sme testovali naše viazania. Pri testovaní sme sa zameriavali na situácie, ktoré zažíva pretekár počas pretekov. Na pomoc sme si pozvali Jakuba Šiarnika, ktorý má s pretekaním bohaté skúsenosti. Testovanie s Jakubom prinieslo nové poznania, ktoré sme postupne zapracovávali.

Ktoré šírky lyží boli v testoch. Iba úzke pretekárske, alebo aj skitourové, väčšej šírky?
Na túto sezónu sme chystali viazanie hlavne pre pretekárov. Preto sme zvolili úzke pretekárske lyže. Dobre nám na to poslúžili lyže Fischer Alpattack carbon. V blízkej dobe nás čaká ďalšia séria testovania nového modelu viazania. Tentokrát to bude produkt určený pre širšie spektrum lyžiarov.

Pri zapínaní špičky je veľmi dôležitá zhoda veľkosti insertov, a to u všetkých lyžiarok. Na inserty však nie je norma. Čo ste zistili pri testovaní viacerých typov topánok?
Áno, narazili sme na tento problém a podarilo sa nám nájsť riešenie. Užívateľ si veľmi jednoducho sám nastaví veľkosť rozpätia podľa svojich lyžiarok. Túto novú funkciu voláme GRIZZLY FLEX. Budú ju mať takmer všetky viazania. Výnimkou bude jeden model, ktorý však bude dostupný len na objednávku.

Aké inovácie z testovania Grizzly Vertikal vyplynuli?
Sme veľmi vďační za čas, ktorý nám venoval Jakub. Pre nás je mimoriadne dôležitý pohľad priamo od pretekára. Okrem spomínanej novej funkcie GRIZZLY FLEX nám testovanie prinieslo aj úpravu základne, teda špičky, ktorej sme pridali ďalší funkčný prvok. Označujeme ho GRIZZLY STEP. Táto funkcia prispieva k jednoduchšiemu a hlavne rýchlejšiemu zapínaniu lyžiarky s viazaním.
Do hry vstúpili aj nové bezpečnostné požiadavky ISMF (International Ski Mountaineering Federation) a olympijského výboru, ktoré do veľkej miery ovplyvňujú všetkých výrobcov viazaní. Od ďalšej sezóny budú na všetkých pretekoch ISMF, vrátane olympijských hier, povinné viazania s brzdou.

Ako ste sa s brzdou popasovali?
V našej dielni sa podarilo vyvinúť úplne nový systém brzdy. Je ultra ľahký a spĺňa všetky stanovené podmienky. V kombinácii s najľahším viazaním má celý komplet hmotnosť len ako samotná brzda, ponúkaná v súčasnosti od ostatných výrobcov.

Chystá Grizzly.ski aj ultralight viazanie s bezpečnostnou funkciou pre bežný skitouring?
Áno. Radi by sme oslovili aj skialpinistov, ktorí majú pre tento krásny šport vášeň, ale neradia sa medzi pretekárov. Pre nich sme pripravili model GRIZZLY OLYMPIC. Tento nový model plánujeme predstaviť tento rok na výstave ISPO 2020.

Dostali ste sa u viazania Grizzly Vertikal do fáze sériovej výroby a pokiaľ nie, na kedy ju plánujete?
Sériová výroba je otázkou, ktorú práve intenzívne riešime. Pred samotným spustením sériovej výroby je potrebné doladiť viaceré detaily. Testovaním prišli nové podnety na úpravu a tak sme niektoré procesy nastavovania výroby museli opakovane upravovať. V blízkej dobe plánujeme uvoľniť pár viazaní partnerom, aby ich otestovali a ukázali svojím zákazníkom.

Budete opäť na ISPO?
ISPO je pre nás veľmi dobrá príležitosť ako sa stretnúť so zaujímavými ľuďmi na jednom mieste a zároveň aj priniesť medzi svetových hráčov niečo zo Slovenska.
Tento rok sme poslali niektoré naše viazania aj do súťaže ISPO AWARD, tak sme o to viac v očakávaní ako to dopadne.
Stánok budeme mať v hale B4. Tímto by sme Vás radi pozvali na ISPO 2020 do Mníchova. Tešíme sa na každé stretnutie s milovníkmi hôr a skialpinizmu a ďakujeme za podporu a pomoc každému, kto prispel k posunu vo vývoji a testovaní.

Ptal se Michal Bulička, odpovídal Marián Zaťko