Holky a kluci na lyžích se stoupacími pásy mají příslušnost k 4 pojetí lyžování v horském terénu:

#1 Klasický skitouring 

Celodenní túry, vytrvalost je důležitější než rychlost, důraz na požitek z hor, výstup:sjezd 50:50. Tyto lyže mají zajistit komfortní sjezd a při výstupu mít únosnou hmotnost. Šířka tourových lyží se pohybuje od 81 do 96 mm. S rostoucí šířkou roste plocha potřebná pro vztlak lyže v hlubokém sněhu a roste i váha. Ta je u lyží pro skitouring v rozmezí 2200 až 2800 g / pár. Podívejte se na přehled dámských a pánských a lyží pro skialpové túry.

#2 Skialpinismus nalehko, skitouring light, stylem speed up 

Většinou náročnější skialpinistické túry s větším převýšením >1000 – 1500 m, rychlý výstup může být předpokladem bezpečnosti, prioritou je co nejrychlejší dosažení cíle, sjezd je víc přesun než požitek, důležitost výstup:sjezd 70:30. Lehké lyže pro skialpové túry pro holky a pro kluky v přehledně řazené podle hmotnosti.

#3 Fitness skitouring & závodní skialpinismus (race) 

Hlavně se dostat co nejrychleji nahoru, kvalitní sjezd limitují úzké lyže, rychlost sjezdu má přednost. Pohyb po sjezdovkách a cestách blízko skiareálů, výstup:sjezd 90:10. Většinou jsou to lyže s velkým poloměrem vykrojení, pravý opak točivých lyží. Závodní skialpy jsou vesměs unisex, v délkách 150 nebo 160 cm a jsou úzké – 64 až 66 mm pod vázáním. Tady je přehled.

#4 Freetouring & freeride 

Krátké výstupy na start sjezdů, prioritou kvalita sjezdu, většinou nedaleko lanovek nebo catkski & heliski, výstup:sjezd 10:90. V přehledu na Skitour.Guru najdete free- lyže od šířky 97 mm do 120 mm. Jasně, že jsou i širší, ale tento web je hlavně pro ty, kdo chodí na pásech. Váhově začínaje free- lyže od 2800 g. Prohlédněte lyže na freetouring pro ženy a pro muže.

Vyber si lyže na míru

V levé části stránky jsou rozsáhlejší možnosti filtrace, než je rozdělení podle pohlaví a zaměření skialpinisty. Zvolit si můžete podle šířky lyže (od-do), poloměru vykrojení (od-do), hmotnosti páru (od-do) a typu rockeru. Nechybí ani možnost finančního rozpětí a filtrace novinek.

Rychlé filtry

Pro ty, komu se nechce studovat spoustu informací, jsme připravili přednastavené filtry – stačí kliknout na požadovaný výběr v roletce nad produkty – viz obrázek.  

Jeden set nemusí stačit

Není nic neobvyklého, že člověku, který se zamiloval do skialpu, nestačí jeden set. Typické kombo tvoří lehký skialpový set s prioritou lehkosti pro výstup a k tomu jedny širší lyže pro túry, kde je cílem hlavně kvalitní sjezd. Ať už díky sněhovým podmínkám nebo charakteru túry. Mnohé trasy disciplíny freetouring začínají kratším výstupem od horní stanice lanovky a sjezd vede až hluboko do údolí.

Skialp vyžaduje komplexní výbavu

Na skialpy ale potřebujeme víc věcí než jen lyžařský set s pásy. Nesmí chybět lavinový přístroj, sonda a lopata, případně lavinový batoh. Standardem se pomalu stávají helmy, v exponovaném terénu se hodí cepín, mačky a na lyže haršajsny. Je toho dost a vyznat se ve skialpové výbavě není jednoduché.

Infografika a podrobnosti k disciplínám pohybu na lyžích do kopce i z kopce