Jednoznačně nejoblíbenější oblasti Stubaie pro skitouring je okolí chaty Franz Senn Hütte. V podstatě z výše zmíněných důvodů a také proto, že nabízí více túr různých délek i obtížností do všech světových stran.

Franz Senn byl farářem v Längenfeldu v nedalekém ötztálském údolí. Stal se jedním ze zakladatelů německého alpského klubu v roce 1869. Pro jeho lásku k okolním horám se mu přezdívalo „gletcherpfarrer“, tedy ledovcový farář. Pro turistiku objevil Ötztálské Alpy nad vesnicí Vent a Stubaiské Alpy v okolí Neustiftu. Právě do tohoto regionu spadá i Franz Senn Hütte. Jeho jméno nese i vrchol Sennkögel (3 398 m) a jeho památníky najdete v Längenfeldu, Neustiftu a Naudersu.

Familie Fankhauser

Neuvěřitelných 41 let spravoval chatu Franz Senn Hütte horský vůdce a výborný rakouský horolezec Horst Fankhauser, v roce 2006 převzal žezlo jeden z jeho tří synů, Thomas. Chata je majetkem sekce Innsbruck rakouského Alpenvereinu. Možná i proto patří k místům, se kterými dlouhodobě a velmi úzce spolupracuje tyrolská lavinová služba, ztělesněná dvojicí špičkových odborníků. Rudi Mair a Patrick Nairz, kteří už dlouhá léta připravují lavinové zpravodajství pro Tyrolsko. Přes zimu jsou stále v terénu a právě na této chatě mají jedno ze svých detašovaných pracovišť. Mimochodem jejich knihu „Lawine“, kterou do češtiny („Lavina“) v roce 2012 bezvadně přeložil nestor jesenické lavinové prevence Jaromír Charvát, by neměla chybět v knihovně žádného skialpinisty. Výstižně a srozumitelně komentované skutečné lavinové nehody jsou jedinečnými zdroji informací a souvislostí pro pochopení lavinového nebezpečí. Jde o nadčasové čtení a náklad ještě nebyl rozebrán.

Stále vyprodáno

Franz Senn Hütte (dále FSH) je klasickou kamennou chatou a se svými téměř dvěma sty lůžky patří k těm největším v Alpách. Dvě podlaží patří vícelůžkovým pokojům a celý půdorys chaty v podkroví je zaplněn na tři sektory rozděleným matrazenlágrem. Kdo má osypky z hromadných ložnic a vydýchaného vzduchu, měl by si bydlení rezervovat hodně dlouho před zimou v některém z pokojů. Ostatně, chata je během prodloužených víkendů pár týdnů dopředu zabukována, a tak výlet podle předpovědi počasí bude asi mířit jinam.

Na vrcholu Wildes Hinterbergl Skrýt poznámky

Pomeranč v čaji

Chata se pyšní výbornou kuchyní, a tak se rozhodně vyplatí objednat si o pět euro dražší „Halbpension“ místo „Bergsteigeressen“. Když se po snídani budete chystat na túru, příjemně vás překvapí na esence bohatý čaj. Prim hrají kolečka pomeranče. Za ta léta v Alpách jsem nic lepšího do termosky nenalil.

Transport zavazadel je dalším příjemným bonusem. Z parkoviště v údolí, které však bývá často plné, vede urolbovaná cesta k několika chalupám, od nichž začíná nákladní lanovka k chatě. Stoupat náročnější, druhou část nástupu k chatě, je příjemnější bez těžkého báglu.

Sjezd z Kraulscharte Skrýt poznámky

Kräulscharte 3069 m

Od chaty míříme mezi skalami Sommerwandu na ledovec Sonnerwandferner. Svah, který pokrývá, je nakloněn k severu, což slibuje díky čerstvému sněhu sjezd hebkým prašanem. Mírný široký svah nám ubíhá pod lyžemi, a tak se v pozdním odpoledni připravujeme na sjezd. Očekávání se beze zbytku vyplnila a užili jsme si to luxusně.

Je z čeho vybírat

Většina túr začíná mírným výstupem údolím potoka Alpeiner Bach, resp. ledovcem Alpeiner Ferner. Když se podíváte na web chaty, napočítáte téměř třicet túr, které tu jsou stručně popsány. Ale realita je trochu jiná. V seznamu jsou i túry, které jsou dost daleko, v jiné spádové oblasti nebo s vrcholy kousek od sebe. Každopádně šest až osm plnohodnotných túr se tu dá podniknout – na poměry alpské chaty jde o absolutní špičku.

Östliche Seespitze 3416 m

Patří k nejlepším túrám oblasti a výstup po ledovci Alpeiner Kräulferner každého prověří. Sklon ledovce je nadprůměrně strmý, což u ledovců nebývá zvykem, bývá to spíš naopak. Po snadném začátku uhýbáme vlevo prudce do kopce a držíme se po levé straně ledovce. V určitém místě vede stopa tak nepříjemně, že ne zrovna tlustá (20 cm) vrstva sněhu nedrží na ledovém podkladě pod zátěží lyží stopu a přejít toto místo bez haršajsen je obtížné – naštěstí jsme je máme v batohu. Pak už po mnohem příjemnějším svahu do sedla ke skidepotu. Lyže zapichujeme do sněhu a docela snadno se po zasněžených kamenech dostaneme na vrchol.

Severozápadní a prudký svah si při sjezdu užíváme o to více, oč obtížnější byl výstup.

Ruderhofspitze v mracích. Skrýt poznámky

Ruderhofspitze 3473 m

Oblíbená, i když dlouhá túra vede z velké části po ledovci Alpeiner Ferner. Zprava se obejde sérakový zlom a stopa se stočí k východu na zajímavý, docela členitý ledovec. To už ale jdeme nějaký čas v mlze, a když dosáhneme sedla ve výšce 3 372 m, nechce se nám jít na vrchol jen proto, abychom tam byli. Sjíždíme kousek dolů a túru si prodlužujeme výstupem do sedla Wildgratscharte, které je bránou k monumentálnímu Schrankogelu, což už je ale hora snadno dostupná z Amberger Hütte. A zvládnout ji z FSH a zpět je dlouhá akce i pro rychlíky.

Touto odbočkou jsme se dostali na spádnici dlouhého údolí a za odměnu čeká několikakilometrový sjezd.

Wildes Hinterbergl 3288 m

Nádherná túra, jedna z těch, kdy trasa výstupu se může lišit od té sjezdové, což bývá spíš výjimečně. Pro výstup tedy volíme trasu přes Berglasferner. Neblaze proslulý ledovec, kde se na přelomu století odehrála jedna z tragických nehod. Několikačlenná skupina se propadla do ledovcové trhliny a bohužel zemřelo více lidí. Po večerní konzultaci s chatařem se tedy navazujeme na lano. Místy jde o prudký svah, a tak jsou otočky v lanovém družstvo docela nepříjemné, zvlášť když moji parťáci nejsou na lano zvyklí. Brblají však jen do té chvíle, než se pod jedním z kverulantů ozve zlověstné zapráskání. Poučný zlomek vteřiny, a lano je náhle velebeno.

Závěr výstupu vede po skloněném plató a nabízí daleké výhledy, zejména na protilehlou Östliche Seespitze. Z vrcholu se pak otevírá nekonečné panorama na část Stubaiských Alp zvanou Sellrain.

Sjezd vede kolem skalních věžiček Wilder Turm po ledovci Turmferner. Svah má sklon tak akorát, a protože v závěru je sníh hodně stabilní, můžeme si dovolit průjezd mezi skalami do širokého údolí.

Pivo na sluníčku na terase chaty je krásnou tečkou, zbývá už jen sjet do údolí…

 Innere Sommerwand 3123 m

Tento vrchol se nabízí jako ideální pro poslední den na chatě. Nákladní lanovka vám sveze případnou bagáž do údolí a vy si hezky vyšlápnete na kopec, sjedete dolů, zase krátký výstup do dalšího údolí a pak už jen sjezd na Oberrissalm. Dá se to podniknout jen za hezkého počasí a stabilních podmínek...

  

Shrnutí SkitourGuru.com

otevřeno v zimě: od poloviny února do začátku května

telefon chata +43/5226/2218

mobil +43/664/4442094

telefon údolí +43/664/4442094

e-mail: office@franzsennhuette.at

web: http://www.franzsennhuette.at/

GPS souřadnice chaty (UTM, WGS 84): Nord 5216907, East 32T 664627

Kapacita: 80 lůžek v pokojích, 100 lůžek v hromadné noclehárně, k dispozici sprcha, Winterraum otevřen celoročně.

Mapa: Stubaier Alpen - Hochstubai, vyd. OEAV, list 31/1 Skitouren, měř. 1:25000

Vybrané túry, základní info:

  • Kräulscharte 3 069 m, výstup 3,5 – 4,5 h, převýšení 950 m.
  • Östliche Seespitze 3 416 m, výstup 4-6 h, převýšení 1 270 m.
  • Ruderhofspitze 3 473 m, výstup 6-7 h, převýšení 1 330 m.
  • Wildes Hinterbergl 3.288 m, výstup 4-5 h, převýšení 1 140 m.
  • Innere Sommerwand, 3.123 m,  výstup 5-5 h, převýšení 1 270 m.
  • Schrandele 3 393 m, výstup 4-5 h, převýšení 1 250 m.
  • Östliche Knotenspitze 3 082m,výstup 3-4 h, převýšení 935 m

Potřebné vybavení: základní + ledovcové