Black Diamond

Vyrábí trvanlivé, nylonové pásy Ascension a mixové Glidelite, vždy s osvědčenými úchytkami STS. Pásy od BD se dodávají v několika šířkách a je potřeba je oříznout podle tvaru lyže.

Colltex

Firma ze švýcarského kantonu Glarus dodává tři typy přilnavé vrstvy: Hotmelt (klasika), Silicone a Acrylate. Čtyři druhy uchycení. Pět modelů pásů, které budou od příští sezóny inovovány. Na ISPO 17 získal Colltex dvě ocenění, jednak za fluorescentní pásy Combin a za uchycení na patce Smart.

Contour

Vlajkovou lodí tyrolské značky je výše popsaný hybrid. Na stoupací vrstvě najdete mix 70/30 a ve dvou případech čistý mohair. Zajímavostí je 37 rozměrových variant předřezaných pásů. Navíc 15 kombinací šířek a délek pro vlastní ořez. Stejně jako ColltexContour velmi široký sortiment doplňků na údržbu pásů.

Fischer

Se soustředí výhradně na plastové pásy Profoil, které jsou vyrobené z plastu. Pokouší se aplikovat zkušenosti získané při výrobě šupinatých skluznic běžek (kde světu vládne) do světa skitouringu. Pásy Profoil mají dva druhy šupin. Uprostřed jsou šupiny v podélném směru a na krajích jsou šupiny šikmé. Ty slouží ke stabilitě v okolí hran, tedy v prudším svahu a při traverzování.

 G3

Tuto zimu dobývá svět revoluční novinka Scala - pásy, které mají přední šupinatou část z plastu. Na rozdíl od konkurence sází výhradně na 100% nylon. V typickém designu si vyberete ze sedmi modelů. Pásy od G3 „made in Canada“ mají minimalistické a naprosto účinné háčky na špičce s propracovanou kovovou sponou na pryžovém popruhu k patce.

Kohla

Tradiční tyrolský dodavatel nabízí 10 typů pásů. Kromě dvou ryze mohérových je zbytek v mixu 65/35 % mohér/nylon. Přilnavou vrstvu řeší klasickým lepidlem nebo adhezivním povrchem Vaacum Base bez lepidla. Používají membránu proti průniku vlhkosti k lepicí vrstvě.

Montana

Švýcarská Montana vyrábí pásy z pěti vrstev. Spoléhá na osvědčená pryskyřicová lepidla a pět druhů pásů využívá mohér, mix i nylon. Specialitou značky je uchycení špičky za čtvercový „šperk“, přišroubovaný na špičku lyže. Kovový „piercing“ je velmi pěkný, na několika variantách převládá motiv helvétského kříže. Novinkou je univerzální háček na špičku lyže a „chytrý“ ořezávací nůž.

Chytré řešení pro ukotvení pásů na splitboard přináší stranově zaměnitelné háčky Split Clamp.

Pomoca

Nedaleko Ženevského jezera byla před několika lety otevřená nová továrna slavné značky Pomoca. Ta dominuje na závodním poli a také počtem značek, pro které pásy vyrábí. Z těch nejvýznamnějších - Dynafit, Salomon, Dynastar, K2 a Line. Pomoca nabízí 12 modelů pásů ve třech kategoriích – Race, Climb a Free. Stěžejní a průběžně vylepšovanou technologií je Tipon, adheze na bázi polosilikonů, která snižuje objem pásu o 40 % a váhu o 15 %.

Stoupací pásy pro sezónu 16/17 - přehled trhu