U lyží DPS se používají tři druhy konstrukce – Alchemist, Foundaition a Tour1. A do této poslední kategorie patří testované Wailery 112. Výraznou charakteristikou konstrukce Tour1 je lehkost a také schopnost výborně tlumit vibrace.

Ze severní strany Kavkazu na jižní

Jsem celoživotní lyžař, dosyta jsem si po léta užíval jěždění už v předcarvové éře. Do kavkazského prašanu jsem se vrátil po čtvrtstoletí, ovšem tehdy jsem brázdil bezedný prašan na uzoučkých lyžích Artis Delta, které měly pod vázáním 5, možná 6 cm. Každý, kdo někdy dobře jezdil na „pravěkých“ lyžích, dnes nemá problém s vyjetím oblouku na moderních lyžích a velice snadno se skamarádí s jakoukoli lyží. Měřím 177 cm a vážím 82 kg, lyžuji snad mírně nadprůměrně, to píšu proto, abyste z mých dojmů mohli odhadnout, jak by mohly Wailery vyhovovat vám.

V gruzínském Tetnuldi

První den lyžování v kavkazském resortu Tetnuldi se prašan nekonal a tak jsem si na lyže zvykal ve volném, většinou rozježděném terénu i na sjezdovce.

Příjemně točivé

Lyže jsou velmi točivé a hravé. To bylo jasné hned po první jízdě. Lyžoval jsem na délce 178 cm, kromě toho je na výběr ještě 168 a 184 cm. Poloměr vykrojení byl 18 m, což mi plně vyhovovalo.

Na sjezdovce nebylo samozřejmé úplně rychlé přehranění, ale to jsem ani nemohl očekávat, při šířce 112 mm pod vázáním. Fajn bylo, že lyže spolehlivě držela na hranách, i když přední a zadní rocker zkracovaly činnou délku hrany o 95 cm. Torzní tuhost mi vyhovovala.

Klidná jízda Mercedesem

V noci slušně napadlo a v prašanovém opojení dalších dní se naplno projevily benefity lyží DPS Wailer 112. Nejvýraznějším pocitem bylo dokonalé přizpůsobení terénu. Napadlo mě přirovnání k autům. Jedu po dálnici stopadesát a náhle vystřídá hladký asfalt polní cesta. Mercedes to ale nevyvede z míry, v poklidu ztlumí přechodový náraz a dál klidně pluje krajinou. Vyměňte si Mercedes za Wailery… a tak nějak jsem se cítil. Při výjezdu z netknutého prašanu do rozježděných stop nebyl prostě žádný problém.

Tlumicí schopnosti mají na svědomí hlavně dva pláty karbonu a taky fakt, že lyže jsou poměrně měkké a snadno se přizpůsobí terénu.

Velký podíl na tom jistě má výrazný rocker, 450 mm vpředu a 400 mm vzadu.

Lyže dobře vedly nejen v krátkém, ale i v delším oblouku, což se perfektně hodilo při sjíždění plání.

Lehké, přitom široké

Výborný je poměr plochy lyže k její hmotnosti. 1500 gramů váží jedna lyže, což je při velké ploše skvělé číslo. Zásadní vliv na to jádro z balzy (balza je velice lehké dřevo).

Při výstupu na pásech je taková váha na hranici komfortu, ale pořád ještě přijatelná. Prostě jízdní komfort na širokých lyžích stojí za trochu úsilí na navíc.

Výstup na pásech

U takhle široké lyže je dobré průběžně odstraňovat sníh, který ulpěl na povrchové fólii a nezvyšovat tak hmotnost lyží.

Výrazný rocker má vliv i na výstup. V záběru je jen prostřední část lyže a tak je i tření při posuvu lyží vpřed snadnější. Proto je zbytečné, tahat pásy v oblasti patky. Na tak výrazný rocker s výborně hodí pásy se šuinami v předu a dlouhým popruhem k patce. Ano, mám na mysli G3 Scala, od příští sezóny G3 Alpinist+.

 

Video DPS Skis o konstrukci Tour1:

Shrnutí

Lyže DPS Wailer 112RP2 jsou točivé, lehké, skvěle pohlcují vše, co by mohlo způsobit ztrátu plynulosti jízdy. Excelentní je poměr hmotnost – šířka – jízdní komfort. Lyže dováží do ČR i SR firma Skiba, která nabízí možnost vyzkoušení.

Parametry lyží DPS Wailer 112RP2

Všechny lyže DPS 2017-18