Chajda je nedaleko horské vojenské posádky, kousek nad úrovní 2000 metrů nad mořem. Jednoduchý, necelé dvě hodinky dlouhý nástup vede po zasněžené asfaltce, která je udržovaná s vojenskou precizností.

Vcházíme do chaty a za chvíli nám servírují večeři. Chatař Anton Nigg spravuje chatu s čínskou manželkou, svými dětmi a možná ještě dalšími členy rodiny, kteří dorazili z Asie. Jsme překvapeni, když nám Anton sděluje, že jsme po třech letech první česká skupina, která po neštěstí v roce 2016 na chatu dorazila. Míval prý kolem 400 českých hostů ročně, ale po lavinové nehodě není po Češích ani vidu, ani slechu.

2016 a mediální smršť

Mediálně sledovaná událost se stala v sobotu a tak není divu, že s jí v nemalé míře věnovaly i televizní zpravodajství i zpravodajské weby. Tehdy té zprávě prostě nešlo uniknout. Na SkitourGuru jsem zveřejnil některé informace, hlavně šlo o překlady komentářů tyrolských lavinových expertů - Patrika Nairze a Rudi Maiera – viz odkazy na konci článku.

Proč je chata v nemilosti?

Jasně, byla to tragédie s několika mrtvými, v dnešní mediální době patřičně „zpropagovaná“. Na druhou stranu, kolik českých skialpinistů a horolezců vyráželo v Tatrách před osudnou lavinou ze Zbojandy, Téryho chaty, Popradského nebo Zeleného plesa? Hodně. A pořád tam míří další lidé …

Nad Lizumer není jenom Geier?

Výstup na Geier, tehdy osudnou českou horu, je bezesporu tou nejzajímavější túrou v okolí chaty, dokonce se nabízí i parádní okruh. My jsme na něj neměli tentokrát počasí, byl čerstvý sníh a silný vítr. O to více jsme lyžovali na dalších místech v okolí.

Bezpečné terény v okolí

Túra na Torspitze s následným sjezdem vedla po svazích, jejichž sklon nepřekročil klíčovou hranici 30 stupňů. Na druhé straně v okolí lyžařského vleku a dále na sedlo Klammjoch je spousta mírných svahů. Zažili jsme bezpečnou lyžovačku i po napadnutí čerstvých 25 cm.

Každá lavina je originál

Takže zapomeňte, že v okolí chaty na vás čekají smrtonosné svahy. Lavina je vždy výsledkem více faktorů, které souvisí jak s činností lyžařů (to především), ale i působení matky přírody. Je to prostě proces, který je většinou u jedné laviny jiný, než u druhé…

Takže se nebojte a vyrazte na Lizumer Hutte, epesní kuchyně a příjemná, zrenovovaná chata se na vás těší!