Lyže pro skialpinismus nalehko

Jak takové lehoučké lyže vypadají? Jsou o něco širší a lehčí než lyže pro závodní skialp. Poměr lehkosti výstupu vůči kvalitě sjezdu je 70:30. Prostě ulehčení výstupu je vykoupeno horším chováním lyží za jízdy. Nutno říci, že chování lyží při sjezdu hodně ovlivňuje konzistence sněhu a cit lyžaře pro daný sníh.

Šířka pro skialp nalehko se pohybuje v intervalu 70 – 85 mm a váha je od 1500 g po 2200 g / pár, u lyžích pro muže u žen do 2000 g/pár. Obvykle mají tyto lyže tip rocker, tedy rocker jen na špičce.

Pojetí skialpových túr je rozhodující

Kdo si má pořídit lehký skialpový set? Skialpinista, který:

  • preferuje rychlost výstupu,
  • je dobrý lyžař a obejde se i bez širokých lyží, které odpouštějí chyby,
  • boty, vázání a obsah batohu jsou taky lehké,
  • podniká dlouhé skialpové túry,
  • rád chodí vícedenní skialpové přechody mezi chatami – haute route,
  • předpokládá, že lyže ponese na batohu (např. jarní nástupy na chatu),
  • má ještě jeden set se širšími, těžšími lyžemi pro freetouring.

Lehké lyže? Hodně záleží na podmínkách

Ideálně na dlouhé túry s velkým převýšením (více než 1500 výškových metrů) a vícedenní přechody od chaty k chatě. Výstup na lehkých lyžích nikdy nevadí na rozdíl od sjezdu – tam je to různé. Při jízdě v suchém prašanu to dobrý lyžař zvládne, v bořivém zvlhlém sněhu to bude bída, na zmrzlém sněhu se budou „lighty“ klepat jak drahej pes a na měkčím firnu pojedou jedna báseň. Prostě 70% lehkost výstupu, 30% kvalita sjezdu.

Co dělá lehkost

Především lehké materiály – nejčastěji dřevo paulownia (pavlovnia) vyztužená karbonovými vlákny. Díky karbonu mohou být lyže tenčí. Většinou nemají v oblasti vázání výztuhu z kovu – titanalu. Nestačí jen lehký matroš, ale musí být i dietní šířka, pod vázáním do 80 mm. To je už pro sjezd docela dobrá šířka. Čím kratší poloměr vykrojení, tím širší špčka a patka atím větší plocha skluznice.

Jakou mají lehké skialpy životnost

Nebojte se lehkých skialpových lyží i když nejde očekávat, že budou nezničitelné. Ale díky ušlechtilým materiálům mohou vydržet víc, než robustnější širší lyže z „běžných“ materiálů. Jasně, lyže nejsou prací prášek, ale právě výztuhy z aramidu, fiberglassu, karbonu apod. mají velký vliv. Stačí jeden nešťastný náraz do kamene pod sněhem a je po lyži…o životnosti skialpových podrobně pojednává celý článek.

Jak vybírat skialpové lyže Skrýt poznámky

Současné skialpové lyže jsou specializované pro muže, ženy i juniory Skrýt poznámky

Jak vybírat lehké skialpové lyže

Šířka by se měla spíš blížit 80 mm až 85 mm, každý milimetr šířky se hlubokém sjezdu hodí. Délku těchto lyží bych volil o 10 až 15 cm kratší, než je výška postavy. Důležitá je taky tělesná váha. Tenhle typ lyží rozhodně není pro hromotluky ani lyžaře s nadváhou. Když vážíte o deset, patnáct kilo víc, tak vás o půl kila lehčí lyže nezachrání. To spíš hrozí jejich prošlápnutí a zničení.

K lehkým lyžím lehké boty i vázání

Lehké lyže ztrácí smysl, když je „zabijete“ freeridovou botou nebo těžkým, rámovým vázáním. Právě soulad všech tří částí systému vede k uspokojivému výsledku. Na lehké lyže není potřeba tuhou botu pro razantní jízdu, ale spíš lehké, středně tuhé lyžáky. Dokonalý přes tvrdé boty stejně lyže kategorie „light“ nepřenesou v kýžený efekt, protože jejich tuhost na to není stavěná. Naopak pro výstup jsou lehké boty požehnáním. Totéž platí pro vázání. K lehkému vázku patří lehké lyže.

Nové lyže 22-23 Skrýt poznámky

Nové lyže pro skitouring nalehko na sezónu 2022-23 Skrýt poznámky

Novinky skialpové sezóny 2022-23

Kategorie lyží pro skialpinismus na lehko je zastoupena na zimu 22-23 celkem 42 lyžemi, z toho 9 z nich je určeno ženám. Dámské lyže pro skialp light se dostávají do váhového limitu i se šířkami mezi 80-85 mm, ale to je způsobeno také kratší délkou. Většinou jde o velmi točivé lyže s krátkými poloměry, kolem 15 m.

Jaké jsou novinky této zimy pro rychlé holky? ZAG Adret 85 Lady, Movement Alp Tracks 85 Women a Blizzard Zero G 080 W.

Pánské lehké skialpové lyže jsou zastoupeny mnohem širší nabídkou, nabízí se výběr z lákavého počtu 34 lyží. V těchto lehkých lyžích hrají první housle tři značky - německý Dynafit, švýcarský Movement a italský Ski Trab. Dvě lyže nabízí i ZAG z Chamonix.

Úplně nové lyže mezi pánskými jsou mj. Dynafit Blacklight Pro Ski, Adret 78 a Adret 85 od ZAG, Movement Alptracks 85, Ski Trab Stelvio Fit.

Jsou značky, které mají ve svém DNA vepsaný spíš freeride. Jsou pochopitelně i takové, kde to mají hozené do lehkosti. Mezi ně patří předvším Dynafit, La Sportiva, Ski Trab, ATK Bindings nebo Blue Ice . Ty mají nejširší nabídku v segmentu skialpinismus light i závodního skialpu.