Primárním cílem black crows bylo nabídnout špičkové lyže freeriderům a s rozšířením značky se záběr rozšířil i na výstupy na pásech. Dnes jsou právě lyže pro skitouring a freetouring nejprodávanější. Důvod je jasný – mají výborné jízdní vlastnosti a přitom jsou lehké. V názvu těchto lyží se vždy objeví přívlastek freebird (např. corvus freebird) a lyže jsou unisex - stejné designem i kvalitou.

Jak se v těch vránách vyznat…

Celá kolekce black crows zahrnuje ještě řadu big mountain (čistokrevný freeride) a all-terrain (univerzální lyže na sjezdovku i do volného terénu), ve sjezdařské hantýrce nese označení allmountain.

Takže letem světem příponami. freebird - odlehčené lyže pro skialp, skitouring a freetouring, vždy shodné pro obě pohlaví. birdie – dámské lyže. junior – lyže pro děti a mládež. 

 Bez přívlastku – primárně pánské lyže, v podstatě unisex lyže. U black crows se pánské a dámské lyže liší pouze designem a rozsahem délek, konstrukčně jsou stejné.

 

 

 

Freebird pro výstupy i sjezdy

Řada Freebird je odlehčená verze lyží „bez přívlastku“ v názvu a vychází tvarově z  free- nebo allterrain- lyží. Lyže freebird jsou jejich „sourozenci“ - lyže z lehčích materiálů, samozřejmě s jiným, jednobarevným designem. Vysvětlím na příkladu. Lyže camox budou rychlejší a razantnější ve sjezdu a camox freebird oceníte při výstupu, protože je to tvarově shodná, jen díky materiálům odlehčená verze. Co ubyde na váze, to se projeví v deficitu u vlastností, které jsou rozhodující pro sjezd.

Jaké lyže na vybranou aktivitu?

Paleta sedmi lyží obsáhne skialpinisty s preferencí rychlého výstupu nalehko (mentis freebird) i ty, kdo hledají na skialpech vyvážený balanc mezi výstupem a sjezdem. Pro ty jsou ideální ova freebird, orb freebird a camox freebird. Freetouring, kde se hlavní důraz klade na kvalitu sjezdu, reprezentují navis freebird, corvus freebird a ferox freebird. Přehledně je to vidět v infografice.

  

 

Jak rozseknout několik dilemat

Někdy je těžké sáhnout po správných lyžích. Nabízím pohled na některá rozhodování, které lyže z řady freebird zvolit...

mentis nebo ova?

Ova bývala měkčí, snadno ovladatelná lyže. Od zimy 22-23 prošla přestavbou a její kvalita, tuhost a agilita se výrazně zvedly. Zvládne i tvrdý sníh na prudším svahu. Na rozdíl od mentisu odpouští chyby. mentis jsou lehké, ale přitom velmi výkonné lyže. Jsou určeny pro nadprůměrné lyžaře, kterým toho moc neodpustí. Tvrdost je předurčuje do složitých sněhových podmínek. Ideální lyže pro náročné skialpové túry ve stylu „light“.

orb nebo camox?

Dva bestsellery. Žlutý orb nebo červený camox? Hodně složité hledání odpovědi. Camox je po redesignu o něco živější, podobně jako nová ova. V jeho prospěch na měkkém sněhu hraje +5 mm šířky pod vázáním. orb freebird je zase výborný i na tvrdý sníh, 90 mm ve středu z něj dělá skvělou univerzálku. To je camox freebird sice taky, ale je o trochu těžší. Je přívětivější pro lyžaře, kteří nejezdí tak agresivně. Každopádně u tohoto rozhodování nejde naštěstí udělat chybu – oboje lyže jsou magnific.

navis nebo corvus?

navis freebird je přezdíván jako optimální lyže pro horského vůdce. Výborná do freeridu a ještě se na ní dá bez větších těžkostí šlapat – 102 mm pod vázáním je univerzální šířka, stejně jako hmotnost 3250 g/pár. corvus freebird může být na první pohled moc široká a těžká pro výstupy na pásech. Ale jízda dolů v prašanu je čirá radost a překvapí i jízdní komfort na tvrdším sněhu, hlavně ve středním a delším oblouku.

ferox freebird pro divochy

Divočejší hravé lyže pro nižší rychlosti. Lehká freeridovka na blbnutí. Přestože feroxy mají vysokou tuhost v torzi, díky výraznému double rockeru jsou feroxy dobře ovladatelné. V jádru lyže je Isocore – polyuretanová pěna se sklolaminátem, výsledkem je vysoká pružnost + nižší váha. Měkká špička, zvedlá patka, výborně drží na hranách.

Ještě drobná poznámka. Značka používá u názvu lyží malá písmena. Když někde uvidíte napsáno třeba black crows orb freebird, tak to není chyba, ale dodržování stylu.

Lyže black crows orb freebird Skrýt poznámky

Přijďte si lyže black crows vyzkoušet!

Nic nenahradí testování naživo a tak sledujte naše testovací akce a přijďte si vybrat svoje vrány přímo na svah. Na webu summitagency.cz si najděte příhodné místo a termín.

Ještě drobná poznámka. Značka používá u názvu lyží malá písmena. Když někde uvidíte napsáno třeba black crows orb freebird, tak to není chyba, ale dodržování stylu.

 

Tým Summit Trade ze Zlína, výhradní dovozce lyží black crows pro ČR

Dovážíme ještě vázání Fritschi Swissstoupací pásy Kohlasněž­nice a hole TSL, lavinové vybavení a oblečení Ortovox, špičkové oblečení do hor a spacáky Mou­ntain Equipment, lezečky Tenaya, lezecký hardware Climbing Technology a lezecké oblečení E9.