Návrat legend na Slovensko

Niektorí z vás si možno spomenú na Majstrovstvá Európy na Hrebienku v 2003, kde sa predstavili vychádzajúce hviezdy ako Kilian Jornet (ES), Rico Elmer (CH), Matteo Eydallin (IT), Denis Brunod (IT), Christina Favre-Moretti (CH), Corinne Favre (FR), Catherine Mabillard (CH), Gloriana Pellicier (ITA) či už nebohý Stéphane Brosse (FR). Majstrom Európy sa vtedy stal Manfred Reichegger (IT). Zo spomínaných velikánov Eydallin (37) patrí ešte stále k svetovej špičke a na Svetovom pohári v Morgins získal zlatú medailu. Veteráni Pellicier, Reichegger a Brunod sa zase venujú výchove mladých talianskych nádejí.

Prvý šprint bol v Jasnej

V roku 2005 sa konali preteky v rámci Svetového pohára 2005 v Jasnej. Na nich štartoval aj jeden z najúspešnejších slovenských reprezentantov v skialpinizme, Peter Svätojánsky, ktorého tiež bude možné stretnúť tento rok na svahoch Chopka.

Práve v Jasnej na SP 2005 sa konala vôbec prvá ukážka disciplíny šprint vo svojej prvotnej verzii. Po miernej úprave sa následne šprint zaradil aj medzi nové skialpinistické disciplíny a predstaví sa na ZOH v Cortine – Milane 2026 spolu s pretekom miešaných štafiet.

Na štarte bude úradujúca majsterka sveta

Organizátori, športové kluby Crazy WoMen a Skialp4U, si tradíciu skialpových pretekov pripomenú projektom „Slovenské legendy skialpinizmu“. Okrem čerstvej majsterky sveta v šprinte, Marianny Jagerčíkovej, a ďalších aktívne najlepších slovenských skialpinistov a skialpinistiek, účasť zvažujú aj veteráni Tatiana Mošková, Jana Madajová, Miroslava PaliderováAnna Pažitná, ako aj bratia Ján a Milan Filipskí, Dušan Trizna, Milan MadajPeter Lichý, ktorí úspešne reprezentovali Slovensko na medzinárodných pretekoch, vrátane slávnej Pierra Menty.

Trate sa chystajú pod taktovkou Mira Leitnera

Miro Leitner, úspešný slovenský pretekár, má na starosti prípravu tratí na Chopku a charakterizuje ich takto:

„Preteká sa v dvoch kategóriach Vertikal a Individuál. Vertikal je pre mužov i ženy rovnaký, 700 výškových metrov preverí pretekárov na južnej strane Chopka, štartuje sa na Srdiečku a končí v blízkosti Kamennej chaty.

Myslím, že veľmi zaujímavý pre divákov aj pretekárov bude Individuálny pretek. Muži nastúpajú 1600 a ženy 1250 výškových metrov. Zámerne nehovorím o veteránoch, lebo spodná veková hranica je 35 rokov, čo umožňuje štartovať mnohým špičkovým pretekárom, ktorí sú stále aktívni v elitnej kategórii.

Trate preteku Individuál budú na južnej aj severnej strane Chopka. Bude to ozaj technická trať, s náročnými lyžiarskymi úsekmi (strmými aj dlhými), ktorá preverí skúsených pretekárov v kategórii Masters. V spodnej časti v lese som pripravil pikantnú pasáž, ktorá trocha pripomína slávny lesný úsek v svahu Cuvy na legendárnej Pierra Mente.

Našťastie máme dostatok snehu, teraz je na severnej časti Chopku veľmi tvrdý sneh, ale predpoveď počasia sľubuje rôznorodý vývoj. Aké budú v skutočnosti podmienky na tratiach, bude jasné až tesne pred pretekmi.

Divácky atraktívne budú dve zóny, jednak okolie štartu na Srdiečku a jednak v blízkosti Kamennej chaty, odkiaľ budú pretekári stúpať v mačkách na vrchol Chopka!“, uzatvára staviteľ tratí Miro Leitner.

 

Informácie k MS v skialpinizme veteránov ISMF, kategória Masters na webe challengechopok­.sk

 

Organizačný tím pozýva všetkých fanúšikov skialpinizmu, Slovensko má na štarte adeptov na medaily, príďte ich podporiť!