Kvalitní plasty obohacené karbonem

Fritschi bylo první značkou, která vsadila na kombinaci oceli a plastů. S technologickým vývojem hi-tech plastů se zlepšují jejich vlastnosti. V současnosti používá Fritschi kvalitní plasty obohacené karbonovými vlákny, podobně jako je to mu i skialpových lyžáků. Karbon snižuje hmotnost a má tlumící účinky – pohlcuje vibrace. Podíl plastových dílů u skialpových vázání narůstá napříč výrobci, platí to i pro ATK nebo Dynafit.

Kovové součástky tam, kde je extrémní zátěž a tření

Vázání Fritschi mají díky vysokému podílu plastu možnost vyrábět složité tvary a to dovoluje rozvíjet další funkcionality. K tomu je potřeba dodat, že všechny části vázání, které jsou vystaveny velkému zatížení (např. čelisti, piny) a součástky namáhané na tření (hřídele, čepy) jsou ocelové.

Benefity Vipecu

Oproti původnímu Vipecu má nová, černo-zelená verze inovovanou špičku. Ta je shodná jako ta u Tectonu 13. Fritschi vychází z osvědčeného konceptu, že bezpečnost dělá špička a tuhost patka. Proto špička vypíná do boku a patka jen nahoru, tak je to běžné u vázání na sjezdovku. Patka se pohybuje jen v ose lyže, není rotační. Díky tomu se může posouvat podle prohnutí lyže.

Lavinová bezpečnost

Unikátní je možnost nastavit vypínací síly jak u špičky, tak u patky. To dovoluje vázání vypnout podle nastavených sil, např. 7 DIN i v případě, že je špička aretovaná na výstup. Aretace u jiných vázání představuje cca 15 DIN a vypnutí po stržení lavinou je dílem štěstí a náhody. Laviny padají i po zatížení člověkem při výstupu a tak je možnost vypnutí v aretovaném stavu bezpečnostní výhodou.

Elasticita vázání

Každý lyžař to zná, občas udělá chybu a než ji stačí vyrovnat, boty opustí vázání. Možnost napravit jezdeckou chybu nebo i nečekané rozhození jízdy vlivem terénu (zmrazky, krusta, apod.) dovoluje tzv. dynamická elasticita. Díky tomu, že vázání vypne až po překonání určitého vychýlení boty mimo osu, získává lyžař nějaký čas na to, aby vyrovnal rozhození a vrátil se do správné pozice. Špička Vipec to dovoluje v rozsahu až 13 mm. Je to proto, že se posouvá jen paralelně do stran a neumožňuje vypnutí směrem nahoru. Více se o tom dozvíte v článcích o dynamické elasticitě i o funkcionalitách vázání Fritschi.

Nástup do vázání

Je podstatným kritériem uživatelského komfortu. Zarážka slouží k vymezení polohy špičky a po následném došlapu se mi podařilo téměř vždy na první pokus zacvaknout piny do insertů boty. Po došlápnutí na pedál brzdy dojde automaticky k její fixaci ve vodorovné poloze.

Aretace špičky

Po zacvaknutí špičky je potřeba zajistit ji, proti nechtěnému vypínání při výstupu.  Můžu to udělat rukou, ale když jsem líný a zručný, zvládnu ti o rukojetí hole, ať už s pomocí poutka nebo i bez, záleží na tvaru madla.

Přepínání ski-walk-ski

V módu výstupu je patka posunutá vzad a její inserty tak nebrání došlapu na pedál patky. Přepnutí ze ski na walk je snadné. Stačí zatlačit holí na páku v patce (viz foto) a patka popojede vzad. Po ukončení výstupu se naopak snadno zatlačí páka rukou zpět nahoru.

Patní opěrky

Tyto opěrky jsem si oblíbil pro jednoduché ovládaní. Poskytují dvě polohy zvýšené podpatěnky, které mi vyhovují. Ovládání se dá provádět madlem hole nebo talířkem, viz foto.

Nastavení vypínacích sil

Je v rozsahu 4-12 DINů, což uspokojí všechny od juniorů po velké kluky s razantní jízdou. Nastavuje se větším křížovým šroubovákem, stupnice je dobře viditelná.

Rozsah pro velikost boty

Poloha špičky je fixně daná 4 šrouby. Patka je posuvná v intervalu 25 mm. Používám dvoje boty, jeden skelet má 297 mm a druhý 305 mm. Tudíž nemám problém posunout patky v tomto rozsahu.

Včasné uvolnění boty po vypnutí patky

Uvidíte to názorně na videu. Při vypnutí z patky je bota vždy v pohybu vpřed. Prevence zranění v důsledku torze nohou eliminuje včasné vypnutí špičky, díky plastovému nárazníku, na který zatlačí bota padajícího lyžaře.

 

Tuhost za jízdy

Pro lyžaře s agresivním stylem jízdy na tvrdém sněhu určitě zaujme tuhost systému. Široký pedál má dvě nosné plochy, o které se opírá podešev boty. U většiny vázání drží bota v patce jen prostřednictvím dvou pinů, zacvaknutých v insertu boty. U Vipecu k tomu přibývá ještě právě opora podešve, zjednodušeně čtyři kontaktní body místo dvou.

Nepatřím mezi lyžaře, kteří prošli závoděním a lyžuju spíše s citem než agresivně. Každopádně je i pro mě příjemný pocit, že i na zledovatělé strmině se můžu spolehnout na stabilní spojení lyží s botami.

Vipec je lehký

Špička a patka Vipecu Evo 12 váží 500 gramů (půlpár). V kontextu s funkcemi, které vázání poskytuje je podle mě tahle váha perfektní. Nespadá do kategorie light, ale pro klasický skitouring nebo skialpinismus na lyžích šířky 95 mm + je rozhodně vhodnou volbou.

Shrnutí k vázání Vipec Evo 12

Vipec je určený pro ty, kdo hledají robustní, spolehlivé vázání, které má poskytnout stabilitu i v nejnáročnějších sjezdech a zároveň svou hmotností nevybočuje z komfortní zóny. Při polohy patní opěrky jsou akorát a jejich ovládání je příjemné. Bezpečnostním bonusem je možnost nastavit vypínací sílu jak na špičce, tak na patce a zároveň možnost vypnutí špičky v aretovaném stavu v případě stržení lavinou při výstupu.

Tohle vázání pro mě není rozhodně nic tak úplně nového. Předchozí verzi (bílo-černo-modrou) jsem dokonale prověřil během 6 denního přechodu Swiss Glacier v Urnských i Bernských Alpách. Tehdy panovaly různorodé podmínky, od prašanu po kolena do firnových plání. Nevidím důvod, proč by Vipec s novou špičkou a inovovanou patkou nebyl stále výborným vázáním.

Verdikt Skitour.Guru

  • Nástup do vázání 100%
  • Ovládání patních opěrek 90%
  • Přepnutí ski-walk 90%
  • Hmotnost 80%
  • Stabilita při jízdě 80%
  • Bezpečnostní funkce 100%
  • Celkové hodnocení 90%

Podívejte se na produktové video, které vám představí Vipec Evo 12 a Tecton 13, které vyrábí Fritschi Swiss.  

Fritschi Vipec Evo 12 a Tecton 13 Skrýt poznámky