Stubaiský double – Zuckerhütl a Wilder Pfaff

Když už dosáhnete vrcholu Zuckerhütlu, bylo by škoda vynechat sousední Wilder Pfaff. Vrcholová homole, evokující ikonickou jmenovkyni v brazilském Riu, se zdolává v mačkách a s cepínem, lyže počkají na úpatí. Kousek vedle stojí na lyžích dostupný Wilder Pfaff, stačí traverzovat kus po ledovci a pak nastoupat na plochý hřeben až k vrcholovému kříži. Ten je na Pfaffu prostý, na rozdíl od Zuckerhütlu. Jeho vrcholový kříž můžeme směle označit za nerezové umělecké dílo.

Vrcholová panoramata

Poloha a výška obou kopců je předurčuje k dalekým výhledům. Atraktivní jsou skalní věže Dolomit, když se podíváte k jihu. Dobrý přehled je logicky na Stubaiské Alpy, v jejich centru se nacházíze. Nedaleké Ötztálské Alpy jsou také v dohledu.

Zuckerhütl a Wilder Pfaff na tři způsoby

Nejčastější místo startu je horní stanice lanovky na Eisjochferner, na kterou dojedete s přestupem z dolní stanice celého střediska Stubaier Gletscherbahn - Mutterbergalm. K dispozici je velké parkoviště.

Z lanovky objedete skálu, zahnete doleva a jste u restaurace Jochdohle. Pod ní končí kotvové vleky, kolem nichž po sjezdovce míříte na dno ledovcového karu, druhou polovinu sjezdu už mimo sjezdovku. Z výšky 2750 m se začíná stoupat na pásech do sedla Pfaffenjoch. Za ním už čeká ledovcové plató s oběma vrcholy.

Hildesheimer Hütte a její winterraum

Tato chata německého Alpenvereinu má v zimě zavřeno, ale k dispozici je prostorný winterraum. To je klíč k česko-slovenskému pojetí skialpinismu na Stubai. Stačí vyjet lanovkou a od Jochdohle kopírovat nenápadný hřebínek, který vás dovede k chatě. Obtížnost této cesty hodně závisí na množství a konzistenci sněhu, misty je to jednoduchá ferátka z kopce. Pro zkušeného skialpinistu žádný problem, v nejprudší pasáži musí lyže na batoh a když je zmrzlo a ledovato, tak nasadit mačky. Rozhodně nástup k chatě nepodceňujte.

Při začátku túry na Zuckerhütl od chaty mějte na mysli, že svah pod chatou je prudký a má lavinový potenciál. Je nutné sjíždět po jednom, v dostatečných rozestupech, případně sejít po spádnici s lyžemi na batohu.

Z údolí na vrcholy

Pokud nejste hodně vytrénovaní skialpinisté s výbornou kondicí, raději zvolte variantu s lanovkou. Když si věříte na túru s více, než 2 km převýšení, pak to bude velkolepá túra. Výhodou bude možnost prohlédnout si trasu sjezdu, která je pod ledovcem docela členitá a na ledovci je dost trhlin. Proto je lanové družstvo na místě.  


Pozor - začátek zimy (listopad, prosinec, leden) není pro tyto túry optimální, hlavně kvůli nebezpečí ledovcových trhlin na ledovci Sulzenaugletscher. Jak se pohybovat na lyžích po ledovci se dozvíte v několika článcích.


 

S obytňákem na Stubai

Kdo chce podnikat túry z pohodlí caravan, má na výběr ještě 2 hodnotné túry z Mutterbergalmu. První z nich vede na Hinterer Daunkogel. Nejprve po okraji sjezdovky a pak údolím do sedla Daunjoch. Ze sedla už je to na vrchol kousek. Sjezd po trase výstupu nebo po sjezdovce, jak je komu libo.

Ruderhofspitze je velkolepá túra širokým jižním svahem, až poslední desítky metrů se musí jít bez lyží. Sjezd je víceméně prudký, většinou mezi 25-30 stupni a hlavně na jarním firnu to je velkolepé svezení.

Přehled skialpových túr s GPX do telefonu nebo navigace Skrýt poznámky

Shrnující informace o skialpinismu na Stubai

Všechny potřebné informace pro skialpinismus ve Stubaiských Alpách a jejich skialpových oblastech najdete v přehledných blocích. Pokud chcete začínat z údolí Stubai, můžete vyrazit hned z parkoviště Mutterbergalm na snadno dostupný Hinterer Daunkopf, jižními svahy na Ruderhofspitze, nebo na dlouhý výstup na nejvyšší horu na Stubai - Zuckerhütl a sousední Wilder Pfaff. Na tyto túry je výhodnější využít lanovku na Eisjochferner nebo túru na Zuckerhütl zahájit z chaty Hildesheimer Hütte. Další vynikající možnosti ve Stubaiských Alpách poskytují horské chaty Amberger Hütte a hlavně Franz Senn Hütte. Jde o ledovcové oblasti a tak je dobré být dobře vybaven a znát metodiku pohybu na lyžích po ledovci a záchranné techniky.

Stubai skialpy Skrýt poznámky

Skialpové túry Stubai Skrýt poznámky