G3 Scala

Kanaďané přišli s inovací pásů. Loni překvapil Fischer s plastovými pásy Profoil, letos přišel G3 s hybridním řešením, které se jmenuje Scala. Přední část pásu (zhruba 20% délky) tvoří plastová část z TPU (termoplastický polyuretan). Výhodou plastového panelu je dobré držení na starém a tvrdším sněhu. Zbytek pásu tvoří osvědčený mix mohairu s nylonem.

Teleskopické hole Via Carbon mají odnímatelná poutka a asymetrické sněhové talíře. Vyznavači zimního táboření ocení očka na plastových madlech, ke kterým je možné ukotvit napínácí šňůry stanu a poté hole zarazit do sněhu.

Kohla

Tyrolská značka, která vyrábí hlavně stoupací pásy a hole. Zaujal mě důmyslný Elastic strap, vhodný pro uchycení pásů na twintipy.

PomocUP

Vůdčí značka v pásech Pomoca zaujala něčím úplně jiným. Představila prototyp pomocUP. Jde o jakýsi „cyklocomputer“ pro skialpinisty. Malá „kouzelná krabičku“, upevněná na obou lyžích. Ta je nabitá elektronikou a je propojená s aplikací v chytrém telefonu. Měří a analyzuje výstup, výborná hlavně pro závodníky.

PomocUP se má vyrábět ve dvou provedeních, hodně záleží na tom, kolik prostředků se podaří shromáždit na podporu projektu prostřednictvím veřejné sbírky.  Tváří projektu je fenomenální horský atlet Kilian Jornet. Více na videu.

Sonda SP2

Značka Avatech představila inovovanou „chytrou“ sondu SP2. Ta slouží k rychlému měření profilu sněhové vrstvy. Pomocí bluetooth je ve spojení s aplikací ve smartphonu. Délka 147 cm, hmotnost 550 g. Uvidíme jak bude vývoj pokračovat…

 

BCA Shaxe

Cepín ve spojení s lopatou znamená ušetřit jedno topůrko. V roce 2013 s tím přišel Ortovox. Američané z BCA udělali zase o něco sofistikovanější verzi nazvanou Shaxe (Sh=shovel, Axe=cepín). Vyrábí se ve dvou verzích cepínu – ze slitiny hliníku nebo z kované oceli.

Pieps 30°Plus XT

Oblíbený digitální sklonoměr od Piepsu se dočkal zásadní inovace. Pokud vám u stávajícího modelu došla baterie, mohli jste si ho vložit do vitríny. Nová verze umožní výměnu baterie CR1125.

Leki

Dominantní výrobce holí Leki potěšil skialpinisty. Dosud velmi pohodlné madlo Aergon je u holí pro skitouring opatřeno novou polohou poutka Trigger Vertical.

Seriál z ISPO 2016 je u konce...Děkuji za nadprůměrnou sledovanost článků!