G3 – Genuine Guide Gear

Na stánku známé kanadské značky dominovaly loni nové lyže pro ski mountaineering FINDr s konstrukcí Flyride Puls. Zajímavostí jsou sidewall z PU, tedy polyuretanu, což vylepší tlumící vlastnosti lyží. PU sidewall najdete u všech čtyř konstrukcí lyží G3. FINDr jsou v šířkách 86, 94 a 102. Doplňují je nové FINDr XCD v šířce 78 a také 86 a 94 s konstrukcí Fluxride Puls. XCD jsou určeny pro klasické túry a jsou o trochu těžší.

Úpravami prošla i řada Synapse s dámskými lyžemi Synapse+ 101 Elle.

Novou lyží je SENDr 112 z kategorie Big Mountain Touring. Delší, těžší, větší rádius, tak jak si to tato kategorie žádá.

Vázání ION zůstává ve třech provedeních. Novinkou je vylepšený nástup. Nový plastový blok Boot Stop vymezuje nástup boty do špičky při nášlapu. Patka byla vylepšena o skluzovou podložku pedálu AFD -  Anti Friction Device, pro optimalizaci vypínání.

Loni nové pásy Scala se šupinami v části za špicí se nově dělají v kratším a tím i lehčím provedení Scala LT. Nový je odlehčený pás Alpinist LT Momix.

Skialpinistické vybavení G3 2016/17

Hagan

Tradiční rakouský dodavatel vybavení prodělal rebranding. Nové logo a zcela přepracované designy lyží i bot.

Lyže v kategorii Tour Freeride Boost v šířkách Boost 93, 97 a 107. Řada Tour Allmountain Core ve čtyřech provedeních - Core 83, 87, 88 a 83-L a do třetice Tour Classic Ride, kolekce pro vyznavače nízké váhy při výstupu, konkrétně Ride 75 a 83 a pro děti a mládež Ride JR v délkách 125,135 a 145 cm s točivým poloměrem 10 m. Pro závodníky jsou k dispozici dvoje lyže řady Tour Professional Ultra, přesněji Ultra 65 a 76.

Specialitou jsou lyže Offtrace pro backcountry a univerzálni široké a krátké Offlimits. Délka 130 cm, vyhrojení 130-90-110, radius 9,5 m. Pro nástupy pod stěnu, na snowkiting. Vyvinuté ve spolupráci se slepým horolezcem Andi Holzerem.

Beze změn zůstává kolekce lyžáků, samozřejmě kromě nové vizáže.

Hagan se drží výroby rámových vázání, které jsou v německy mluvících zemích stále oblíbené. Pro bezrámové pastičky používá vázání, vyrobené v designu Hagan, v italské firmě ATK Binding.

Skialpinistické vybavení Hagan 2016/17

K2

Tradičně nápaditě stylový stánek zásadní značky amerického kontinentu ukrýval více změn. Pokud se zaměříme na skitouring, stojí za zmínku série Backside. Pět modelů pro kluky se známým názvem Wayback 74, 82, 88, 96 a 104 doplňují holčičí Talkback 82, 88 a 96. Nový hezký design a tři nové geometrie, přesněji Wayback 96 a 104 a Talkback 96. Tedy opět o něco širší varianta kádvojek pro turisty na lyžích, hlavním materiálem jsou dřeva paulovnia a javor. Zbývající pětice je ECOre s balzovým dřevem.

Pásy, které dodává Pomoca (mix 70% mohair/30% nylon) využívají speciálního úchytu Z Clip, nebo univerzální kovovou sponu.

Skialpinistické vybavení K2 2016/17

La Sportiva

 Aktivní firma z dolomitského Val di Fiemme představila několik novinek. Zásadní jsou nové inserty u bot SY INSERT, Byly vyvinuty ve spolupráci se Ski Trab a kromě jednoduchého nastupování do vázání by měly přinést i větší styčnou plochu s vázáním a tím rovnoměrné rozložení hmotnosti a zvýšení stability lyžaře. Lyžařské boty Spitfire, Sideral, Starlet, Spectre, Sparkle, Synchro a Shadow jsou kompatibilní s vázáním TR2 od Ski Trab, což je další potvrzení sbližování obou italských gigantů.

Nové boty Raceborg jsou určeny pro závodníky a pár váží pouhých 1500 g díky využití karbonu a Grilamidu. Pro trénink závodníků nebo pro skitouring ve stylu „speed up“ jsou určeny další nové lyžáky – Sytron M, resp. Sytron W pro dámy. Boty z Grilamidu je zpevněna karbonovými vlákny. 1860 gramů a luxusní předozadní rozsah komínu 75° (40° dopředu), čtyři volitelné pozice nákleku…

Novým designem se pyšní boty Spitfire 2.1. Zcela nové jsou lyžáky, známé z předchozích sezón, tedy touringové Sideral 2.1 a Starlet 2.1. Nové barvy zdobí i freeridové boty, pánské Spectre 2.0 a dámské Sparkle 2.0.

Další novinkou jsou lyžáky Synchro, pro freeridově orientované skialpinisty. Váží 2960 gramů a komín pohyblivosti 60°. Dámskou variantou téže boty je Shadow.

Lyže La Sportiva vyrábí Ski Trab a dodává k nim i pásy. Proti loňsku došlo pouze ke změně jejich designu. Vázání TR2 od téhož výrobce lze koupit i pod značkou La Sportiva.

Doplňkem je nová aplikace pro smartphony Nivolab App, určená pro vyhodnocení lavinového rizika.

Skialpinistické vybavení La Sportiva 2016/17

La Sportiva dokázala sladit oblečení i hardware. Skrýt poznámky

Mammut

Na stánku švýcarské značky přitahoval největší pozornost nový lavinový vyhledávač Barryvox S. Chlubí se největším vyhledávacím rozsahem (70 m), což může zrychlit vyhledávání zasypaného, a snadným, intuitivním ovládáním. Dobře čitelný displej, odolné pouzdro a tlačítka, ovladatelná i v silných rukavicích.

Nový je i batoh s lehkým Airbag System 3.0. Váží 1900 gramů a má objem 20 litrů. Inovacemi  prošla i lopata Alugator Light a sonda Probe 240 Short.

Skialpinistické vybavení Mammut 2016/17

 

Pokračování příště…