Geometria lyže

Vykrojenie (sidecut) má parametre 97 - 68,5 – 83 mm. Geometriu hodnotím úplne ideálne, najmä rozmer pod viazaním je oproti štandardnej race lyži väčší o 3,5 až 4,5mm, čo vytvára pre zjazd veľký benefit.

Ťažisko lyže

Po namontovaní viazania a jemnom uchytení za špičku viazania, lyža správne zostane špičkou hore, čo je veľmi dôležitá vlastnosť pri manévrovaní vo výšlape. Keby náhodou lyža ostala vo vodorovnej polohe, alebo keby špička klesla ešte nižšie, robilo by to veľké problémy pri rýchlych závodných otočkách vo výšlape a najmä v prešliapanej stope v hlbokom snehu. 

Širšie lyže

Benefit širšej lyže pod viazaním. Na obrázku je vidieť šírku štandardnej špičky pretekárskeho viazania. Keby bola lyža užšia, špička viazania aj s lyžiarkou by sa viac zarezávala pri zjazde do snehu v prípade lyžovania vo voľnom teréne, najmä keď sa vyskytuje zmrznutá škrupina na vrchnej časti snehovej pokrývky.

 

Vrchná fólia

Benefit silne odolnej vrchnej fólie: Na obrázku sú vidieť ryhy na fólii od hrany druhej lyže. Fólia spolu s karbónovým vystužením je dostatočne odolná a nevyzerá, že by sa mohla významne poškodiť do takej miery, že by bolo drevené jadro vystavené vplyvu vody. U podobných ľahkých race lyží môže tento jav nastať.

Pätka lyže

Benefit plastovej zadnej časti lyže: Pri korčuliarskom štýle pohybu plastová päta nebude poškodzovať fóliu druhej lyže. V prípade oceľovej zadnej hrany by tento jav nastával.

Benefit dobrej geometrie päty lyže: Ideálny tvar zaručuje bezproblémovú funkčnosť.

Špička lyže

Benefit dobrého tvaru špičky lyže - lyža je úplne vpredu pekne úzka a až potom sa rozširuje, čo je benefit pri manévrovaní v hlbokom snehu. Otvor na uchytenie pásu som trochu modifikoval podľa mojich predstáv pre rýchle založenie pásu v závode.

Test odolnosti

Mechanické poškodenie skalou pri zjazde: Nemalé poškrabanie nespôsobilo významné poškodenie hrany. Vydržal aj spoj hrany a vrchnej fólie – ďalší obrázok.

Karbonová výstuha

Benefit odolnej karbónovej výstuhy - karbónová výstuha spolu s vrchnou fóliou sa len zvlnila. Nedošlo k odlepeniu fólie od hrany, čo by bolo vážne poškodenie celej lyže (narušenie pružných vlastností hrany a tiež zatekanie vody do dreveného jadra, čím by dochádzalo k jeho deformácii).

Kam umiestnit viazanie

Pozícia montážneho bodu: Po konzultácii s mojim servismanom sme sa rozhodli, posunúť pozíciu montážneho bodu o 1cm smerom dozadu. Rozhodnutie bolo iniciované servismanom, ktorý má veľké skúsenosti aj s inými modelmi pretekárskych lyží. Po mojom porovnaní s pozíciou montážneho bodu iných lyží som s návrhom súhlasil. Aktuálna pozícia montážneho bodu pre môj rozmer lyžiarky sa mi teraz zdá byť ideálna.

Shrnutie

Lyže Salomon S-LAB Minim hodnotím veľmi pozitívne. Vďaka dobrému ťažisku sú super ovládateľné vo výšlape a tiež v závodných otočkách. Kvôli rozšírenej časti pod viazaním ponúkajú parádne vlastnosti v zjazde v každých snehových podmienkach. Lyže sú tvrdšie, čo sa dá oceniť aj na upravených zjazdovkách. Odolnosť v zjazde pri chytení skaly cez hranu je nadštandardná.

Cena zodpovedá kvalite a funkčnosti. Lyže môžem odporučiť aj pre skupinu speed skitouring. Na poli pretekárskeho skialpinizmu práve na týchto lyžiach fenomén Kilian Jornet získal tie najcennejšie víťazstvá. 

Parametry recenzované lyže Salomon S-Lab Minim

Všechny lyže pro závodní skialpinismus, skitouring a freeride touring na sezónu 2017-18