Rozmach skialpinismu v posledních letech je – jak v Evropě, tak v České republice – enormní. Přibývají profesionálové, nadšení amatéři i hobíci. A jak to tak bývá: mnoho z nich rádo měří síly na závodech. Skialp je ve své soutěžní formě vpravdě ideálním sportem: dynamickým, technickým, fyzicky náročným, ale zároveň přístupným téměř pro každého. Není divu, že o jeho sportovní podobu je zájem a všechny slavné veřejné závody se daří vyprodat v řádu hodin či dnů. Příkladem mohou být slovenské Bokami Západných Tatier, italská Mezzallama či švýcarské PDG. Tuzemské podniky, i když svou velikostí nesrovnatelné se zmíněnou trojicí, nejsou výjimkou. Velké oblibě se těší jak sprint na Bílé, tak závody na Lysé hoře nebo Dolní Moravě. Otěže našeho závodního public skialpu však drží pevně v rukou Morava. Čechům srovnatelné klání do letošní sezony chybělo.

Obnovená tradice

Absence kvalitního závodu v Čechách samozřejmě nebyla žádným tajemstvím. Stejně jako skutečnost, že by takový podnik měl všechny předpoklady k úspěchu. Hozenou rukavici zvedli pořadatelé tradičního závodu - Noci tuleních pásů: Jiří Pleskač a tým sponzorů - firem Dynafit a Rock Point. Obnovený závod se přesunul z Janských Lázní do Pece pod Sněžkou a z původně velmi na závodníky orientovaného klání se zaměřil více na širokou veřejnost, což se ukázalo jako strategické rozhodnutí.

Zanedlouho bylo vyprodáno

Hlad po takovém typu akce v Krkonoších se projevil okamžitě po otevření registrace, kterou museli pořadatelé, pro velký zájem, předčasně ukončit. Na obnovenou premiéru Noci tuleních pásů (oficiálně její dvanáctý ročník) se nakonec stihly zapsat více než dvě stovky závodníků. Dvě třetiny z nich startující ve dvojicích na delší, hlavní trati (délka 15,5 km, převýšení 1 000 m) a třetina sama za sebe na trati poloviční (délka 6,5 km, převýšení 380 m).

 

Ideální volba trati

Pokud na tomto místě znovu pohlédneme do historie, obnovená premiéra závodu navázala na svůj úplně nejúspěšnější ročník 2010. Tehdy Noc tuleních pásů zapsala český rekord v počtu startujících na hodnotě 216 účastníků. Od té doby se popularita i rozšířenost skialpu samozřejmě posunula, na druhou stranu to nic neubírá na skutečnosti, že letošní lednová Noc byla ryzí reklamou výstupu na pásech. Běželo se za ideálního počasí, na čerstvém sněhu a po výborně upravené trase. Noční krajina dodala závodu neopakovatelnou atmosféru. Pohled na stovky světel stoupající v průseku lanové dráhy na Sněžku se neomrzí.

Pestrá trasa

Vhodná volba profilu s náročným stoupáním na začátku (v podobě výšlapu na Růžovou horu), ryze “kochací” prostřední částí (Javoří důl) a závěrečným sjezdem po sjezdovkách skiareálu představovala vhodný terén pro hobíky i profesionály. Ti první kvitovali situování náročných částí v první polovině trati, zkušenější našli v kurzu trati dostatečnou výzvu i nespočet míst k opravdovému měření sil. Závěrečná afterparty v klubu Klondike jen potvrdila, že dvanáctá Noc tuleních pásů velmi pravděpodobně nebude tou poslední.

Výsledky NTP 2018

Muži dvojice do 100 let – 67 dvojic v cíli

Radoslav Groh / Michal Štantejský, HUDY Team 1:12:49

Pavel Skalický / Jakub Fabián, Skialp Dolní Morava 01:13:08

Jan Hepnar / Dominik Sádlo, Scarpa Skialpin klub / AKLVK 1:14:18

Petr Novák / David Novák, SKI TRAB 1:16:37

Muži dvojice nad 100 let – 7 dvojic v cíli

Pavel Veselý / Stanislav Heczko, SAC Šp. Mlýn – SKIALPSHOP,1:35:34

Josef Hepnar / Jiří Špaček, Scarpa Skialpin klub HS Orlické hory 1:40:52

Jiří Kočara / Petr Janíček, Skialp Baška & Brno ® 1:44:50

Ženy dvojice 1 do 80 let – 12 dvojic v cíli

Magdaléna Štanglerová / Barbora Veselá, Krkonošské blondýnky 1:50:02

Zdeňka Vejnarová / Lucie Hamanová, Dejwyho horský běh W II 1:58:27

Vendula Pekarkova / Dita Kalábová, AKLVK AlpinePro Ski Trab team & Borůvkové knedle na wejletě 2:01:33

Ženy dvojice 2 nad 80 let

Lenka Hepnarová / Klára Kočarová, HEPY TEAM 2:12:36

Pavlína Chaloupská / Daniela Antropiusová, Holky z Hradce, 2:18:09

Radka Ottová / Tamara Hynková, Dejwyho horský běh W III. 2:24:10

Mixy 1 do 90 let – 40 dvojic v cíli

Michal Podzimek / Naďa Hradilová, Skialp nad Hrobem, 1:40:58

Pavel Kokeš / Marie Zelená, ALPSPORT.CZ 1:15:06 1:44:36 1:44:36

Klara Holubova / Petr Spas, hoPsa, 1:45:52

Mixy 2 nad 90 let – 3 dvojice v cíli

Erwin Schubert / Monika Schubertová, SK ŘEKA 1:07:59 2:08:00 2:08:00

Iva Macholdová / Pavel Pilný, Skialp nad Hrobem, 2:10:06

Monika Kubičková / Roman Žaloudek, Longest Line 2:41:04

Kompletní výsledky...

Web závodu Noc tuleních pásů

Honza Klouček je vášnivým skialpinistou a běžkařem, píše pro časopis Premium Ski