Švýcarská Mon­tana vyrábí pásy z pěti vrstev. Spoléhá na osvědčená pryskyřicová lepidla a pět druhů pásů využívá mohér, mix i nylon. Pro každý druh pásu jsou volitelné tři druhy úchytu na špičce. K patce pásů je vždy přišitý posuvný popruh Tail-Clip.

Ozdoba lyží

Specialitou značky je uchycení špičky za čtvercový „šperk“, přišroubovaný na špičku lyže. Kovový „Ski Piercing“ je velmi pěkný, na několika variantách převládá motiv helvétského kříže. Novinkou je univerzální háček Ski Clamp na špičku lyže a „chytrý“ ořezávací nůž.

Čtyři druhy pásů

Kolekce se dělí do pěti kategorií. Montarace (100% mohair) je určený pro závodní skialp, řada Montasprint (100% mohair) je pro vyznavače mohairu na touringových lyžích. Montamix (70% mohair/30% nylon) má vykazuje perfektní poměr cena-výkon, stejně jako Montamix Zebra (70% mohair/30% nylon). Pro milovníky dlouhé životnosti je robustní Montanyl (100% nylon), ten se vyznačuje mimořádnou vodoodpudivostí.

Tři typy úchytů

Pro každý druh pásu jsou volitelné tři druhy úchytu na špičce. Osvědčená je klasická kovová hrazdička. Elegantním řešením je rovněž univerzální a přitom miniaturní kovový háček Ski Clamp – originální design Montany. Chloubou značky je Ski Piercing - šperk na lyži. Geniálně jednoduché řešení – na lyži je nastálo upevněný malý čtvereček s drážkou. To je onen šperk z kvalitní nerezavějící oceli se znakem helvétského kříže, švýcarského symbolu. Nebo s logem Montany či jiným motivem. Do drážky se zasune kovová sponka, přišitá k pásu a následně se pás nalepuje od špičky k patce. Kromě atraktivního vzhledu přináší Ski Piercing i praktickou výhodu. Lepicí strana pásu totiž dosahuje až ke špičce lyže a odpadá tak vtlačování sněhu mezi pásy a skluznici.

K patce pásů je vždy přišitý posuvný popruh Tail-Clip. Chytré řešení pro ukotvení pásů na splitboard přináší stranově zaměnitelné háčky Split Clamp.

Stoupací pásy Montana pro skitouring, freeride a závodní skialpinismus na sezónu 2017-18